De Grondwetsartikelen die mogen wijzigen, moeten nu toch stilaan aangeduid worden

De Grondwetsartikelen die mogen wijzigen, moeten nu toch stilaan aangeduid worden
Alexander De Croo (Open Vld) – Thierry Monasse/Getty Images

Komt er een doorbraak rond de Grondswetartikelen in de Kern?

  • Vivaldi zou er dan toch eens uit moeten raken, mogelijks vandaag: er staat alweer een vergadering op de kern, om te kijken welke artikelen de regering aanduidt voor wijziging van de Grondwet, in de volgende legislatuur. “Het gaat in de goede richting”, zo verzekerde Open Vld-voorzitter Tom Ongena vanmorgen op Radio 1, maar de discussie sleept nu wel al een tijdje aan.
  • Daarbij gaat het over de vraag of er nog meer dan artikel 195 moet worden aangeduid, en hoe men het gebruik van dat artikel precies wil interpreteren. De meningen zijn duidelijk verdeeld.
  • Dat leidde tot wat spanning in de Senaat. Want zowel de Kamer als Senaat moeten, los van de regering ook hun lijstje indienen. Maar liefst laat de meerderheid dat netjes gelijk lopen met het voorstel van de regering. Alleen, zolang die geen deal hebben, moeten de Kamerleden en Senatoren dus maar wachten.
  • Dat bleek vervelend, omdat de Senaatscommissie Institutionele Aangelegenheden al een hele tijd vastlag om op maandag door te gaan. En op het allerlaatst besliste Senaatsvoorzitter Stephanie D’Hose (Open Vld) dat het weinig zin had, omdat de regering niet klaar was. Alleen kwam ze met een andere uitleg.
  • Verschillende fracties hadden laten verstaan dat ze niet aanwezig konden zijn. Ik heb liever een debat waarin elke partij aanwezig kan zijn. We hebben ook een zitting voorzien op 13 mei. Dan kunnen we alle voorstellen bespreken en stemmen”, zo gaf D’Hose aan Belga mee.
  • Bij de oppositie was men niet te spreken over die aanpak. “Ze kan met haar eenzijdige beslissing niet zomaar ingaan tegen de werkafspraken”, zo brieste Senator Karl Vanlauwe (N-VA). Het excuus dat er partijen niet konden, slikte die niet: “D’Hose stelt zich hier niet op als een voorzitter van de Senaat, maar als een voorzitter van de Vivaldi-meerderheid.”
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.