De langetermijnrente stijgt – oververhitte economie kan maar zoveel aan

De langetermijnrente stijgt – oververhitte economie kan maar zoveel aan
(Crédit: Richard B. Levine)

De oververhitting van de economie, die wordt gekenmerkt door een vraag die het aanbod overstijgt – en daaruit voortvloeiende stijgende prijzen – enerzijds en een overaanbod aan vacatures en een tekort aan gekwalificeerd personeel anderzijds, zorgt voor spanningen op de markt van de rentevoeten.

In de opkomende economieën, waar lokale valuta door de inflatie aan waarde inboeten, zijn de rentevoeten al sterk gestegen. Is de referentierente – de rente op staatsobligaties met een looptermijn van 10 jaar – in de VS als gestegen tot om en bij de 2 procent, dan lijkt nu Europa aan de beurt. Dat de ECB vorige week de deur op een kier liet om dit jaar nog renteverhogingen door te voeren deed het sentiment op de rentemarkten kantelen.

De rente is de voorbije jaren door de centrale banken kunstmatig laag gehouden. Velen dachten dat deze nooit meer zou stijgen. Alsof lage rentes niet erg genoeg waren, moesten we de voorbije jaren zelfs wennen aan negatieve rentes. Case in point is Griekenland. Een land dat na de financiële crisis pas in april 2018 opnieuw toegang kreeg tot de financiële markten. 18 maanden later kreeg datzelfde land betaald om geld te lenen. De Grieken haalden toen 487 miljoen euro op met een looptermijn van 13 maanden. Tegen een negatieve rente van -0,02%.

Daar zijn de “usual suspects”

Ook nu zien we de rente weer stijgen in de zuidelijke landen van de eurozone, de zogenaamde “usual suspects”. De Italiaanse 10-jarige schuld bedraagt 1,78%. Een niveau dat niet meer gezien is sinds april 2020, op het hoogtepunt van de pandemie. Ook de Griekse 10-jarige schuld is opgelopen tot 2,55%, het niveau van juni 2019.

Toch is niet enkel het zuiden van Europa betrokken. Ook België (0,6%), Spanje (1,1%) en zelfs Duitsland (0,22%) worden geconfronteerd met een stijgende rente. Blijven deze rentetarieven dankzij de tussenkomst van de Europese Centrale Bank in verhouding tot de inflatie nog steeds historisch laag, dan blijven ze dat ook in verhouding tot de verwachte economische groei in de eurozone (4,2% in 2022).

Voorlopig is er dus weinig reden tot paniek en kan amper worden gesproken over een normalisering van de situatie. Eerder is sprake van een voorzichtige aanpassing aan de reële stand van de economie.

(jvdh)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.

03:00