De studie der studies: lengte is van belang, tot ze het niet meer is…

Veel mannen zijn er van overtuigd dat vrouwen houden van forse mannen met een groot geslachtsorgaan. Een nieuwe studie die door Regina Nuzzo wordt samengevat op Nature.com bevestigt dit slechts gedeeltelijk: groter is beter, maar enkel tot op een bepaald punt.

De studie – gepubliceerd in ‘Proceedings of the National Academy of Sciences (betaalde toegang) – bestudeert de aantrekkingskracht van mannen op vrouwen en suggereert dat het mannelijk geslachtsorgaan bij mensen wellicht is geëvolueerd onder invloed van de voorkeuren van de vrouw.

Volgen evolutionaire biologen vinden vrouwen die de aantrekkelijkheid van een man bepalen de gestalte van een man even belangrijk als zijn penisgrootte. Beiden leveren echter diminishing returns op eenmaal een bepaalde lengte wordt overschreden.

Hoe groter de man, hoe kleiner de lengte van zijn penis een rol speelt, blijkt uit het onderzoek. Zo kreeg een model dat 185 cm meet en een penis van 7 cm heeft een gemiddelde score voor aantrekkelijkheid. Wilde een model dat 170 cm meet die score evenaren, dan moest ie wel een penis hebben die om en bij de 11 cm meet.

Voor elke extra cm penislengte die een langer model heeft moet het kleinere model praktisch het dubbele in aantal extra centimeters produceren om dezelfde aantrekkelijkheidsscore te kunnen behouden. Maar om van de voordelen van een langere penis te profiteren, moet een man sowieso aantrekkelijk zijn. Is hij dat niet, dan zal zelfs de langste penis ter wereld daar niets aan veranderen.

Die theoretisch ideale penislengte is volgens het onderzoek tussen de 12,8 en 14,2 centimeter lang in niet-erecte toestand (het gemiddelde is 9 centimeter). Eens de lengte van 7,6 centimeter is bereikt, verliezen de additionele centimeters trouwens steeds meer aan belang.

De onderzoekers besluiten dat deze bevinding een belangrijke eerste stap betekent voor de evolutionaire verklaring van de vorm en lengte van het mannelijk geslachtsorgaan (dat groter en dikker is bij mensen dan bij andere apen).

Verder moeten goed geschapen mannen geen complexen krijgen. Onderzoek van de universiteit van West Scotland inzake de seksuele appetijt van 323 vrouwen leidde exact tot de tegengestelde conclusie: daaruit bleek dat vrouwen die geslachtsgemeenschap hadden met goed voorziene partners het grootste aantal vaginale orgasmes rapporteerden.