De vervrouwelijking van de mannelijkheid

Jonge, Europese mannen hebben het niet makkelijk deze tijd. Er is geen overeenstemming wat mannelijkheid precies omvat en mannen zijn op zoek naar hun identiteit. Daarbij bewegen ze zich tussen de moderne en traditionele rollen. Vooral voor de jonge mannen is er een voortdurende strijd tussen de verder gaande metroseksualiteit en de wens om een echte man te blijven.

De marketeer staat natuurlijk klaar om de man verder te helpen. Veel testosterongeladen campagnes passeren de revue op tv, zoals Mach3 scheermeesjes, V8-deodorant van Rexona, de bierinloopkast van Heineken en de mannenburgers bij McDonald`s. Bavaria heeft een spotje waar de man zich ontdoet van het juk van de vrouw, de baard laat staan en rauw vlees gaat eten; de man als jager is terug.

De moderne man heeft pakweg twee strategieën tot zijn beschikking: mee vervrouwelijken of zich een stoerder imago aanmeten. De vervrouwelijking van de man komt terug in de mode, marketing en media. In tijdschriften zijn al mannen te zien op schoenen met hakken, met een murse (schoudertas voor de man) en de mannenrok is in de H&M collectie terug te vinden. Jonge mannen kopen steeds meer cosmetica. Inmiddels groeit de markt voor mannencosmetica harder dan die voor de vrouw.

(bron: Marketing Tribune)