Liefst 13 tussenkomsten, van echt alle partijen, waren er gisteren in de Kamer, over de uitspraken van de eerste minister, dat hij een “pauze” wilde in de uitrol van Europese klimaatwetgeving, en dan met name de ‘natuurherstelwet’.
- Daarbij kreeg de premier er zwaar van langs, vanuit zijn eigen coalitie: zowel Groen als Ecolo benadrukten dat ze niet konden accepteren dat deze regering die natuurherstelwet niet zou steunen. “Dit is de positie van Zakia Khattabi (Ecolo), die ze onbetwist zal verdedigen aan de regeringstafel én op Europees niveau”, zo schermde Gilles Vanden Burre, de fractieleider van Ecolo met dissidentie. Op Europees niveau moet Khattabi immers een regeringsstandpunt innemen, en Vivaldi is hopeloos verdeeld.
- Want evengoed hakten PS en Vooruit erin, maar aan de andere kant van zijn coalitie waren cd&v en zijn eigen Open Vld minstens even scherp. “Deze natuurherstelwet vertaald naar Vlaanderen, betekent dat 27 procent van onze landbouwgebieden natuurgebied moet worden. Dat percentage is ongezien”, zo stelde Leen Dierick (cd&v).
Geen pauze, wel nette tussenkomst
- Jasper Pillen (Open Vld) ergerde zich eraan dat de premier door de groenen was “weggezet als klimaatontkenner of klimaattwijfelaar”. “Dat was totaal ongepast”, zo stelde hij onder luid applaus van de oppositie van N-VA en Vlaams Belang.
- “Leidt u nog deze regering, of ondergaat u ze gewoon?”, wilde Peter De Roover (N-VA) weten van de eerste minister. Barbara Pas (Vlaams Belang), legde de bal dan weer bij Groen en Ecolo: “Doe voor één keer eens iets nuttig, en trek de stekker uit die Vivaldi-regering.”
- De premier zelf antwoordde zes minuten lang, zonder enige tussenkomst of gejoel van iemand: hij praatte zich netjes door de hete soep. Geen ‘pauze’ meer, maar wel een nette tussenkomst die ambitie en realiteitszin wist te verzoenen in vagere diplomatieke taal. Applaus bij de liberalen en cd&v, niet bij groenen en socialisten.
- Dat even later Groen-vicepremier Petra De Sutter wél nog eens de puntjes op de i zette, doet vermoeden dat de groenen het toch niet blauw blauw willen laten. “In elk geval, de pauzeknop indrukken is wat ons betreft niet aan de orde. Versnellen is in tegendeel wat wij moeten doen. Het is onmogelijk natuurherstel los te koppelen van de klimaatinspanningen. Zonder natuurherstel worden de klimaatuitdagingen groter”, zo stelde De Sutter heel ferm.