De prijs van timmerhout noteerde dinsdag 208 procent hoger dan een jaar geleden. De reden is vrij simpel. Het achterstallige aanbod kan de sterk toegenomen vraag niet bijbenen. Maar het volledige verhaal achter de prijsstijging is een business case waardig.
Toen een epidemie vorig jaar omsloeg in een pandemie, gingen zagerijen op slot, terwijl mensen zich naar doe-het-zelfzaken haastten om materiaal voor huisrenovaties te kopen. Die wanverhouding tussen vraag en aanbod deed de houtvoorraad snel slinken. Daarna werd het alleen maar erger. De lage rente zorgde voor een rush op vastgoed, eerst op bestaande huizen, daarna op nieuwbouw. In de VS is vooral deze laatste markt een grote verbruiker van timmerhout, waardoor het tekort steeds nijpender werd. Ook de transitie naar ecologischer wonen heeft de vraag naar hout in de bouwsector doen toenemen.
Daardoor gingen Amerikaanse bedrijven hun hout ook in Europa halen. Europese houtbedrijven profiteerden daarvan, maar bij fabrikanten van houtproducten zorgt dat voor aanbodproblemen. Ook het containertekort heeft invloed op houtprijs. Bij de start van de coronacrisis werden overal ter wereld havens gesloten. Een hoop containers werd aan de kant gezet omdat de wereldhandel stilviel. Toen die sneller dan verwacht opnieuw op gang kwam, raakten ook de containerleveranciers in de problemen.
Stijgende prijzen zullen vraag niet doen dalen
De meeste houtzagerijen zijn al maanden geleden terug opgestart. In februari bereikte de globale houtproductie het hoogste niveau in 13 jaar. Maar door de beperkte capaciteit van de houtfabrieken en een latent tekort aan arbeidskrachten en containers blijft er schaarste bestaan.
Opmerkelijk genoeg slagen ook de stijgende prijzen er niet in de vraag terug te dringen, want die blijft voorlopig enkel stijgen. Dat zal de komende jaren niet veranderen, nu vele millennials de leeftijd bereiken waarop ze klaar zijn om hun eerste huis te kopen.
Als gevolg van de jarenlange onderbouw na de huizencrisis van 2008 hebben de VS onvoldoende woningen om dat koopniveau aan te kunnen. Het aantal woningen dat te koop wordt aangeboden is in de VS in de afgelopen 12 maanden met meer dan 50% gedaald.