De premier pleit voor “samenwerking” als de oplossing, op het Paleis

De premier pleit voor “samenwerking” als de oplossing, op het Paleis
Premier Alexander De Croo (Open Vld) & Koning Filip – Jeenah Moon/Bloomberg & BENOIT DOPPAGNE/BELGA MAG/AFP via Getty Images

De receptie van de ‘gestelde lichamen’ is het jaarlijkse moment waarop de koning regeringsleden, partijvoorzitters, ministers van Staat, de sociale partners, maar ook wat hoofdredacteurs en journalisten uitnodigt om het glas te heffen, in de spiegelzalen van het Koninklijk Paleis.

Het thema dit jaar was duidelijk “samenwerking”, door de premier bepleit, maar ook gretig nagefluisterd door het Paleis zelf: iemand moet de boel toch bijeenhouden, en wat optimistisch blijven over de toekomst en “de vele troeven” van het land, zo viel daar te horen.

  • Premier De Croo en de koning speechten één na één, en bij de eerste minister viel tussen de lijnen door toch een antwoord te lezen op de vele politieke aanvallen van het nieuwe jaar, met als meest opvallende het pleidooi van N-VA-voorzitter Bart De Wever om nog maar eens het hoofdstuk staatshervorming aan te snijden, desnoods op “extralegale wijze”.
  • “Wij zijn geen land van muren, isolatie en polarisering”, zo stelde de premier. Hij wees op de sterktes en prestaties van de NV België, zoals “in moeilijke tijden vaccins blijven exporteren” en “ook de gasexport die onze buurlanden overeind hield in de energiecrisis”. En daarbij dus heel opvallend: “Samenwerking is nodig, het is de oplossing in de crisissen van vandaag.” Daarbij stipte De Croo onder meer de klimaatstrijd, maar ook het conflict in Europa, onderwijs en gezondheidszorg, en de oorlog tegen de drugs aan.
  • Tegelijk herhaalde De Croo een beetje zijn optimistische deuntje, dat hij ook al op de Open Vld-nieuwjaarsreceptie lanceerde. De crisis is immers voorbij, nu kan het alleen maar beter: “Als de storm voorbij is, moeten de zeilen weer bijgezet worden.”

Opvallend: De koning zelf legde dan weer een opvallend accent in zijn speech: diezelfde drugsoorlog. 

  • “Dit geweld moet worden bestreden. Maar we moeten ook de oorzaken van verslaving aanpakken, meer investeren in preventie en de jongeren beschermen tegen de valse beloften die hen door het nemen van drugs worden voorgespiegeld“, zo ging de koning toch behoorlijk ver, politiek gezien, want hij haalde ook uit naar geweld tegen politie, brandweer en ambulanciers.
  • En opvallend: ook over corruptie sprak hij zich streng uit. De PS zit momenteel met Qatargate midden in het oog van een storm daar, met hun Europees Parlementslid Marc Tarabella (ex-PS). “Elke daad van omkoperij moet worden tegengegaan, de straffeloosheid bestreden. Het gaat daarbij om de waardigheid en het behoud van onze democratische instellingen. Dat is ook wat ons onderscheidt van autocratieën.”
  • De speech van de koning wordt hoe dan ook ‘politiek gedekt’ door de premier. En tegelijk haalde hij thema’s aan waarover wel brede politieke consensus bestaat. Ook oppositiepartijen N-VA en Vlaams Belang willen dat de strijd in de drugsoorlog wordt opgevoerd.
  • En niemand verdedigt Tarabella. Of het moet oud-PS kopstuk en baas van de socialistische mutualiteiten Solidaris Jean-Pascal Labille zijn: die herhaalde vorige week op RTL nog dat hij niet snapte waarom Tarabella al uit de partij werd gezet, “Tarabella is gekruisigd zonder dat men hem heeft gehoord”. “Ik zou het liever gehad hebben dat men bij de PS wat meer aandacht zou gehad hebben voor het vermoeden van onschuld, voor hem uit de partij te gooien”. De onschendbaarheid van Tarabella in het Europees Parlement werd ondertussen opgeheven.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.