De duistere kant van de EK-finale: chaos rond Wembley en racistische reacties

Bovenop de ontgoocheling over de verloren EK-finale, zorgen ook twee extrasportieve kwesties voor beroering in Engeland. Er duiken almaar meer beelden op over baldadig gedrag rond Wembley en van tientallen indringers in het stadion. De onfortuinlijke zwarte spelers die voor Engeland hun strafschop misten, werden het mikpunt van racistische reacties op sociale media.

Hoe is het mogelijk dat tientallen, en mogelijk honderden fans, zonder ticket het Londense Wembleystadion konden binnendringen voor de belangrijkste voetbalwedstrijd van het jaar? Dat is een van de vele vragen die de Engelse autoriteiten moeten beantwoorden, nu blijkt dat de chaos in en rond het stadion voorafgaand aan de EK-finale groter was dan gedacht.

Op sociale media duiken verscheidene filmpjes waaruit blijkt dat de ordediensten zowel op ‘Wembley Way’, de straat naar het stadion, als aan de ingangen va de voetbaltempel zelf de zaak niet onder controle hadden. Beschonken fans drongen met geweld binnen. Volgens Engelse nieuwsmedia palmden indringers sommige zitjes van verbouwereerde Italiaanse fans in. Enkelen werden zelfs in de vakken die voor de spelersfamilies voorzien waren gesignaleerd.

Na de match arresteerde de Londense politie 49 mensen voor “een variëteit aan overtredingen”, daarbij opmerkend “dat tienduizenden fans zich wel verantwoordelijk gedroegen”.

Racisme

Naast de baldadigheden op het terrein gingen ook verscheidene ‘fans’ online over de schreef, door racistische berichten en pictogrammen te sturen naar de Instagram-of Twitter- accounts van de drie zwarte spelers van het Engelse elftal die hun strafschop misten. Het gaat om Marcus Rashford (23), Jadon Sancho (21) en Bukayo Saka (19).

Onder meer de Britse premier Boris Johnson en het Engelse nationale team zelf veroordeelden het online racisme. Er kwam ook een tegenreactie van fans die het jonge drietal een hart onder de riem wilden steken.

Een jaar geleden: Prominente adverteerders halen reclame weg bij Facebook: #stophateforprofit

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20