De Faeröer hebben een tekort aan vrouwen

De Faeröer worden met een aanzienlijke ontvolking geconfronteerd. Een groot gedeelte van de lokale bevolking verlaat de afgelegen eilanden en probeert in de grotere steden in de buurlanden een nieuw leven op te bouwen. Dat schrijft auteur Tim Ecott in een bijdrage voor BBC News. Vooral vrouwen blijken de eilandengroep definitief de rug toe te keren. Lokale mannen proberen dan ook elders geschikte partners te vinden.

Die blijken opmerkelijk vaak uit de Filipijnen of Thailand afkomstig te zijn. Een groot aantal van de vrouwen blijkt echter een moeilijke aanpassingsperiode te volgen, al lijkt volgens Ecott niemand het gevoel te hebben niet welkom te zijn.

Tweeduizend vrouwen nodig

“De Faeröer kunnen voor inwijkelingen uit Thailand of de Filipijnen bijzonder moeilijk zijn,” betoogt Ecott. “De eilandengroep heeft een winter van zes maanden, maar ook het landschap en het klimaat kunnen voor deze vrouwen vaak het omgekeerde zijn van de omgeving die ze in hun thuisland kenden.”

Er wonen nu meer dan driehonderd vrouwen uit Thailand en de Filipijnen op de Faeröer. Dat lijkt niet als veel, maar met een bevolking van amper vijftigduizend mensen vormen zij nu de grootste etnische minderheid van het land. Door emigratie hebben de Faeröer volgens premier Axel Johannesen op dit ogenblik een gendertekort van ongeveer tweeduizend vrouwen.

Aziatische vrouwen

“De Faeröerse mannen hebben dan ook geleerd om elders naar romantiek te zoeken,” zegt Tim Ecott. “Soms gebeurt dat online met sociale media of datingwebsites, maar vaak ook dankzij de netwerken van bestaande Aziatisch-Faeröerse koppels.”

“Voor nieuwkomers kan de cultuurschok echter dramatisch zijn. De Faeröer zijn officieel onderdeel van Denemarken, maar hebben hun eigen taal en cultuur. Dat geldt vooral voor het menu, waar de vrouwen de traditionele kruiden en specerijen van de Aziatische keuken missen. Ook het natte en koele klimaat kan een uitdaging zijn. Op een warme zomerdag kan een temperatuur van 16 graden Celsius worden gehaald.”

Taalbarrière

Er zijn nog problemen. Een groot deel van de lokale bevolking spreekt geen Engels. Kinderen vinden er moeilijk leeftijdsgenoten en speelkameraden. Het kan bovendien vaak bijzonder eenzaam lijken, vooral wanneer de echtgenoot een zeeman is en langere tijd van huis wegblijft.

Vele Aziatische vrouwen vinden op de Faeröer weliswaar werk, maar de taalbarrière maakt het zelfs hoogopgeleide inwijkelingen bijzonder moeilijk om hoogwaardige functies in te vullen. Premier Johannesen benadrukt echter dat de regering ernstige inspanningen doet om het probleem – onder meer door overheidsprogramma’s met gratis taallessen – te verhelpen.

Lokale genenpoel

Tim Ecott merkt anderzijds op dat op de Faeröer weinig sporen kunnen worden teruggevonden van de gevoeligheid die de immigratie in vele andere delen van Europa heeft opgewekt. “Wellicht helpt het dat de immigranten vooral vrouwen zijn,” zegt de lokale politicus Magni Arge. “Zij komen naar hier om te leven en te werken en veroorzaken geen sociale problemen.”

“Er moeten echter inspanningen worden gedaan om te vermijden dat deze mensen in een isolatie terecht zouden komen en een subcultuur zouden beginnen ontwikkelen.”

Anderen wijzen erop dat de immigratie ook een positieve impact op de lokale genenpool, die bijzonder beperkt is. Buitenlandse inwijkelingen zijn dan ook een goede oplossing om nieuwe gezinnen te creëren. Sommige Aziatische vrouwen merken op dat de Faeröer ook een afscheid kunnen betekenen van de verkeersdrukte, de vervuiling en de criminaliteit in grote metropolen zoals Manilla of Bangkok.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20