De beste wijnen, voor jou geselecteerd

Wijnexpert Frank Van der Auwera proeft én beoordeelt de beste wijnen

Vincent Latour, Blanc

Jaargang: 2018 • Appellatie: Bourgogne • Land: Frankrijk • Druivenblend: Chardonnay • Prijs: 13,80 euro

Proefcommentaar: Betaalbare witte kwaliteitsbourgogne was al langer een rariteit, maar na de desastreuze vorstnachten van april jl. in de Côte d’Or zullen we de komende periode vermoedelijk niet alleen met forse prijsstijgingen geconfronteerd worden, maar worden zeker de betaalbare ‘blancs’ nog schaarser.

Profiteer daarom van deze oerdegelijke, goed getypeerde Chardonnay van Vincent Latour, tussen haakjes niet te verwarren met het megahandelshuis Louis Latour. Deze Latour-tak is al sinds 1792 actief in de regio en vooral gefocust op Meursault, maar wordt tegenwoordig gerund door Vincent en zijn echtgenote Cécile die ook op andere appellaties mikken.

Vincent, die het druivenmateriaal zoals voordien niet langer verkocht maar onder eigen label ging bottelen, werd ondertussen al verschillende keren genomineerd of zelfs bekroond als beste jonge wijnmaker. Dat hij talent zat heeft, illustreert hij met wat tenslotte ‘slechts’ een witte instapappellatie in Bourgogne betreft.

In ons glas: een zeer zuivere, maxi-schitterende licht-goudgele kleur en een delicaat boterig parfum met verder aroma’s van witte bloemen, appelbloesem, nectarine en witte abrikoos. Vooral in de mond prima getypeerde Chardonnay met een romige textuur, impressies van vanille, witte perzik en Conferencepeer, plus net voldoende ‘toasty’ eikimpact van de tien maanden vatopvoeding die het geheel goed samenplakt. Sappig, want uitgerust met een aangename citrusfrisheid.

En dat alles wordt gerealiseerd met een naar actuele normen zeer bescheiden alcoholpercentage (12,5 procent). Deze cuvée een miniatuur-Meursault dopen is misschien net iets teveel eer, maar dat het een oerdegelijk, swingend en scherp geprijsd glas witte bourgogne is, dàt zal niemand betwisten.

Bewaarpotentieel: 1/5
Beleggingspotentieel: 1/5
Gastronomisch potentieel: 4/5

Bewaren tot: tot eind 2022

Drinken bij: Aperitief met tapas en canapés, gebakken mosselen, moules à le crème, Brie, Crottin de Chavignol, Poulet de Bresse, Penne met zeevruchten, gefrituurde calamares, gevogelte-escalope met roomsaus, scholfilet, varkensmignons, lasagne met zalm en andouillettes

Kopen bij: Wijnen Finesse, Mollenstraat 7 (2520 Broechem). Tel: 03-485.75.66 Web: www.wijnenfinesse.be

Totaalscore: 16/20

Wijnkasteel Vandeurzen, Carat

Jaargang: 2019 • Appellatie: Hageland • Land: België • Druivenblend: Chardonnay • Prijs: 30 euro

Proefcommentaar: Waar dit Belgische domein van de familie Vandeurzen zijn niche commercieel vooral verovert via zeer originele, soms voor onze contreien zelfs exotische variëteiten (Albariño, Tempranillo,…), verwaarloost men er evenmin de klassiekers zoals Chardonnay. 

Maar wie voor deze globetrottersdruif kiest, moet zich als wijnmaker wel kunnen/durven onderscheiden van de (inter)nationale concurrentie en dus ligt de ambitielat hier hoog. 

Naast een basis-Chardonnay en een houtgelagerde prestigecuvée, werd daarom in millésime 2019 voor het eerst deze ‘Carat’ gebotteld die de ijsbreker moet worden richting bredere Europese markten. En te oordelen naar wat we in ons glas ontdekken, is dat geen overdreven ambitie, want we proeven een van de meest fijne, elegante Chardonnay-cuvées uit Belgische bodem. 

