De fiscus profiteert mee van de stijgende spaarrente

De stijgende spaarrente is niet alleen goed nieuws voor de spaarders. Ook de fiscus doet daar profijt mee. Als de rente klimt, worden de spaaropbrengsten sneller belast. Hoe komt dat?

Waarom is dit belangrijk?

Wanneer je je geld parkeert op een gereglementeerd spaarboekje, moet je op de eerste 980 euro aan interesten geen belastingen betalen. Zodra je spaargeld meer rendeert, ben je de fiscus op alles boven dat plafondbedrag een roerende voorheffing van 15 procent verschuldigd. Dat is een gunsttarief, want normaal wordt er gewerkt met een belastingvoet van 30 procent.

Context: Tijdens de laatste jaren van het soepele geldbeleid van de Europese Centrale Bank (ECB) moest je bij het merendeel van de spaarboekjes tevreden zijn met een rente van 0,11 procent, het absolute minimum in ons land voor gereglementeerde rekeningen.

  • Intussen heeft de monetaire instelling het geweer van schouder veranderd en is de depositorente - de vergoeding die de banken krijgen op het geld dat ze stallen bij de centrale bank - gestegen tot 4 procent, een recordniveau.
  • Door
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer