De houdgreep van Poetin: Europa heeft niet meteen een alternatief voor Russisch gas

Het is onmogelijk om op korte termijn Russisch aardgas in Europa te vervangen. Dat zeggen zowel Qatar, de grootste producent van vloeibaar aardgas (LNG), als de Franse energiereus TotalEnergies. Duitsland beschikt niet eens over een LNG-terminal.

De Europese Unie is wereldwijd de grootste importeur van aardgas, waarvan ruim 40 procent afkomstig is van Rusland. Na de Russische agressie in Oekraïne stijgt de roep in de EU om minder afhankelijk te worden van het door Gazprom geleverde aardgas uit Rusland en bijvoorbeeld meer vloeibaar gas uit Qatar of de Verenigde Staten in te voeren.

LNG uit Qatar

Alleen is dat technisch en economisch niet mogelijk, zegt Qatar zelf. “Rusland is goed voor 30 à 40 procent van de leveringen aan Europa. Er is geen enkel land dat zo’n soort volume kan vervangen, er is niet de capaciteit om dat via LNG te doen”, verklaarde Saad al-Kaabi, de minister van Energie van Qatar, dinsdag al aan verslaggevers op een gasconferentie in Doha.

Bovendien zijn de volumes vanuit Qatar al toegezegd via langetermijncontracten met Aziatische klanten. Slechts 10 tot 15 procent van de volumes in Qatar zou eventueel omgeleid kunnen worden naar Europa, meldt persbureau Reuters.

Ook Patrick Pouyanné, de CEO van Franse energiereus TotalEnergies, zegt dat vloeibaar aardgas geen oplossing zou bieden mocht er geen aardgas meer via pijpleidingen uit Rusland komen. Zelfs al mochten er grote hoeveelheden vloeibaar aardgas aan de EU geleverd kunnen worden, zijn er te weinig gespecialiseerde terminals zoals die in Zeebrugge om de LNG-invoer te verwerken.

“We hebben niet genoeg terminals in Europa om vloeibaar gas te hervergassen om de 40 procent van Russisch gas te vervangen”, zei hij op een conferentie in Parijs. “Als Russisch gas niet naar Europa komt, hebben we dus een reëel probleem met de gasprijs.” Hij wijst erop dat het twee tot drie jaar duurt om zo’n terminal te bouwen en dat er dus een infrastructuurprobleem is dat niet meteen op te lossen is.

Afhankelijkheid

Door aardgas goedkoper en in grotere volumes aan te bieden, heeft Rusland de EU – en dan vooral Duitsland – de voorbije decennia afhankelijk gemaakt van Russisch gas. Gazprom, dat het Kremlin als meerderheidsaandeelhouder heeft, respecteerde daarbij altijd de langetermijncontracten met zijn Europese klanten.

Of Europa het graag heeft of niet, de harde realiteit is dat de Russische president Vladimir Poetin op korte termijn een groot deel van de Europese gasbevoorrading kan blijven controleren.

(lp)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.