De geloofsbrieven? Streng geselecteerd druivenmateriaal van het hoogst gelegen perceel dat 9 maanden lang logeerde in nieuwe Franse eik en daarna nog gedurende 4 maanden afrijpte in Inox. 

Het resultaat? Kristalheldere mediumgele kleurspiegel met vinnige schittering plus een nog gouden gloed. Zeer fijne, vooral sexy aroma’s waarin we nougat(ine), nectarine, witte perzik, geroosterde cashew- en amandelnoten, vanillecrème en witte bloemen herkennen. Boeket dat trouwens na een uurtje ontkurking nog verdappert in ons glas, net zoals de smaak trouwens die start met impressies van rijp wit steenfruit (nectarine, perzik), frangipane, wilde venkel plus een zeer evenwichtig toasty eiktoets die absoluut het fruit niet wegdrumt, want tevens gedragen door de citrusfraîcheur van o.a. zesty limoen en bergamot. 

En zoals het bij hedendaagse Chardonnay hoort, ook voorzien van een lange, mineraal-krijtige finish. Voor een maiden vintage is dit resultaat al ‘wow’ en een visitekaartje richting buitenlandse markten. Ik ben benieuwd waar deze cuvée kwalitatief binnen 5 à 10 jaar staat. 

Bewaarpotentieel: 4/5
Beleggingspotentieel: 3/5
Gastronomisch potentieel: 5/5

Bewaren tot: tot zeker najaar 2026

Drinken bij: Geflambeerde langoest, gegrilde kreeft of à la nage, kalfszwezeriken, risotto met wilde paddenstoelen/truffel, zeebaars, Sole Normande, Fazant Brabaçonne, King Crab, gevogelte met morilles,  blanquette van kabeljauw, Camembert

Kopen bij: Webshop van Wijnkasteel Vandeurzen, https://wijnkasteel-vandeurzen.shop/

Totaalscore: 17,50/20

Plus One, Rosé

Jaargang: 2020 (niet op blikje vermeld) • Appellatie: Navarra • Land: Spanje • Druivenblend: Garnacha • Prijs: doos van 4 blikjes (x 25cl) à 16 euro

Proefcommentaar: Laten we beginnen met de bonussen van dit wijnblikje, trouwens de allereerste keer dat we deze verpakkingsvorm becommentariëren in onze nieuwsbrief.

De look & feel is pittig, er schuilt als influencer een populaire BV achter – Mathieu Terryn, de frontman van de succesgroep Bazart – , een appellatie die veel in haar mars heeft, én de bodega die verantwoordelijk is behoort tot de Spaanse kopgroep. Want Artadi produceert niet alleen in Rioja Alavesa, wat soms tot peperdure vaak bekroonde crus leidt, maar ook in Alicante en Navarra.

Uit deze laatste appellatie vloeit deze organisch gecultiveerde Rosado naar ons die opent met een bleekzalmroze kleur met lila-grijze sluier. Aan de neus: gojibes, (bos)aardbeitjes, rode bloemen, naast wat citrusfruit (yuzu, pompelmoes). Vooral enorm levendig en citruszesty fraîcheur in de mond, echt heel vinnig, met impressies van limoen, pompelmoes en bergamot naast klein rood fruit, zelfs een vleugje violette.

Lichtjes aardse ondertoon die ook reeds in de geur waar te nemen viel, maar het florale en de zesty fruitfactor domineren uiteindelijk toch. Verfrissend, eenvoudig (want primair fruitig) maar lekker glas rosé, waarbij je naast je zomerse dorst ook enigszins je geweten sust.

Want: 1 euro/4-pack wordt gestort in het LIVE2020 fonds, dat Belgische muzikanten en hun crews in deze coronatijden ook financieel wat zuurstof geeft.

Bewaarpotentieel: 1/5
Beleggingspotentieel: 1/5
Gastronomisch potentieel: 3/5

Bewaren tot: tot eind van het jaar waarin blikje werd gekocht

Drinken bij: aperitief, tapas, caesar salad, tomaat-garnaal, visspiesje, pizza met zeevruchten, vegetarische burger, quiche

Kopen bij: Via webshop: https://www.plusonewine.be/, Delhaize (diverse verkooppunten)

Totaalscore: 15/20

La Villa Barton, Rosé

Jaargang: 2020 • Appellatie: Côtes De Provence • Land: Frankrijk • Druivenblend: Grenache, Cinsault, Syrah • Prijs/fles: 8,79 euro

Proefcommentaar: Rosé is in het wijnpeloton toch wel de morele winnaar van de voorbije vijf jaar, zeker als het lekker voor- of nazomert. Het aanbod dijt uit, de gemiddelde kwaliteit klimt en rosé is tegenwoordig in elke prijsvork te koop.

Maar toen we deze cuvée aangeleverd kregen en zagen dat het een product uit de stal van Barton & Guestier was – de sinds 1725 operationele grote Bordelaise producteur-éleveur-vinificateur die als een octopus overal zijn commerciële tentakels heeft in de belangrijkste Franse appellaties, partnerships heeft met ruim 200 wijnproducenten en exporteert naar dik 130 landen – keken we toch eventjes argwanend. Betrof het hier een te gladde poging om ‘rap rap’ op de populaire trein van de roséverkoop te springen, zonder dat er veel sprake is van terroir of smaak?

Gelukkig niet: in deze sierlijk elegante fles schuilt een lekkere, goed getypeerde, fruitgedreven rosé die bovendien tegen een zeer billijk prijskaartje in de rekken ligt. Geen complexe of super-finesserosé, maar eentje waar én het boeket, én de smaakarchitectuur elkaar correct weerspiegelen.

Bleek-zalmroze en zeer helder, zoals tegenwoordig qua kleurpalet voor rosé bon ton is. Expressief parfum waarin roze pompelmoes, nectarine, perzik en gojibesjes. Identiek qua smaak, met vooral witte/gele steenvruchten in pole position, maar met voldoende sappige citrusonderbouw. Instant lente- of zomerplezier in het glas voor als we straks weer uit onze strikte bubbels al fresco mogen tafelen.

Bewaarpotentieel: 1/5
Beleggingspotentieel: 1/5
Gastronomisch potentieel: 3/5

Bewaren tot: eind 2022

Drinken bij: Aperitief, Dim Sum, carpaccio van zwaardvis, scholvis of sint-jacobsschelp, tomaat-garnaal, inktvis à la plancha, gewokte scampi’s, groentequiche, tempura

Kopen bij: Carrefour Hyper & Markets (diverse verkooppunten)

Totaalscore: 15/20

Livio Felluga, Sharis

Jaargang: 2019 • Appellatie: Venezia Giula • Land: Italië • Druivenblend: Chardonnay, Ribolla Gialla • Prijs/fles: 15,97 euro

Proefcommentaar: We blijven in ‘lente’ en mooi weer geloven en kiezen daarom weer voor een Italiaanse bianco, ditmaal gebotteld door Livio Felluga. De ‘stamvader’ van dit huis verliet in 1930 zijn heimat Istrië – toen nog onder Habsburgs bewind – om naar het Italiaanse Friuli te trekken en er na ‘trial and error’ uiteindelijk ook wijn te maken.

Anno nu bestrijkt het familiedomein ruim 155 hectare en de catalogus 4 rode en 10 witte wijnen, gaande van de internationale globetrotters Sauvignon, Chardonnay, Pinot Bianco, Merlot en Cabernets, tot de autochtone Friulano, Picolit, Refosco dal Peduncolo Rosso en Pignolo.

