Paus Franciscus komt volgend jaar naar België, maar zijn bezoek wordt nu al overschaduwd door het misbruik in de katholieke Kerk én de zaak-Vangheluwe.
- Paus Franciscus, overmorgen 87 jaar, komt naar België in 2024. Dat kondigde hij zelf aan op de Mexicaanse televisie: hij gaat reizen naar zijn thuisland Argentinië en Polynesië, en dus ook naar hier.
- Meteen gejuich bij Jan Jambon (N-VA), de KUL én het Paleis. Alle drie hadden de paus immers warm gemaakt voor zo’n bezoek: de Katholieke Universiteit in Leuven viert haar 600-jarige bestaan, en dat verdient dus een feestje met eregast.
- Al in maart van vorig jaar maakte Vlaams minister-president Jambon de paus daarvoor warm, toen hij een audiëntie van welgeteld twee minuten kreeg, in Rome. Jambon was toen in Vaticaanstad voor de viering van de Franco-Vlaamse componist Josquin des Prez, die 500 jaar geleden overleed.
- Koning Filip en koningin Mathilde herhaalden die uitnodiging dit jaar in september, toen ze op privé-audiëntie waren in het Vaticaan. De koninklijke familie is hevig katholiek. De KU Leuven bevestigt ondertussen de komst van de paus. Maar de rector van de KU Leuven, Luc Sels, geeft meteen ook aan dat het een kans is “om het over de problemen in de kerk zelf te hebben.”
- Want terwijl Jambon enthousiast reageerde op het nieuws, klonk binnen zijn eigen regering meteen al gerommel over het bezoek. Zowel zijn partijgenote minister Zuhal Demir (N-VA) als minister Gwendolyn Rutten (Open Vld) plaatsten meteen kanttekeningen. “Zolang het stil blijft in Rome en ze niet actief sanctionerend ingrijpen ten aanzien van daders en verzwijgers van seksueel misbruik in de (Belgische) kerk, is het evident dat een bezoek van de paus aan ons land niet gewenst is. Actie of wegblijven, dat moet de eendrachtige boodschap zijn”, zo herhaalde Rutten.
- En ook Demir was niet diplomatisch: “Meteen een uitgelezen kans voor excuses aan slachtoffers van seksueel misbruik en kinderhandel. Graag met een pensioen dat overlevers helpt om overeind te blijven na de aanslag op hun leven”, zo reageerde zij.
- Ook vanuit het Vlaams Parlement komt die boodschap. Hannelore Goeman (Vooruit), voorzitter van de bijzondere commissie naar seksueel misbruik in de kerk, laat weten dat ze hoop op “formele excuses aan de slachtoffers voor hun leed dat zij hun leven lang moeten meedragen”. “Dat zou een ongelofelijk belangrijk signaal van erkenning zijn”.
- Tegelijk is er ook de kwestie rond Roger Vangheluwe. Die misbruikte als bisschop onder meer zijn neef, maar behield zijn titel, en leeft nu in een klooster in Frankrijk. De Belgische kerk vroeg onder meer al die titel af te nemen, maar het Vaticaan ging daar nog niet op in. Die zaak zou toch eerst geregeld moeten worden, voor de paus echt op bezoek kan komen, zo is de inschatting.