De lancering van AI-model Gemini stuwt de aandelen van Google omhoog, maar zijn de prestaties te mooi om waar te zijn?

De lancering van AI-model Gemini stuwt de aandelen van Google omhoog, maar zijn de prestaties te mooi om waar te zijn?
Getty Images

Met zijn nieuwe taalmodel, Gemini, lijkt Alphabet zijn doel te hebben bereikt: zijn imago als pionier op het gebied van AI een boost geven. Althans, bij investeerders. De aandelen zijn met 5 procent gestegen. Maar zijn de beloften van de techgigant over de prestaties van Gemini niet overdreven?

De context: Investeerders en analisten hebben het nieuwe taalmodel van Google met enthousiasme ontvangen. Dit model, Gemini, wordt gepresenteerd als beter dan GPT-4 van OpenAI, het AI-model waarop de betalende versie van ChatGPT is gebaseerd.

  • De Amerikaanse gigant heeft verschillende indrukwekkende prestaties van Gemini laten zien en benadrukt hoeveel beter het is dan dat van zijn concurrent.
  • Als multimodaal taalmodel is het in staat om verschillende soorten informatie te begrijpen, te verwerken en te analyseren, waaronder tekst, afbeeldingen en geluid.
  • Volgens het handelsbureau van Wells Fargo zou de aankondiging van Alphabet “de discussies over ‘waar staat Google op het gebied van AI?’ moeten doen verstommen.” Dit toont aan dat het bedrijf uit Mountain View zijn doel heeft bereikt om zijn imago als toonaangevend technologiebedrijf op te poetsen, nadat het was ingehaald door OpenAI en ChatGPT.

Maar: nog niet alles is in kannen en kruiken.

  • Ondanks het algemene enthousiasme zijn er nog steeds veel vragen over de toekomst van Gemini, met name over de manier waarop het inkomsten zal genereren.
  • Dat is een cruciaal aspect voor investeerders.

Te mooi om waar te zijn

Het is interessant op te merken dat Gemini niet live werd voorgesteld, in tegenstelling tot Bard. Waarschijnlijk wilde Google een herhaling van hetzelfde fiasco vermijden. Maar het bedrijf ontkomt niet aan kritiek: de video’s waarin de prestaties van het taalmodel worden getoond, zouden gemanipuleerd zijn.

  • Bloomberg beweert dit. In een video stelt het Amerikaans persbureau dat Google ons bedriegt. De multimodale mogelijkheden van Gemini zijn zo indrukwekkend dat twijfel over de echtheid gerechtvaardigd is.
    • Met name de snelheid waarmee het AI-model afbeeldingen herkent, wordt bekritiseerd.
  • Maar Bloomberg-journaliste Parmy Olson benadrukt vooral de waarschuwing van Google: “Voor deze demo is de latentie verminderd en zijn de antwoorden van Gemini ingekort omwille van de beknoptheid.” Deze waarschuwing staat niet in de video zelf, maar in de YouTube-beschrijving.
  • Het ontbreken van deze boodschap in de video toont aan dat Google probeert om het publiek te misleiden.
    • Het Amerikaanse bedrijf heeft ook toegegeven dat de antwoorden van het taalmodel niet in real time zijn.
  • Daarom zijn de prestaties “anders dan wat Google leek te suggereren: dat een persoon vloeiend met Gemini zou kunnen praten, terwijl hij de wereld om zich heen in real time observeert en daarop reageert,” schrijft Olson.
  • Hoewel het gebruikelijk is voor bedrijven om hun demonstratievideo’s te bewerken, is de journaliste duidelijk: Google overdrijft om te doen geloven dat Gemini daadwerkelijk beter presteert dan GPT-4 van OpenAI.

Google houdt vol

De Amerikaanse gigant reageerde snel op de beschuldigingen van de journaliste – wat anders kon het doen?

“Alle gebruikersinvoer en -uitvoer in de video zijn echt, ingekort voor beknoptheid. De video toont hoe multimodale gebruikerservaringen eruit kunnen zien met Gemini. We hebben dit gedaan om ontwikkelaars te inspireren.”

Oriol Vinyals, vice-president voor onderzoek en deep learning bij DeepMind van Google (ook mede verantwoordelijk voor Gemini).

Het is afwachten of het antwoord van Google voldoende zal overtuigen. De komende maanden zullen zeker doorslaggevend zijn voor de reputatie van het bedrijf uit Mountain View. (cv)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.