Het druivenmateriaal voor deze houtloze ‘Sharis’ werd geplukt in diverse wijngaarden in en rond het dorp Rosazzo, in vogelvlucht nauwelijks 5 kilometer van de grens met Slovenië, op terroirs die voornamelijk uit mergel en zandsteen bestaan. Maar het resultaat is zoveel meer dan ‘maar’ een instapcuvée.

Alles start met een frisse strogele kleur vol gouden schittering plus een heerlijk expressief, fruitguitig parfum waarin verse ananas, gekonfijte abrikoosjes, nectarine, magnolia en bergamot. Idem in de mond: eerst lichtjes exotisch fruitig (papaja, ananas, lemon curd, kiwi), maar vooral enorm sappig en zelfs floraal (rozen), met impressies van cashewnoten annex een kruidige finale waarin ook weer verse bergamot.

Zeer lastig om geen volgende glas in te schenken van deze fruitcharmante bianco.

Bewaarpotentieel: 1/5
Beleggingspotentieel: 1/5
Gastronomisch potentieel: 4/5

Bewaren tot: tot eind 2022

Drinken bij: Aperitief, Carpaccio van vis, gegrilde zeebaars/dorade, kreeft in eigen nat, risotto met asperges of witte vis, bouillabaisse, gegrilde inktvis, gemengde salades, vegetarische quiches, sushi/sashimi, tempura van groenten of scampi’s

Kopen bij: Licata Vini (3590 Diepenbeek, maar leveringen in heel België). Tel: 011-22.20.37 Webshop: www.licata.be

Totaalscore: 17,50/20

Santa Margherita, StilRose

Jaargang: 2018 • Appellatie: Riveira Del Garda Classico Chiaretto •  Land: Italië • Druivenblend: Groppello, Barbera, Sangiovese, Marzemino • Prijs/fles: 16,60 euro

Proefcommentaar: Mag ik de lente al uitdagen? Oké, dan presenteer ik nu een rosé uit Lombardije voor wie graag véél body, véél temperament en véél fruitvlezigheid in zijn/haar glas wenst, kortom een rijpe maar niet beendroge wijn, evenmin als een mierzoete versie.

Uiteraard is dit geen spotgoedkoop exemplaar, dat klopt, bovendien verpakt in een zware breedgeschouderde fles, maar wel eentje waarmee u dit tweede coronajaar heel ‘zoet’ zal zijn.

Diepzalmroze met oranje gloed. Aromatisch meteen gemarkeerd door bosaardbeitjes en wilde frambozen, plus impressies van orangettes in chocolade, rode rozen en een vleugje berghoning. Qua mondvulling domineren vooral rijpe rode wilde bessen, cranberries, rode appel en opnieuw een berg bosaardbeitjes, medium tot vol qua body, sappig en stevig, vooral koorddansend op de grens tussen ‘sec’ en ‘lichtzoet’. Amandelfinale.

En als bonus: zelfs na uren ontkurking groeit deze cuvée in het glas, wat voor roséwijn toch vrij uitzonderlijk is. Serveer hem wel niet eskimokoud, dus bij voorkeur rond 9 à 10°C.

Bewaarpotentieel: 2/5
Beleggingspotentieel: 1/5
Gastronomisch potentieel: 3/5

Bewaren tot: tot eind 2021

Drinken bij: Aperitief en tapa’s, gegrilde scampi’s, zalmsashimi, Dim Sum, garnalen- of krabcocktail, kalkoensandwich, geroosterd varkensvlees, pasta primavera, tempura van groenten/scampi’s

Kopen bij: Buonsenso (2630 Aartselaar, maar met extra verdelers in heel België), 03-238.67.53, http://buonsenso.be/.

