De harde crash van de Nederlandse politieke wonderboy Thierry Baudet: ‘Ik wil 3 miljoen doden accepteren voor onze vrijheid’

Nederland is in de ban van een zeer publieke en vuile machtsstrijd bij de partij Forum voor Democratie (FvD), de partij van politiek fenomeen Thierry Baudet. Die voert een open oorlog met de rest van het bestuur over de toekomst van de rechts-populistische partij. Daarbij komen almaar meer onfrisse verhalen aan de oppervlakte.

De toekomst van FvD oogt bijzonder onzeker. Baudet zelf veranderde al enkele keren het geweer van schouder. Eerst probeerde hij de partij helemaal naar zijn hand te zetten. Nadien leek hij zich te willen schikken naar de wensen van de rest van het partijbestuur door een stap opzij te zetten. Vervolgens eiste hij alsnog het voorzitter- en lijsttrekkerschap op. En de recentste episode: hij eist een splitsing van de partij.

Het is een hard ontwaken voor Baudet, die op een populistisch platform rond ‘Klimaat, Immigratie en Koopkracht’ in 2019 zijn partij ineens helemaal naar het voorplan van de Nederlandse politiek katapulteerde. Dat momentum wist Baudet echter niet vast te houden, en later dat jaar ontgoochelde de partij tijdens de Europese verkiezingen. Volgend jaar kiezen de Nederlanders een nieuwe Tweede Kamer. De huidige peilingen leren dat FvD alle dromen op een regeringsdeelname mag opbergen. De PVV van Geert Wilders is Baudet en zijn partijgenoten weer voorbij gestoken.

Antisemitisme bij jongerenafdeling

Het is in die context dat het leiderschap van Baudet zwaar onder druk is komen te staan. Daar kwam een onfris verhaal bovenop over een Whatsapp-groep van de jongerenafdeling van FvD. Daarin zouden verschillende leden van de partij zich aan zwaar antisemitische uitspraken bezondigd hebben. Niet voor het eerst, bovendien. Bij een eerder schandaal lekten berichten uit van FvD-leden die grappen maakten over Anne Frank. Baudets officiële reactie luidt dat hij antisemitisme veroordeelt, maar dat hij de ‘linkse media’ niet vertrouwt en eerst de zaak grondig wil onderzoeken.

Donderdag verscheen er dan een brief van een vooraanstaand mandataris van FvD, senator Nicki Pouw-Verweij. Zij beschrijft de gebeurtenissen tijdens een diner/vergadering van de 10 topkandidaten op de lijst voor de aankomende verkiezingen, die plaatsvond op 20 november. De brief wordt onder meer gedeeld door NOS-journalist Wilco Boom, die de inhoud afcheckte bij twee andere deelnemers van die avond.

Bijna iedereen die ik ken is antisemiet

Thierry Baudet (volgens Nicki Pouw-Verweij)

Het is een relaas van een confrontatie waarbij Baudet almaar feller werd in de discussie. Waar de anderen een campagne rond 5 thema’s wilden opbouwen, wilde Baudet het enkel over ‘vrijheid’ hebben. Zo wilde hij ingaan tegen de coronamaatregelen in Nederland, waar hij een felle tegenstander van is. Volgens Pouw-Verweij stelde Baudet daar dat hij ‘3 miljoen doden zou accepteren als daarmee onze vrijheid gered werd’.

Nadien escaleerde de discussie helemaal. Enkele citaten die Pouw-Verweij nadien nog noteerde:

  • ‘Bijna iedereen die ik ken is antisemiet.’ In reactie op de kritiek van Pouw-Verweij dat de Holocaust ontkennen dom is, antwoordde hij: ‘ze zijn niet dom, ze hebben juist een heel hoog IQ, daarom zeggen ze deze dingen ook’.
  • ‘Als ze onze vrijheid hebben afgenomen en we een communistische staat zijn, dan schoppen ze toch alle domme negers Europa uit.’

Hoewel de inhoud van de brief door twee andere FvD’ers wordt bevestigd, blijft het opletten geblazen. Ze zijn allen in de huidige constellatie tegenstanders van Baudet. Die ontkent zelf ten stelligste dat hij racistische of antisemitische denkbeelden heeft.

Een ding is duidelijk: zelfs als Baudet als overwinnaar uit deze strijd komt, zal dat niet met een smetteloos blazoen zijn. De kans lijkt almaar kleiner dat FvD in een krachtige opstelling naar de verkiezingen zal kunnen trekken. Hoeveel electoraal gewicht Baudet, al dan niet met zijn splinterpartij, nog in de schaal kan werpen, zal moeten blijken.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20