De psychologie achter wisselkoersen: sterkste munt ter wereld is de Koeweitse dinar

De meeste mensen hechten een overmatig belang aan de ‘sterkte’ van hun munt, meent The Economist. De reden is dat velen de relatieve waarde van hun munt associëren met het prestige van hun land.

Uiteraard zijn het andere factoren die een beter beeld geven van de gezondheid van een nationale economie, maar dit houdt de bewoners van Hong Kong niet tegen om een ‘gevoel van wanhoop’ te ervaren wanneer ze zien hoe ‘goedkoop’ hun munteenheid is in vergelijking met die van de Chinese yuan.

Joseph Yam, voormalig hoofd van de Monetaire Autoriteit van Hong Kong, verklaart de psychologische invloed van wisselkoersen als volgt: “Een munteenheid is ‘sterker’ dan een andere wanneer één eenheid van die munt geruild kan worden voor meer dan één van een andere.”

Wanneer dat het geval is worden buitenlandse prijzen gedeeld en niet vermenigvuldigd – verkleind en niet vergroot – om ze in termen van de eigen munt te zien.

The Economist berekent dat de ‘sterkste’ munt ter wereld zo de Koeweitse dinar is. De euro staat op de achtste plaats, de almachtige Amerikaanse dollar op de 11de. Na de ondergang van de Zimbabwaanse dollar heeft Vietnam nu de zwakste munt.

Meer