Totaalscore: 16,50/20

De Wijnfaktorij, Kontreir II

Kontreir II 2019 BOTTLE SHOT

Jaargang: 2019 • Appellatie: Houwaartse Berg • Land: België • Druivenblend: Solaris • Prijs/fles: 42 euro

Proefcommentaar: Patrick Nijs is op wijngebied een multitasker (wijndocent, wijnconsultant én wijnmaker). Na een basiscursus bij Syntra trok hij naar Suze-la-Rousse voor een diepere opleiding en sedertdien verbouwt hij ook eigen stokken in diverse Vlaamse microwijngaarden.

Recent installeerde hij zijn eigen urban boutique winery in de schaduw van de Antwerpse Onze-Lieve-Vrouwekathedraal. Het resultaat van zijn ongebreidelde experimenteerlust is onder meer deze ‘oranje’ wijn, amper 240 flessen groot, volledig spontaan vergist, 10 maanden sur lie op gerecycleerde en ongetoaste Franse barrique, zonder klaring of filtering.

Toegegeven, ik ben normaal geen blinde fan van dit wijntype omdat er zo veel overroepen flutversies tussensteken, maar als het lukt, hebben we inderdaad een smaakoriginele, spannende cuvée in ons glas. Zoals deze Kontreir II: fijn-oranje flitsend qua kleurspiegel, met een zeer aangenaam geurenkoffertje boordevol (bloed)sinaasappelzeste, vanille, mirabellen plus een gebalanceerd vleugje hout.

Loepzuiver, puur, vrij vet maar tegelijk ook een verfrissend zilte smaak, met opnieuw gekonfijte sinaasappel en citroen in de hoofdrol, naast gele abrikoosjes (vers en gedroogd), gember, crème brûlée en mineraal finishend.

Fors qua prijs oké, maar exclusief en gastronomisch boeiend, met het joepievooruitzicht dat de oogst 2020 wél meer flessen zal opleveren. Zoveel pure wijn voor amper 11,5% alcohol: het is dus mogelijk!

Bewaarpotentieel: 3/5
Beleggingspotentieel: 4/5
Gastronomisch potentieel: 4/5

Bewaren tot: tot najaar 2023

Drinken bij: als aperitief/genietwijn, bij gegrilde inktvis, lamstajine, Indische lamscurry, Duroc-varken, varkenspootjes, Koreaanse kimchi, sashimi, tempura van scampi’s/groenten, gevulde aubergine

Kopen bij: www.wijnfaktorij.be, Vleminckstraat 6-12 (2000 Antwerpen), tel: 0497-38.75.43

Totaalscore: 17/20

Susana Balbo, Signature Torrontés Barrel fermented

Susana Balbo Torrontés

Jaargang: 2016 • Appellatie: Mendoza (Valle de Uco) • Land: Argentinië • Druivenblend: Torrontés • Prijs/fles: 15,45 euro

Proefcommentaar: Hosanna Susana! Deze Argentijnse leading lady scoorde al tijgersterk in onze feestwijnspecial, maar nu vloeit er deze Torrontés in ons glas, de witte sterdruif van Mendoza. Altijd al een aromatisch spektakelstuk, maar tot nu toe heb ik nog maar zelden een cuvée geproefd die vier maanden op Franse eiken vaatjes vergistte en zo’n kwaliteitsniveau haalt

 Wie echter duidelijke houtinvloeden of tabaksaroma’s verwacht, slaat de druif mis, want op een wolkje vanille in de smaak na, blijkt dit vooral een fascinerende, dynamische en zestefrisse wijn die barst van het citrusentertainment. Heel moeilijk te vergelijken met de soms wufte wulpse Torrontés die u waarschijnlijk al kent.

Parelmoeren, licht strogele kleur, gevolgd door een zeer expressief parfum waarin verse passievruchten, sinaasappel- en limoenzeste, gele pompelmoes, rijpende kiwi, verse munt en violette om aandacht vechten.

