De deal die geen steek houdt: ‘Microsoft redde Nokia omdat het failliet was’

Microsoft nam deze week Nokia over voor 7,17 miljard dollar. IT-experts blijven zich over de acquisitie verbazen.

Ben Thompson, growth engineer bij Automattic (het bedrijf achter WordPress) en ex-werknemer van Microsoft en Apple, noemt de overname een “dwangbuis voor de volgende CEO”.

Microsoft heeft niets te winnen bij deze overname,” schrijft Thompson. Het bedrijf had immers al een perfecte deal met de Finse telefoonproducent. Deze stap biedt geen verdere voordelen, maar zadelt Microsoft wel op met een wegkwijnend telefoonbedrijf.

Het komt bovendien op een uiterst slecht moment. De desastreuze bedrijfsreorganisatie van de ontslagnemende CEO Steve Ballmer wordt nu al een dwangbuis genoemd voor de volgende CEO. “[Met deze overname] hangt Microsoft een anker aan die dwangbuis en gooit het de patiënt de oceaan in,” aldus Thompson, die de toekomst van Windows Phone erg onzeker inschat.

Volgens Thompson zijn er slechts twee mogelijke oorzaken voor deze zet:

  • Nokia stond op het punt om Windows Phone te verlaten en over te schakelen op Android. Microsoft zou zo de ondergang van zijn smartphonebesturingssysteem voorkomen hebben.

  • Nokia stond op de rand van het faillissement, wat eveneens de dood van Windows Phone zou hebben ingeluid. Thompson geeft de voorkeur aan deze verklaring vanwege de 1,5 miljard euro die het onmiddellijk beschikbaar heeft gesteld aan Nokia als deel van de overnamedeal.

Meer