De smartphone: de spion in uw broekzak

De Amerikaanse krant The New York Times publiceert donderdag een uitgebreid rapport over het misbruik van data die worden verzameld bij smartphonegebruikers. De kans is aanzienlijk dat het rapport een nieuw debat op gang zal brengen tussen Washington en Silicon Valley.

Wat wordt de inzet? Een grotendeels ongereguleerde en nooit serieus bestudeerde markt van lokaliseringssoftware.

Twee journalisten van de krant konden de hand leggen op ‘meer dan 50 miljard data van 12 miljoen Amerikanen. Smartphonegebruikers die zich in grote steden als Washington, New York, San Francisco en Los Angeles bewegen’. Elk stukje informatie geeft de exacte lokatie weer van een individuele smartphone. Dat in een periode van verschillende maanden in 2016 en 2017.

Toenemend misbruik van gegevens

De gegevensbank is de grootste en meest vertrouwelijke ooit door journalisten gezien. Ze werd hen bezorgd door bronnen binnen een bedrijf dat – net als tientallen andere – actief is in het verzamelen van lokaliseringsgegevens. Die data worden verzameld via software die op mobiele telefoons binnensluipt. De bronnen meldden aan beide journalisten bezorgd te zijn ‘over toenemend misbruik van die gegevens’.

‘Na maanden van onderzoek en met tientallen databedrijven, academici, advocaten en techspecialisten te hebben gesproken delen we die bezorgdheid’, zegt het duo.

‘Uit een bepaalde reeks data bleek dat een tiental mensen de Playboy Mansion had bezocht, waarvan een aantal ’s avonds. Ook werden mensen gelokaliseerd die zich op de privé-eigendommen van Johnny Depp, Tiger Woods en Arnold Schwarzenegger begaven.’

(AP Photo/Jae C. Hong)

‘Om nooit nog een smartphone te gebruiken’

‘Wie in deze steden woont en apps gebruikt die zijn locatie verraden – weerbericht, lokale nieuwsbronnen, kortingsbonnen,… – en zijn gegevens in het rapport terugvindt zal waarschijnlijk nooit nog een smartphone gebruiken’, schrijven de journalisten. Vandaag is het perfect legaal om deze informatie te verzamelen en te verkopen.

Het rapport geeft een idee van de mogelijkheden waarover autoritaire regimes en non-stopsurveillancestaten als China beschikken. ‘Maar in het decennium dat volgde op de opening van de Apple App Store, vinden we het normaal dat deze systemen door privé-bedrijven worden beheerd.’

‘Tien jaar na datum lopen tientallen miljoenen Amerikanen, waaronder vele kinderen, dag en ook ’s nachts met een spion in hun broekzak of op hun nachtkastje. Zelfs wanneer de bedrijven die deze data controleren veel moeilijker ter verantwoording kunnen worden geroepen dan de overheid.’

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20