De vier rijkste Belgen wonen in het buitenland

De vier rijkste Belgen wonen in het buitenland
Fernand Huts – Getty Images

Fiscaal advocaat Michel Maus vestigt er de aandacht op: de vier meest vermogende Belgen volgens de Forbes-lijst wonen allemaal in het buitenland.

De kwestie: “Akkoord, de Monegaskische kust is iets blauwer dan de grijze Noordzee, de Zwitserse bergen zijn net iets indrukwekkender dan Baraque de Fraiture of de Kemmelberg en de weidse velden in Kent zijn effectief weidser dan de dichtbebouwde polders, maar toch. Die vraag waarom u niet meer bij ons woont, blijft mij maar bezig houden”, schrijft de bekende fiscalist Michel Maus in een polemische open brief aan het kwartet.

Eric Wittouck

De 77-jarige Eric Wittouck, met een vermogen van 8,5 miljard dollar veruit de rijkste Belg, resideert al jaren in Monaco. De uiterst discrete ondernemer is een telg van de familie die vroeger de Tiense Suikerraffinaderij in handen had. Na de verkoop van dat bedrijf aan het Duitse Südzucker herinvesteerde Wittouck de opbrengst in verscheidene andere bedrijven, waaronder Weight Watchers. De band met België is wel niet verbroken, want de familie-Wittouck bezit een eigen kasteel in Ukkel in het Zoniënwoud.

Nicolas D’Ieteren

De familie D’Ieteren is een naam als een klok als grootste autoverdeler van het land. De Brusselse familie stond ook mee aan de wieg van autofabriek Audi Brussels. Nicolas D’Ieteren (1975), de voorzitter van de beursgenoteerde moedergroep die ook hersteller Carglass omvat, is volgens Forbes goed voor een vermogen van 4 miljard dollar. Hij woont al enkele jaren in het Zwitserse ski-oord Anzère.

Fernand Huts

Fernand Huts, de topman van logistieke reus Katoen Natie maar ook van afvalverwerker Indaver, is ongetwijfeld de bekendste en meest open miljardair van het land. Zijn vermogen klokt af op 3,4 miljard dollar. De kunstverzamelaar woont ondanks zijn liefde voor Antwerpen sinds 2013 in Betteshanger, een gehucht in het Engelse graafschap Kent.

Alexandre Van Damme

Alexandre Van Damme, telg van een van de families achter bierreus AB InBev, woont net als Nicolas D’Ieteren in Zwitserland. De 61-jarige Sporting Anderlecht-supporter is volgens de berekeningen van Forbes goed voor een vermogen van 3,4 miljard dollar, net als Huts. De mediaschuwe zakenman kocht in 2016 een enorm domein nabij het dorpje Chéserex, in de buurt van Genève.

Fiscaliteit

Het vermoeden rijst al snel dat de schatrijke Belgen om fiscale redenen naar het buitenland zijn getrokken. Nochtans is volgens Maus het Belgische belastingstelsel niet zo onaantrekkelijk voor vermogenden:

  • “De belastingdruk op arbeid is veel te hoog, maar dat is dan toch vooral een probleem van de vele werknemers die voor uw bedrijven werken”, merkt hij op.
  • “Voor mensen die kunnen leven van hun kapitaal is dat toch wat anders. De dividendbelasting is geen 50 procent, maar 30 procent en we hebben nog steeds geen meerwaardebelasting op aandelen in ons land. Zeker wat dat laatste aspect betreft, is België een fiscale oase in de Europese Unie.”
  • “Het is zelfs de reden waarom heel wat vermogende Nederlanders en Fransen zich in België zijn komen vestigen, en dus de omgekeerde beweging hebben gemaakt. En inderdaad we hebben ook nog successierechten in dit land, maar die kunnen toch makkelijk omzeild worden met een beetje successieplanning.”

De fiscaal advocaat betreurt dat de succesvolste zakenlui naar het buitenland trekken. “U bent een voorbeeld voor tal van mensen die stappen willen zeten in de ondernemerswereld”, schrijft hij aan de multimiljardairs. “Maar door België te verlaten geeft u eigenlijk ook het signaal dat anderen dat beter ook zouden doen.”

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.