De overstromingen in Wallonië krijgen een politiek staartje

Mediagewijs is de Afghanistan-crisis helemaal voorgestoken op de overstromingen in het zuiden van het land: er wordt nog maar weinig ingezoomd op het blijvend leed daar. 

  • Een incident met Afghaanse vluchtelingen in Spa, dat als getroffen gemeente dus plots ook nieuwkomers moest opvangen, bleef hangen in de Franstalige pers: het ging om een misverstand tussen de verhitte plaatselijke burgemeester van MR en de federale regering.
  • Ondertussen heeft het Waals Parlement wel het licht op groen gezet voor een heuse parlementaire onderzoekscommissie naar de ramp. André Frédéric (PS), Jean-Paul Wahl (MR) en Stéphane Hazée (Ecolo) – de fractieleiders van de meerderheid – raakten het daarover gisteren eens.
  • Het is de sterke man van de PS, parlementsvoorzitter Jean-Claude Marcourt (PS), die zelf hoogstpersoonlijk de commissie zal leiden. Daarbij worden de oorzaken van de overstromingen onderzocht, met onder meer de openbare werken en het beheer van de spaarbekkens, maar ook de waarschuwingssystemen en de chronologie van wat die bewuste dag gebeurde. 
  • De commissie krijgt tien leden: vier PS’ers, drie mensen van MR, twee van Ecolo en eentje van cdH en PTB. De oppositie heeft dus nauwelijks twee zitjes, het gevolg van de machtsverhoudingen electoraal in het Waals parlement. Hoe kritisch de onderzoekscommissie zal werken, valt dus af te wachten.

Lees ook: Overstromingen: duizenden tonnen afval onmogelijk te recycleren

Meer