Qua smaak opnieuw een sappig triootje tussen vooral passievrucht, limoen en pompelmoes, naast stilaan ook impressies van Granny Smith, yuzu en groene kruisbes, enorm vief en verfrissend van kop tot teen.

Wie van extraverte druiven als Sauvignon Blanc of Viognier houdt, zal duimen en vingers aflikken bij deze verleidelijke Torrontés met zijn hoog sexappeal. En moeilijk een tweede (derde, …) glas afslaan.

Bewaarpotentieel: 2/5
Beleggingspotentieel: 2/5
Gastronomisch potentieel: 4/5

Bewaren tot: tot zomer 2022

Drinken bij: aperitief/genietwijn, gebakken zeevis, tapas, inktvis à la plancha, Thaise lenterolletjes, gegrilde reuzengamba’s, sushi/sashimi, sardientjes op de grill, tempura van groenten of scampi’s, zeevruchtenschotel

Kopen bij: Kaapwijn Import De Leeuw (1910 Kampenhout, maar met 200 verdelers in heel België). Tel: 0471/468.467 of 016/659.076. Web: www.kaapwijn.be

Totaalscore: 18/20

Weingut Bruker, Dickes Ding Trocken

Jaargang: 2016 • Appellatie: Württemberg (Baden) • Land: Duitsland • Druivenblend: Cabernet Franc, Syrah • Prijs/fles: 25,95 euro

Proefcommentaar: We beginnen 2021 meteen met een uitdaging in ons glas. De naam mag dan misschien suggesties opwekken van een goedkope pornofilm, maar de inhoud spreekt dit vooroordeel meteen tegen: dit is namelijk een trendy, originele en vooral heel geschakeerde cuvée uit Duitsland, waarmee nog eens geïllustreerd wordt dat ‘rood’ en ‘Duits’ niet langer met elkaar vloeken.

Het druivenmateriaal, 60% Cabernet Franc en 40% Syrah die bijna gecertificeerd biodynamisch worden bewerkt, is afkomstig van de Großbottwar Harzberg-site, die wordt gekenmerkt door schelpkalksteen en Keuper-bodems (soort mergel).

Na de granaatrode kleur volgt een rijp georiënteerd boeket waarin blauwe en rode bosbes, cassis, pruimenjam, kardemom, kaneel, pure chocolade, laurier en zoet gesausde tabak om aandacht vragen.

Qua smaak: impressies van munt, zoute drop, rode bosbessen, bramen, gentiaan, gemalen peper en kruidnagel, een mooi ondersteunende houttoets van de 18 maanden Franse barrique-lagering, maar vooral ook vieve verfrissende zuren. Zeer elegante en speelse rode cuvée die veel meer in zijn mars heeft dan zijn wat ‘brute’ doopnaam liet vermoeden.

Bewaarpotentieel: 2/5
Beleggingspotentieel: 2/5
Gastronomisch potentieel: 4/5

Bewaren tot: tot medio 2023

Drinken bij: pulled pork, hertenfilet, fazant, gevulde kalkoen, lamsschouder- of filet, chili con carne, tonijnsteak, tandoori chicken, varkenshaasje

Kopen bij: Pozzovino Fine Wines (2950 Kapellen), Tel: 03-669.80.16, web: www.pozzovino.be 

Totaalscore: 17/20

wijn insider

Wijndomein Oud Conynsbergh, ‘Sterke van Boechout’

Oud Conynsbergh -  Sterke Van Boechout

Jaargang: 2018 • Appellatie: Eau de Vie Boechout • Land: België • Druivenblend: Auxerrois • Prijs/fles: 45 euro

Proefcommentaar: Buy local, drink local? Deze Vlaamse ‘grappa’ – uiteraard geen wettelijke terminologie, want anders kregen we een invasie van kwade Italianen op ons dak – ontdekten we in zijn eerste ‘oogst’ vorig jaar en we waren meteen fan.

