De overname van Twitter door Musk legt het socialemediaplatform van Trump geen windeieren

Musks overname van Twitter is goed nieuws voor Donald Trump, de voormalige president van de Verenigde Staten. Sinds de bekendmaking van het overnamenieuws hebben een toenemend aantal mensen Truth Social, het socialemediaplatform van Trump, gedownload. Hoe komt dat?

Truth Social is momenteel de meest gedownloade (gratis) app in de Amerikaanse App Store. Dat is een indrukwekkende prestatie voor het sociale netwerk, dat op 23 april nog op de 171ste plaats stond in de rangschikking, volgens cijfers van Sensor Tower, een bedrijf dat de rangschikking van mobiele apps bijhoudt. Dit was de eerste keer sinds 12 maart dat het socialemediaplatform van Trump weer op de eerste plaats in de App Store stond. Twee dagen later, toen de deal tussen Twitter en de CEO van Tesla werd aangekondigd, steeg Truth Social naar de 20e plaats, alvorens de top te bereiken, zoals Elon Musk zelf opmerkte op Twitter.

Hoe komt dat?

De impact van Musks overname van Twitter – die ook steeg in de App Store naar de tweede plaats – op Truth Social is verrassend om verschillende redenen.

Reden 1: De app van Trump heeft aan populariteit moeten inboeten na een lancering die met veel enthousiasme werd onthaald. Veel mensen zijn weliswaar kort na de lancering in februari afgehaakt wegens de vele technische problemen die zich voordeden. De hype rond het platform dat naar eigen zeggen garant staat voor “extreem vrije meningsuiting” verdween dan ook snel. Truth Social heeft sinds de lancering een daling van 93 procent in het aantal registraties en een vergelijkbare daling in het verkeer opgetekend.

Naast de technische problemen, “bleek dat er op het platform niet veel te doen was voor de gebruikers,” merkte David Carr, senior nieuwsmanager bij Similarweb, op in een reactie aan The Wrap.

Reden 2: Musk heeft bij de overname van Twitter dezelfde belofte gemaakt als Trump bij de lancering van Truth Social: een sociaal netwerk waar er totale vrijheid van meningsuiting zal zijn. Waarom de hernieuwde belangstelling voor het sociale netwerk van de voormalige Amerikaanse president als de belofte hetzelfde is?

Reden 3: Als “iedereen” al op Twitter zit, wat heeft het dan voor zin om een app te gebruiken die al twee maanden in de vergetelheid is geraakt en waarop “niemand” aanwezig is? Trump zelf heeft het opgegeven. Hij heeft slechts één “truth” gepost – het equivalent van een tweet.

Tot slot had de aankondiging van Musks overname een verwoestend effect op de aandelenkoers van Truth Social. Dat aandeel is sinds het moment dat Musk 9,1 procent van de aandelen van Twitter kocht ruim 40 procent in rood gedoken, wat niets goeds voorspelt voor zijn toekomst.

Trump keert niet terug naar Twitter

De afgelopen dagen deden er ook heel wat geruchten de ronde over een mogelijke terugkeer van Trump naar Twitter. Hij werd meer dan een jaar geleden van het sociale platform verbannen omdat hij met zijn tweets zijn volgers heeft aangezet om het Capitool te bestormen op 6 januari 2021. De voormalige president van de VS heeft intussen al laten weten dat hij geen comeback zal maken op Twitter. “Ik blijf bij Truth,” zei Trump, nadat hij Musk had gefeliciteerd met zijn overname.

Het was misschien deze verklaring die de Amerikanen aan het bestaan van Truth Social herinnerde. En de belofte van Trump aan Fox News om de komende dagen serieus met Truth Social aan de slag te gaan, kan ook een rol hebben gespeeld.

(fjc)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20