De eerste iPhone in de geschiedenis dateert niet van 2007 … en was niet van Apple

Met de onthulling van de iPhone in 2007 ontketende Steve Jobs, de medeoprichter van Apple, een revolutie in de telecommunicatiesector, maar ook in de laptopsector. Deze beroemde eerste smartphone van Apple was echter niet de eerste in de geschiedenis. De eerste smartphone dateert van 1998.

De eerste echte smartphone in de geschiedenis was, net als die van Apple, een revolutie op zich. Dit toestel, dat werd ontwikkeld door het bedrijf InfoGear, was zowel een telefoon – in dit geval een vaste lijn – als een soort computer. Het idee was dat de gebruikers het toestel konden gebruiken om onder meer te telefoneren, mails te versturen en verbinding te maken met het internet. Behalve dat het niet draagbaar was en geen muziekbibliotheek had, leek het concept sterk op dat van Apple.

Een revolutionair concept

De eerste smartphone was een project van het bedrijf National Semiconductor, dat een product wilde ontwikkelen dat zowel een telefoon als een toestel om op het internet te surfen was. Het prototype, ontwikkeld door de ingenieurs Chaim Bendelac, Reuven Marki en Yuval Shahar, was tamelijk rudimentair; het had een 8-bit processor, een 7-inch LCD-scherm en een uitschuifbaar toetsenbord om op het web te surfen. Natuurlijk was het ook mogelijk om een telefoontje te plegen met de smartphone. Dit was echt revolutionair voor die tijd.

InfoGear iPhone – Wikipedia

De geestelijke voorouder van de Apple iPhone

Het apparaat werd voorgesteld aan een durfkapitalist, Robert Ackerman, legt Brian McCullough uit in de Internet History podcast, die een groot potentieel zag in het prototype en het voorstelde aan Gilbert Amelio, president van National Semiconductor in die tijd en – door een vreemd toeval – lid van de raad van bestuur van Apple, voordat hij CEO van Apple werd.

Het toestel deelde overigens een aantal kenmerken met het toestel dat door Steve Jobs werd gepresenteerd, waaronder een touchscreen. Het was mogelijk een op het web gevonden nummer te bellen door gewoon het scherm aan te raken. Het zou ook kaarten kunnen weergeven of tijdschriftinhoud kunnen aanbieden, zoals Apple News+.

Helaas was de smartphone van InfoGear, ondanks enkele goede ideeën en een nieuwe, beter doordachte versie, niet zo’n succes als verwacht. Van de tweede versie werden slechts honderdduizend exemplaren verkocht. Het was zijn tijd een beetje vooruit.

Enkele jaren later werd InfoGear gekocht door Cisco, dat in 2006 een mobiele telefoon uitbracht onder de naam iPhone, het jaar voordat Apple aan zijn revolutie begon. Dat leidde er toen toe dat Cisco Apple voor de rechter sleepte. Gelukkig hebben de twee partijen intussen een gemeenschappelijke basis gevonden.

De iPhone zoals we die nu kennen had een heel ander gezicht kunnen hebben en zou misschien niet zoveel jaren hebben overleefd. Het lijdt geen twijfel dat de smartphone die Steve Jobs voor ogen had, nog steeds het daglicht zou hebben gezien, zij het onder een andere naam.

(ns)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20