Alhoewel het domein nu ook van andere variëteiten een spirit stookt van de wijnmoer (respectievelijk Auxerrois, Chardonnay en Pinot Noir), proefden we opnieuw de Auxerrois-variant die één jaar op moerbeivaatjes van 35 liter rijpte. Dat het om een artisanale spirit gaat en geen massaproduct, blijkt niet alleen uit het gelimiteerde aanbod (150 flessen), maar ook dat het etiket individueel handgetekend werd en dus uniek is.

Helder, prachtig bleek-strogeel qua kleurspiegel. De aroma’s spatten vanop afstand uit het glas, met vooral impressies van witte peper, conferencepeer, witte perzik, violette en druivenpit. De smaak zet deze indrukken verder, vurig-peperig, druivig maar elegant, met vooral Poire Williams, witte perzik en witte chocolade in de frontlinie, mooi rond en vet, maar ook met de fraîcheur van bergamot.

Een spannende ‘Sterke’ kortom die zeker niet moet onderdoen voor zijn Italiaanse neefjes. Zijn beperkte beschikbaarheid is de enige rem, maar het is gelukkig wel de ambitie om, nu er rechtstreeks aan de Molen van Boechout wordt gedistilleerd, het productievolume iets op te voeren. Een idee voor de coronavrije eindejaarsfeesten van 2021-2022?

Bewaarpotentieel: 4/5
Beleggingspotentieel: 4/5
Gastronomisch potentieel: 3/5

Bewaren tot: nvt

Drinken bij: aperitief, digestief, fruitbavaroise, frangipane, apple crumble, Tomme de Savoie, pistache-ijs

Kopen bij: Oud Conynsbergh, Domeinwinkel (Boechout). Tel: 03-435.98.70. Web: www.oudconynsbergh.be De ‘Sterke 2020’ kan op de website in primeur worden gereserveerd en eind 2021 afgehaald of geleverd.

Totaalscore: 17/20

Domaine Laroche, La Chantrerie Premier Cru

Laroche Chablis

Jaargang: 2018 • Appellatie: Chablis • Land: Frankrijk • Druivenblend: Chardonnay • Prijs/fles: 19,90 euro

Proefcommentaar: Als négociant én producent behoort Michel Laroche al lang tot de vaste waarden in de appellatie Chablis. Het domein werd gesticht in 1850 met als HQ een oud klooster, maar het was Michel die het wijngaardpatrimonium van amper 6 ha eind de jaren 60 stilaan uitbouwde tot nu 100 ha.

De cuvée ‘La Chantrerie’ verwijst naar de plek waar ooit de monniken zongen, maar anno nu klinken er geen valse noten in ons glas. Intens glanzend strogeel met gouden gloed. Fijn parfum van rijpe conferencepeer, Granny Smith, gedroogde abrikoos en amandelschilfers.

Qua smaak vooral ook veel gekonfijte citrusvruchten zoals citroen, naast guave, vlierbloesem en groene peer, mollig maar tegelijk fris, mooi mineraal eindigend. Zeer subtiel gebruik van eiklagering, want slechts 12% van de wijn rijpte in vaten gedurende negen maanden. Kortom, een goed getypeerde Chablis die niet plomp of overrijp in het glas glijdt.

December is trouwens de maand om van deze cru te profiteren want er worden tijdelijk flinke kortingen toegepast op deze richtprijs, zelfs tot 25%. En een bonus qua sympathie: Laroche durft tenminste een schroefdop zetten op deze appellatiewijn, in Frankrijk veel te lang beschouwd als heiligschennis.

