De EU telt 4,1 daklozen… en 11 miljoen leegstaande woningen

In de EU staan 11 miljoen woningen leeg- voldoende om meer dan twee maal alle daklozen op het Continent te huisvesten. Dat blijkt uit cijfers die de Britse krant The Guardian publiceert op basis van de statistieken die in alle EU-landen beschikbaar zijn.

Spanje telt 3,4 miljoen leegstaande woningen. Dat is goed voor een totaal van 14% van alle woningen in Spanje en in sommige provincies bereikt de leegstand bijna 20%, zoals in Galicië.

In Italië en Frankrijk staan telkens meer dan 2 miljoen woningen leeg. Ook Griekenland, Portugal en Ierland dragen bij tot de situatie, die grotendeels werd veroorzaakt door de bouwfurie die de pre-crisisjaren kenmerkte en waarin volop vakantiewoningen werden opgetrokken.

Bovenop deze 11 miljoen leegstaande woningen – gekocht door mensen die nooit de minste intentie hadden om er te wonen – zijn de voorbije maanden honderdduizenden onafgewerkte woningen vernield door bulldozers in een poging de prijzen van de bestaande woningen de hoogte in te jagen.

Volgens data van de Europese Unie zouden er over Europa zo’n 4,1 miljoen daklozen verspreid leven.

De cijfers voor de leegstand in België zijn afkomstig van het Agentschap Wonen Vlaanderen en het Centrum voor Armoedebestrijding. In Vlaanderen stonden eind 2010 een kleine 10.000 woningen leeg, in Brussel en Wallonië zou het om respectievelijk 15.000 à 30.000 en 15.000 à 20.000 leegstaande woningen gaan. De Nederlandse cijfers komen van Bouwend Nederland.

Meer