De Turkse brain-drain: kwart miljoen opgeleiden maakt zich uit de voeten

Meer dan 250.000 Turken hebben vorig jaar hun land verlaten. Ruim 40% zijn jonge, vaak hoogopgeleide stadsmensen.

In 2017 hebben meer dan 253.000 Turken hun land verlaten ‘omwille van economische, politieke, sociale en culturele redenen’. Dat blijkt uit cijfers die het Turkse Bureau voor Statistiek heeft vrijgegeven.

Geen enorm aantal voor een land dat 80 miljoen inwoners telt, maar toch verontrustend omdat het om een stijging van 42% gaat, in vergelijking met een jaar eerder.

70% van de vertrekkers is jonger dan 40

70% van dat aantal is jonger dan 40 jaar oud en is afkomstig uit de grote steden in het westen van het land. Het gaat met andere woorden om jonge stadsmensen opgegroeid in de meest ontwikkelde regio’s van Turkije (Istanboel, Ankara, Antalya en Izmir). De cijfers houden niet eens rekening met mensen die enkel vertrokken zijn om te studeren, zonder zich uit te schrijven of die op illegale manier het land hebben verlaten.


© EPA

30.000 Asielaanvragen in de EU-28

Sinds de mislukte ‘coup’ van 2016 hebben de 28 landen van de EU daarbovenop ook nog eens 30.000 asielaanvragen van Turkse onderdanen geregistreerd, waarvan meer dan de helft in Duitsland. Onder hen 277 diplomaten en ook 771 Turken die officieel in het buitenland aan de slag waren voor de Turkse overheid. De meesten onder hen worden ervan verdacht banden te hebben met de islamitische geestelijke Fetulah Gülen, die er door Ankara van wordt verdacht achter de staatsgreep van juli 2016 te zitten. 

De Turkse overheid zelf heeft het over een brain-drain en spreekt van een verontrustende situatie, omdat mensen die jarenlang met Turks belastinggeld zijn gevormd, nu het land verlaten. Er worden niet enkel plannen gemaakt om deze mensen te recupereren, maar ook om veelbelovende wetenschappers vanuit de ganse wereld in Turkije uit te nodigen.

Na de gediplomeerden, ook de rijken 

Maar Turkije dreigt ook een groot deel van zijn vermogende klasse te verliezen. Steeds meer Turkse miljonairs kiezen voor een exodus om aan de toenemende economische en politieke instabiliteit in eigen land te ontsnappen. Vastgesteld werd dat vorig jaar zesduizend Turkse dollarmiljonairs naar het buitenland zijn verhuisd. Dat betekende een verzesvoudiging tegenover het jaar voordien.

Politieke repressie en een slabakkende economie

Dat zovele mensen vertrekken is dus niet enkel een gevolg van de politieke zuiveringen die sinds 2016 zijn doorgevoerd, maar ook van de fel verslechterde economische situatie in het land. De loonstijgingen van de voorbije jaren zijn door de devaluatie van de Turkse lira zo goed als gehalveerd. Beloftevolle buitenlanders aantrekken lijkt in zulk scenario dan ook quasi onmogelijk.

Meer