De toekomst van energie: schone elektriciteit uit een doosje

De Heilige Graal op vlak van energie is een goedkope, zuivere bron die geen broeikasgassen uitstoot. Meer dan 100 start-ups in Sillicon Valley werken aan zo’n concept. Een van die bedrijfjes, Bloom Energy, heeft zijn uitvinding al gepresenteerd: een kleine elektriciteitscentrale in een doosje, die je gewoon in je tuin kan droppen. De Bloom Box genereert draadloze elektriciteit en moet op een dag de grote elektriciteitscentrales en transmissienetwerken gaan vervangen.

De Bloom Box werd vorige maand gepresenteerd door CEO K.R. Sridhar, een ex-NASA-medewerker. En die was in goed gezelschap: politici als Colin Powell, Al Gore, Arnold Schwarzenegger, maar ook de zakenwereld met de toplui van Google, Coca-Cola en eBay; allen prediken ze hetzelfde Bloom Box-evangelie .

De ontwikkeling van de Bloom Box kostte de voorbije 8 jaar al meer dan 400 miljoen dollar. Sridhar kon rekenen op durfkapitaal van grote spelers als Kleiner Perkins. Uiteindelijk is zijn Bloom Box nu klaar. Het apparaat kan elektriciteit produceren door zuurstof te mixen met een verscheidenheid aan brandstofsoorten, waaronder aardgas en biogas. Het resultaat: efficiënt geproduceerde stroom, zonder verbranding en schadelijke uitstoot. Een Bloom Box zou elektriciteit voor zes tot acht eurocent per kilowattuur kunnen genereren.

Het hart van de Bloom Box bestaat uit een soort tegels die zijn gebakken uit zand. En dat maakt hem volgens de makers schoner en efficiënter dan traditionele brandstofcellen, die zware metalen en zuren gebruiken.

Google maakt momenteel in een testproject al gebruik van vier Bloom Energy-servers (grote Bloom boxen). De vier Bloom boxen produceren samen 400 kilowatt elektriciteit, oftewel 100 kilowatt per stuk. De kostprijs is 700.000 tot 800.000 dollar, maar naar verwachting daalt de prijs de komende jaren. Eén Bloom Box, ter grootte van een brood is voldoende om een huishouden van elektriciteit te voorzien en zal binnen 5 à 10 jaar niet meer gaan kosten dan drieduizend dollar, zegt Sridhar.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.