Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (cd&v) presenteerde in primeur een nieuw migratiewetboek aan de pers. N-VA en Vlaams Belang vonden dat niet kunnen. Maar misschien belangrijker: komt dat wetboek er ooit door?
- Bijzonder boos waren ze allebei: N-VA en Vlaams Belang, die aan Vlaamse kant op het migratiebeleid duwen vanuit de oppositie. Want staatssecretaris de Moor kwam vanmorgen met een persconferentie over een nieuw wetboek dat nu “voor gecontroleerde migratie” heet, maar gaf die primeur niet aan de Kamer, en dus wel aan de pers.
- “De Moor vindt het niet nodig om dat wetboek migratie eerst te bespreken in de Kamer, vooraleer naar de pers te lopen. De pers komt eerst, de volksvertegenwoordigers pas daarna. Wij tekenen bij de voorzitter van de Kamer protest aan”, zo liet Vlaams Belang-fractieleider Barbara Pas weten.
- “Dit is slechte reclame voor de politiek vanwege cd&v. Waar is het ‘Respect’?”, zo stelde Theo Francken (N-VA) dan weer. Francken wees erop dat het wetboek absoluut niet afgeklopt is in de regering. “Er is zelfs geen IKW (interkabinettenwerkgroep) over gehouden”, zo zegt hij. Dat wordt ontkend op het kabinet de Moor, “de IKW’s zijn lopende”.
- Maar Francken gelooft er niet in, dat het nog kan: “De kans op goedkeuring in de regering en in het Parlement voor de verkiezingen is nihil. Er komt dus niets van in huis.”
- Dat wordt vanuit de meerderheid ook bevestigd: “Mooi dat er een nieuw Migratiewetboek voorgesteld wordt, want we hebben een nieuw kader nodig. Alleen bijzonder jammer dat dit zo laat in de legislatuur gebeurt. Het Parlement wordt binnenkort ontbonden. Zo is er geen mogelijkheid meer tot debat en is er eigenlijk geen kans op slagen”, zegt Kamerlid Egbert Lachaert (Open Vld).
- Feit is dat een nieuw wetboek, en dus een opgefrist wettelijk kader voor migratie, al veel langer gevraagd wordt, om een efficiënt migratiebeleid te kunnen voeren: nu slepen procedures ellenlang aan, en worden ze ook gebruikt door advocaten van asielzoekers, om hun cliënten zo lang mogelijk in België te laten blijven.
- Het nieuwe wetboek maakt oude migratiewetten van 1980 en 2007 veel helderder: daarbij zijn coherentie en transparantie de ordewoorden. Lange procedures moeten korter, zodat de ruim 140.000 niet-Belgen die jaarlijks dit land binnenkomen (zo’n 30.000 via asielprocedure, maar dus veel meer mensen als EU-burger, of als expat) sneller geholpen worden. Ook moest België dringend haar wetten beter aftoetsen op het Europese migratierecht.
- Nieuw is zo’n poging tot hervorming niet. In de Zweedse regering beloofde Theo Francken (N-VA) een nieuw wettelijk kader, maar dat lukte hem niet. Evenmin kon Maggie De Block (Open Vld) het erdoor krijgen. Nu bijt de Moor er haar tanden op stuk, nadat voorganger Sammy Mahdi (cd&v) het ook al had aangekondigd, en het expliciet in het regeerakkoord staat.
- Opvallend genoeg sprak premier De Croo bij de lancering van het Europees voorzitterschap begin deze maand wel over “migratie als absolute topprioriteit” voor zijn ploeg in de laatste zes maanden van zijn regeerperiode. Maar realistisch is het niet meer om het nieuwe wetboek erdoor te krijgen: daarvoor liggen bepaalde zaken zeker aan de linkerkant te gevoelig. Pas in februari zou de Moor bovendien haar werk naar de regering brengen. Dat maakt haar persaankondiging nu inderdaad kwetsbaar.