De vetpotten van de Champions League: finalisten harken elk meer dan 100 miljoen euro binnen

Het Europese voetbalseizoen krijgt zaterdag zijn slotakkoord met de Champions League-finale tussen Real Madrid en Liverpool. De topcompetitie is vier tot vijf keer lucratiever dan de Europa League, zo bevestigen nieuwe cijfers.

De voetbalbond UEFA maakte de verdeling van het prijzengeld voor de Champions League en Europa League van het seizoen 2020-21 bekend. Ze geven een idee van hoe de prijzenpot voor het huidige, bijna afgelopen seizoen verdeeld zal worden.

  • Het prijzengeld per club bestaat uit vaste vergoedingen en componenten die onder meer afhangen van de UEFA-coëfficiënt en uiteraard de sportieve prestaties. De twee finalisten van de vorige keer, winnaar Chelsea en Manchester City, klokten voor 2020-21 af op respectievelijk 120 miljoen en 118 miljoen euro aan rechtstreekse inkomsten uit de Champions League.
  • Uit de voorlopige ramingen door data-analist Swiss Ramble blijkt dat de teller van Liverpool voor dit seizoen (2021-22) al op 117,6 miljoen euro inkomsten staat, eventuele winst in de finale nog niet meegerekend. Real Madrid komt wellicht nog iets hoger uit, dankzij de hogere coëfficiënt van de club.
  • Hoeveel staat er dan nog echt op het spel in de finale? Het verschil tussen de winnaar (20 miljoen euro prijzengeld) en de verliezend finalist (15 miljoen euro) is 4,5 miljoen euro.
  • Maar dat is niet alles, want de winnaar mag een seizoen later ook meedoen aan de Super Cup (3,5 miljoen prijzengeld voor de verliezer, 4,5 miljoen euro voor de winnaar) en het WK voor clubs (naar schatting 5 miljoen euro voor de winnaar).
  • In totaal gaat het in de finale dus om ongeveer 13 miljoen euro aan rechtstreekse competitie-inkomsten. Dat staat nog los van de onrechtstreekse commerciële inkomsten die winst kan opleveren.

Kloof met Europa League

  • De financiële kloof tussen de Champions League en de twee andere Europese competities, de Europa League (winnaar Eintracht Frankfurt) en de Conference League (winnaar AS Roma), is enorm. Grosso modo valt er in de Champions League tot bijna vijf keer meer te verdienen dan in de Europa League.
  • Zo hebben de Rangers als verliezend finalist van de Europa League naar schatting 19,3 miljoen euro verdiend. Dat is een bedrag dat zelfs de zwakste ploeg in de groepsfase van de Champions League relatief makkelijk kan benaderen, vooral dankzij de startpremie van 15 miljoen euro.
  • De cijfers bevestigen dat Belgisch landskampioen Club Brugge ruim 30 miljoen euro per jaar verdient aan Champions League-deelname. Het exacte bedrag voor 2020-21 komt volgens Swiss Ramble uit op 34,3 miljoen euro.
  • De financiële statistieken bevestigen ook dat de club uit de Engelse Premier League almaar dominanter worden in Europa. De Engelse clubs haalden in 2021 samen zowat 472 miljoen euro aan Europese inkomsten binnen, tegenover 400 miljoen voor de clubs uit Spanje, 302 miljoen voor de Duitse en 292 miljoen voor de Italiaanse.

(jvdh)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.