De maximumtarieven voor consumentenkredieten stijgen

De federale overheidsdienst Economie verhoogt volgende maand de wettelijk maximale jaarlijkse kostenpercentages. Door die wijziging dreigen voornamelijk kredietopeningen met een variabel tarief duurder te worden.

Waarom is dit belangrijk?

Door de renteverhogingen van de Europese Centrale Bank (ECB) wordt het duurder om te lenen. Zo zagen we de afgelopen maanden onder meer het prijskaartje van een woonlening fors stijgen. Ook de rente op de consumentenkredieten ligt hoger dan vorig jaar.

In het nieuws: Wanneer de banken leningen of kredietkaarten (met een kredietopening) aan de man brengen, mogen ze niet zomaar een rentetarief bepalen. Ze moeten daarbij rekening houden met de wettelijke limieten. Die maximumtarieven worden nu naar boven bijgesteld.

  • De wettelijk maximale jaarlijkse kostenpercentages (JKP’s) voor de kredietopeningen, waaronder de zogenaamde “kredietkaarten” met gespreide terugbetaling en de mogelijkheid om onder nul te gaan op de zichtrekening, stijgen met 2 procentpunt.
    • Door die aanpassing bedraagt het maximumtarief voor kredietopeningen (met een kaart) tot 1.250 euro vanaf 1 december 15,5 procent. Voor kredietbedragen tussen 1.250 euro en 5.000 euro komt het maximumtarief uit op 13,5 procent en voor alles daarboven wordt dat tarief vastgeklikt op 12,5 procent.
  • De maximale JKP’s voor leningen en verkopen op afbetaling en voor de financieringshuur tot 5.000 euro stijgen met 1,5 procentpunt en die voor meer dan 5.000 euro met 1 procentpunt.
    • Door die wijziging zal een lening op afbetaling tot 1.250 euro gepaard gaan met een maximaal tarief van 19 procent. Voor alles tussen 1.250 euro en 5.000 euro zakt het maximale JKP tot 14 procent. En voor alles daarboven komt dat cijfer uit op 11 procent.
  • De nieuwe maxima zijn enkel van toepassing op de nieuwe kredietcontracten en op de lopende contracten met een veranderlijke debetrentevoet. De FOD Economie merkt op dat het JKP van veel kredietopeningen aanleunt tegen het maximumtarief, wat betekent dat de formules met een veranderlijke debetrentevoet vrijwel zeker zullen stijgen. Dat is dus niet het geval voor lopende contracten met een vaste debetrentevoet.

Waarom stijgen de maximumtarieven?

Meer details: De tarieven worden aangepast omdat de referentie-indexen van september met meer dan 75 basispunten zijn gestegen tegenover de referentie-indexen die verantwoordelijk waren voor de voorgaande aanpassing van die maxima.

  • De laatste aanpassing dateert van 1 juni 2021. Toen werden de maximumtarieven verlaagd. Die maxima kunnen overigens elke zes maanden veranderen.

Dat de FOD Economie nu die maximumtarieven naar boven bijstelt, komt zeker niet als een verrassing.

  • De Europese Centrale Bank (ECB) is afgelopen zomer begonnen met de rente op te trekken. Intussen zijn de belangrijkste rentes gestegen met 200 basispunten.
  • Het is zo goed als zeker dat er nog meer verhogingen zullen volgen. De markten verwachten in december een verhoging met 50 basispunten, tegenover 75 basispunten tijdens de twee jongste rentevergaderingen.

(fjc)

Meer