De Brexit die er geen is

Theresa May hoopt het ontwerpakkoord nog voor het kerstreces goedgekeurd te krijgen, maar de eerste reacties beloven weinig goeds. 

Na ruim 18 maanden van onderhandelen hebben de leiders van de EU-landen zondag in Brussel een ontwerpakkoord voor de Brexit goedgekeurd. Indien dat straks ook gebeurt in het Britse Parlement is de uitstap van Groot-Brittannië uit de EU – na 45 jaar lidmaatschap – in maart volgend jaar een feit. Maar of de Britse premier Theresa May de overeenkomst door haar parlement krijgt lijkt alles behalve zeker. Daar zal de volgende weken over gedebatteerd worden. May hoopt de zaak nog voor het kerstreces goedgekeurd te krijgen, maar de eerste reacties op het akkoord beloven alvast weinig goeds. 

Wat staat er in het document?

Het document is 585 pagina’s lang en kan worden omschreven als ‘een zeer softe Brexit’. Sterker nog: een grote meerderheid van knelpunten blijft onopgelost. Men is het er enkel over eens geraakt dat men elkaar meer tijd geeft om de knelpunten op te lossen. Dat moet gebeuren tijdens een overgangsperiode die ingaat op 29 maar 2019 en eindigt in december 2022. En die overgangsperiode – die dan 6 en een half jaar na het referendum van juni 2016 zou beëindigd worden – kan daarna nog eens worden verlengd.

Corbyn: ‘Een ‘miserabel falen van de onderhandelingen’

Brits oppositieleider Jeremy Corbyn (Labour) noemde de in Brussel ondertekende overeenkomst een ‘miserabel falen van de onderhandelingen’:

“Dit is een slechte overeenkomst voor het land. Het resultaat van een miserabel falen van de onderhandelingen die ons opscheept met de slechtst mogelijke van alle opties. We hebben nu minder zeggenschap over onze toekomst en onze jobs en levensstandaard worden er door bedreigd. […] Daarom zal Labour in het Parlement tegen deze overeenkomst stemmen. We zullen met anderen samenwerken om een ‘no deal’ te voorkomen en ervoor te zorgen dat ons alternatief, voor een verstandige overeenkomst die het land weer samen brengt, op tafel komt te liggen.”

Naast Labour en de DUP – de Noord-Ierse coalitiepartner van May’s Tory-partij – zouden volgens Britse media al 90 parlementsleden van May’s eigen partij hebben aangekondigd de deal te zullen opblazen.

© EPA

Juncker: ‘Deal or… no deal’

De EU heeft het in een reactie over ‘een ordelijke terugtrekking’, maar laat de deur niet eens op een kier naar de toekomst toe. Commissievoorzitter Juncker sprak alweer dreigende taal en liet verstaan dat “… al wie in Groot-Brittannië denkt een betere deal uit de brand te kunnen slepen indien deze overeenkomst niet door het Britse Parlement raakt, “teleurgesteld” zal worden.

Steen Jakobsen (Saxo Bank): 70% kans dat akkoord niet door het Parlement raakt

In een e-mail aan deze redactie schrijft Steen Jakobsen, de Chief Investment Officer van de Deense Saxo Bank, dat de deal waarschijnlijk niet door het Britse Parlement raakt (70% kans) en dat de nervositeit en de volatiliteit op de financiële markten daarom verder zal toenemen. Jakobsen spreekt grote twijfels uit over de Britse economie, nu de ‘credit impulse’ – het aantal toegestane kredieten in het land – in het eerste kwartaal naar een ongezien laag niveau is gezakt, wat op een recessie zou kunnen wijzen vanaf de zomer van 2019(zie grafiek onder). Ook het consumentenvertrouwen en het aantal registraties van nieuwe voertuigen is de voorbije maanden scherp gedaald.

Jakobsen heeft daarom grote twijfels over de robuustheid van het Britse pond en ziet als slechtst mogelijk scenario zelfs een splitsing van de Tory-partij nog voor het einde van 2019.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.