De etiquette van de privéjet: 5 regels

Het wordt steeds moeilijker om op de tweehandsmarkt een zakenjet te vinden. Onder invloed van een sterke economische conjunctuur en fiscale voordelen in de Verenigde Staten worden privé-jets steeds populairder. Om op die problematiek een antwoord te bieden raakt nu ook het delen van privéjets in de Verenigde Staten ingeburgerd. Steeds meer mensen kunnen zich de luxe permitteren om mee te vliegen op zo’n toestel.

Word je door iemand uitgenodigd en vlieg je samen met die persoon, dan is het wel netjes om een aantal etiquetteregels in acht te nemen.

Vijf belangrijkste regels voor gasten op privéjets

Dit zijn volgens Andrew Collins, directeur van de Amerikaanse privévliegtuigmaatschappij Sentient Jet, de 5 belangrijkste regels voor gasten op privéjets:

  1. Zelfs al vermijd je als passagier van een privé-jet de lange wachttijden om jezelf en je bagage in te checken, toch kom je volgens Collins best 30 minuten voor vertrek opdagen. “Je mag niet de oorzaak zijn van welke vertraging dan ook.”
  2. Omdat privéjets vaak slechts over een kleine bagageruimtes beschikken en je niet weet hoeveel bagage je gastheer wil meenemen zorg je er best voor zo weinig mogelijk mee te nemen. Als je twijfelt vraag dan je gastheer op voorhand hoeveel je mag meenemen.
  3. In het vliegtuig vertegenwoordig je je gastheer, zorg dus dat die zich niet hoeft te schamen om de manier waarop je gekleed bent. Een maatpak hoeft niet maar een beetje chiquere vrijetijdskledij mag best.
  4. Neem niet plaats voor je gastheer z’n plaats gekozen heeft. Als je dichtbij je gastheer zou plaatsnemen vraag dan of die dat goed vindt.
  5. Hoewel het volgens Collins meestal de gastheer is die de fooi zal verzorgen mag je als passagier zeker ook een fooi geven. Geef in dat geval 50 tot 100 dollar per bemanningslid en geef de hele som aan de persoon die je helpt bij het uitstappen, die zal dit op zijn beurt onder de bemanning verdelen.
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20