De Pavlok-armband helpt je van slechte gewoontes af

Nadat de armbandjes om je sportactiviteiten en gezondheid te monitoren dit jaar al erg populair werden, brengt een Amerikaans bedrijf nu een minder vrijblijvende gezondheidsarmband uit. De Pavlok geeft z’n gebruikers een elektrische schok als ze ongezond gedrag vertonen, in de hoop dat ze die foute gewoontes op die manier snel zullen afleren.

Fitness- en gezondheidsbandjes kunnen je via je smartphone informatie geven over je gezondheidstoestand en fysieke activiteit en eventueel voorstellen doen om je trainingsprogramma of dieet te verbeteren. De Pavlok gaat een stap verder en levert een elektrische schok van 2 milliampère als een gebruiker bijvoorbeeld teveel eet.

De armband kan dat automatisch doen als hij verbonden is met een smartphone, maar de gebruiker kan zichzelf ook manueel een schok toedienen.

Dagelijkse routine

Maneeshi Sethi, de ontwerper van de armband, vertelde in een interview met The Daily Dot dat het niet zo’n vreemd idee is om jezelf een schok toe te dienen. Volgens eigen onderzoek zou dat minstens zo effectief zijn om verkeerd gedrag te corrigeren als automatische schokken.

De werking van de armband is gebaseerd op het beroemde experiment van dokter Pavlov, een Russische wetenschapper die honden trainde door hen te laten reageren op bepaalde geluiden.

“Het idee is dat iedereen bepaalde zaken doet waarvan we weten dat we ze beter niet zouden doen,” aldus Sethi. “Als je een kleine elektrische schok krijgt elke keer dat je iets doms doet, dan kan je bewuster worden van dit soort activiteiten in je dagelijkse routine.”

De ontwerper claimt dat de schok zo klein is dat deze niet gevaarlijk en ook niet overdreven pijnlijk is. De Pavlok zou volgend jaar op de markt moeten komen en zal ongeveer 200€ kosten.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.