De Russische president Vladimir Poetin en zijn Amerikaanse tegenhanger Joe Biden zullen elkaar ontmoeten, in wat gezien wordt als de laatste hoop om een conflict in Oekraïne diplomatiek af te wenden. Eerst vindt een meeting tussen de ministers van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken voor de VS en Sergej Lavrov voor Rusland, plaats.
De laatste hoop voor diplomatie? Poetin en Biden organiseren meeting, als invasie van Oekraïne de komende dagen uitblijft
Waarom is dit belangrijk?
De situatie rond de grens met Oekraïne is kritiek: zo'n 150.000 Russische soldaten zijn er verzameld en staan in opperste staat van paraatheid. Zo'n 30.000 van hen nemen momenteel met het Wit-Russische leger deel aan militaire oefeningen, die dit weekend begonnen. Gisteren werd ook bekend gemaakt dat Russische troepen nog wel even in Wit-Rusland zouden blijven. In het oosten van Oekraïne laaien de gevechten tussen het Oekraïense leger en pro-Russische separatisten op.De ontmoeting tussen ’s werelds machtigste mannen was een initiatief van de Franse president Emmanuel Macron, die in aparte telefoontjes de wereldleiders voorstelde elkaar toch eens te zien. Daar zeiden beide heren “in principe” ja op, op voorwaarde dat een invasie van Oekraïne uitblijft.
Trilaterale meeting
De exacte speaking points voor Biden en Poetin worden deze week voorbereid door hun gezanten Blinken en Lavrov. Het Witte Huis distribueerde meteen een persmededeling waarin het de meeting tussen de presidenten bevestigde; het Kremlin reageerde nog niet.
Naast de presidentenbabbel zou Poetin ook hebben ingestemd met een trilaterale meeting tussen Rusland, Oekraïne en de OVSE, de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa, om tot een staakt-het-vuren te komen in Oost-Oekraïne. De gevechten daar worden door Rusland gebruikt om de Oekraïners aan te duiden als misdadigers en agressors.
Casus belli zoeken
Ondertussen zouden Russische troepen al Oekraïne zijn binnengeslopen, om van daaruit Luhansk, de hoofdstad van de zelfuitgeroepen onafhankelijke Volksrepubliek Luhansk te bestoken met artillerievuur. Hiermee willen ze de Oekraïners de schuld geven van een aanval op onschuldige burgers, wat kan gezien worden als een casus belli. Het is niet de eerste poging van Rusland om een voorwendsel te zoeken voor een oorlog, en zeker niet de laatste.
Zo maakte de Amerikaanse ambassade in Moskou gewag van een mogelijk terroristische aanval in Moskou of Sint-Petersburg. In 1999 stierven 300 Russische burgers in een serie explosies in appartementsgebouwen. Ook hier ging het om een terroristische daad, volgens Rusland gepleegd door Tsjetsjeense terroristen. Dit gaf hen een casus belli om de Tweede Tsjetsjeense Oorlog te starten. Volgens sommigen zat het regime van Poetin echter zelf achter de aanslag, enkel om een reden tot oorlog te vinden.
(mah)