Key takeaways
- De OPEC+ alliantie voert de inspanningen op om naleving van de olieproductiebeperkingen te garanderen, met name door leden als Irak en Kazachstan.
- Ook Rusland heeft zijn productiequota volgens de formele overeenkomst overschreden, wat de inspanningen van OPEC+ om de markt stabiel te houden nog complexer maakt.
- Ondanks de uitvoering van strategieën om de productie te verlagen, wordt de alliantie geplaagd door onder-naleving, wat twijfels oproept over haar vermogen om het aanbod effectief te beheren.
De uitdagingen van OPEC+ naleving
De OPEC+ alliantie heeft haar inspanningen geïntensiveerd om ervoor te zorgen dat de overeengekomen olieproductiebeperkingen worden nageleefd, vooral in het licht van de herhaalde overproductie door belangrijke leden zoals Irak en Kazachstan. Deze focus op naleving komt voort uit bezorgdheid over de effectiviteit van de drieledige strategie van de coalitie om het wereldwijde olieaanbod onder controle te houden. Dit meldt CNBC.
Rusland, dat geconfronteerd wordt met Westerse sancties en gebruik maakt van een minder transparant transportnetwerk, heeft ook af en toe zijn productiequota onder de formele overeenkomst overschreden. Deze situatie maakt de inspanningen van OPEC+ om de markt stabiel te houden nog ingewikkelder. Eerder deze maand stelden acht prominente OPEC+ leden, waaronder Saoedi-Arabië, de geplande verhoging van de olieproductie met 2,2 miljoen vaten per dag, die oorspronkelijk gepland was voor oktober, uit naar december.
Lopende strategieën voor productievermindering
Naast deze aanpassingen implementeren de OPEC+ landen tegelijkertijd twee andere strategieën om de productie te verminderen: een officieel beleid dat een gecombineerde productie van 39,725 miljoen vaten per dag voor volgend jaar verplicht stelt en een afzonderlijke vrijwillige beperking van nog eens 1,7 miljoen vaten per dag in 2025. De alliantie heeft echter voortdurend te kampen gehad met onder-naleving, waardoor twijfel is gerezen over haar vermogen om het aanbod effectief te beheren en de olieprijzen te beïnvloeden temidden van de onzekerheden op de wereldmarkt.
De huidige geopolitieke spanningen in het Midden-Oosten, de recente volatiliteit op de aandelenmarkten en het broze economische herstel van China hebben allemaal bijgedragen aan deze volatiele omgeving. De ruwe Brent futures daalden donderdag na berichten dat Saoedi-Arabië, de feitelijke leider van OPEC+, bereid was om lagere olieprijzen te tolereren en een eerder onofficiële doelstelling van 100 dollar per vat om de productie na december te verhogen, op te geven.
Perspectieven van analisten en zorgen over de markt
Analisten suggereren dat de recente ontwikkelingen een waarschuwing kunnen zijn van Saoedi-Arabië aan leden die hun quota hebben overschreden. Hoewel de OPEC+ ministers volhouden dat hun beleid prioriteit geeft aan het verminderen van de wereldwijde olievoorraden in plaats van aan het vaststellen van specifieke prijsniveaus, zijn veel lidstaten, waaronder Saoedi-Arabië, voor hun jaarlijkse begrotingen afhankelijk van de verwachte olie-inkomsten.
Ondanks de economische druk in verband met zijn ambitieuze Vision 2030-programma blijft Saoedi-Arabië vasthouden aan zijn huidige OPEC+-strategie en vermijdt het om expliciet een olieprijsdoelstelling vast te stellen. Riyad beweert dat het zijn begroting kan aanpassen of alternatieve inkomstenstromen kan verzekeren indien nodig.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!