De herontdekte koffieboon die uw espresso kan redden van klimaatverandering

Wetenschappers hebben ontdekt dat een zeldzame en bedreigde koffiesoort uit West-Afrika de toekomst van lekkere koffie zou kunnen veiligstellen van de gevolgen van de klimaatverandering. 

Stenophylla-koffie (Coffea stenophylla), een zeldzame soort uit West-Afrika, kan veel warmere temperaturen verdragen dan de populaire arabica-soort en heeft bovendien een superieure smaak. Volgens wetenschappers van de Royal Botanic Gardens in Kew, de universiteit van Greenwich, het Franse onderzoeksinstituut CIRAD en Sierra Leone zou de soort daardoor de koffie-industrie kunnen beschermen tegen de opwarming van de aarde. 

Deze ontdekking komt op een cruciaal moment, aangezien experts tot op heden geen robuuste manier hadden gevonden om de koffieteelt tegen de klimaatcrisis te beschermen, zo stellen de onderzoekers die hun resultaten publiceerden in het vaktijdschrift Nature Plants

Coffea stenophylla werd in 2018 herontdekt in Sierra Leone. Foto: E. Couturon/Royal Botanic Gardens Kew

‘Het is van vitaal belang om de koffietoevoerketen klaar te maken voor de klimaatverandering – koffie is de motor van een wereldwijde industrie van miljarden dollars, ondersteunt de economie van verschillende tropische landen en voorziet in het levensonderhoud van meer dan 100 miljoen koffieboeren’, zegt hoofdauteur Aaron Davis van Royal Botanic Gardens Kew.  

‘Het vinden van een koffiesoort die goed gedijt bij hogere temperaturen en een uitstekende smaak heeft, is een wetenschappelijke ontdekking zonder weerga – deze soort zou wel eens essentieel kunnen zijn voor de toekomst van hoogwaardige koffie.’

Herontdekt

Pas na een jarenlange zoektocht werd Coffea stenophylla in 2018 herontdekt. De soort werd ooit op grote schaal gekweekt in West-Afrika, maar werd sinds 1954 niet meer aangetroffen in het wild. Er bestaan slechts enkele exemplaren in koffieonderzoekscollecties. Dus reisden Aaron Davis (RGB Kew) en Jeremy Haggar (Greenwich-universiteit) naar Sierra Leone om de soort op te sporen. Met succes. 

Ondanks de wereldwijde populariteit van koffie worden gewassen geplaagd door extreme weersomstandigheden, het steeds vaker voorkomen van plagen en ziekten, en vooral de versnelde klimaatverandering. Daarom is het vinden van klimaatbestendige koffiegewassen ‘van cruciaal belang’, aldus de onderzoekers. 

Maar smaakt de stenophylla-koffie ook goed? Ja, zo blijkt. Uit de resultaten van een onafhankelijke proeftest met panelleden van Nespresso en Jacobs Douwe Egbert (JDE) blijkt dat de smaak van stenophylla sterk lijkt op die van arabica, ‘s werelds populairste koffie. 

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20