Bewaarpotentieel: 2/5
Beleggingspotentieel: 2/5
Gastronomisch potentieel: 4/5

Bewaren tot: tot nazomer 2023

Drinken bij: gerookte paling, oesters, Thaise viskoekjes, gestoomde zeebaars, rillettes, rivierkreeftjes, kippenblanquette, gegrilde kippenfilet, krabsalade, pasta al vongole, camembert, gruyère

Kopen bij: Colruyt (diverse verkooppunten)

Totaalscore: 16/20

wijn insider

Bodegas & Vinedos Sentencia, El Indulto Bobales Ancianas

El Indulto

Jaargang: 2018 • Appellatie: Utiel-Requena (Valencia) • Land: Spanje • Druivenblend: Bobal • Prijs/fles: 24,99 euro

Proefcommentaar: In de regio rond Valencia, waartoe Utiel-Requena behoort, krijgt de lang verguisde en/of vergeten druif Bobal eindelijk erkenning. En alhoewel veel cuvées toch wat ‘nors’ blijken in hun jeugd en de nodige rijpingstijd vereisen, is deze ‘El Indulto’ nu al charmant en toegankelijk, wat niet belet dat hij kelderpotentieel bezit.

Die fruitcharme komt vooral van de zeer oude stokken (90 jaar en ouder) en de lage rendementen, plus natuurlijk het vakmanschap van de wijnmaker.

In ons glas ontploft een transparant robijnrode fruitbom, een puur aromatisch spektakel van (bos)aardbeien en frambozen, rode peper en gekonfijt pitfruit. Kruidige smaakstart (rozemarijn, tijm) die overvloeit in veel sappigheid – want frisse zuren zijn present – en een vlezige maar tevens elegante textuur boordevol gekonfijte kersen en wilde frambozen. Lichtjes aardse finale waarin de maquiskruidigheid zich nog eventjes manifesteert.

Voor wie Bobal nog moet ontdekken: dit is de meer lieflijke, elegante versie van deze variëteit, maar wel zonder oppervlakkige fruitonnozelheid en zeer gelimiteerd qua opbrengst (circa 1.200 flessen/oogst).

Voor maximaal drinkplezier iets koeler serveren dan uw gebruikelijke rode, in casu rond 15 à 16°C.

Bewaarpotentieel: 2/5
Beleggingspotentieel: 2/5
Gastronomisch potentieel: 4/5

Bewaren tot: tot eind 2022

Drinken bij: streekcharcuterie, eendenborst, gebakken duifje of kwartel, gerijpte entrecote, lamsfilet, carpaccio van rundsvlees, lamscurry

Kopen bij: Sacacorchos Cavas y Vinos (Kortenberg, Beveren-Leie). 0475/35.97.60 of 02/725.30.33. Web: www.sacacorchos.be

Totaalscore: 16,5/20

J. De Telmont, Brut Sans Soufre Ajouté

J. De Telmont, Brut Sans Soufre Ajouté

Jaargang: nvt • Appellatie: Champagne • Land: Frankrijk • Druivenblend: Chardonnay, Pinot Meunier, Pinot Noir • Prijs/fles: 39,98 euro

Proefcommentaar: Het aantal ecologisch ‘bewuste’, vooral permanent naar duurzame producten snakkende, amateurs nam de voorbije jaren wel toe. Behoort u tot deze categorie, dan moet u toch eens deze mousserende cuvée uit Damery proberen die biodynamisch wordt gecultiveerd en waaraan geen extra sulfiet werd toegevoegd. Al moet ik u meteen waarschuwen: het script van deze champagne is helemaal anders dan wat u gewend bent qua bubbels.

Qua look verrassend diepgeel rijp, maar met kanaaltjes miniatuurbelletjes. Zeer rijke neus, met aroma’s van macarons, amandelschaafsel, frangipane, ‘boudoirs’ (lange vingers) en appelflap. De smaak start een stuk frisser met een citrustoets (gekonfijte citroen, sinaasappelzeste), maar wordt vooral gemarkeerd door kweeperenmarmelade, Reine Claude-pruimpjes, lemon curd en de kruidigheid van laurier.

De eerste slokjes zijn ‘raar’, maar geleidelijk wenden we aan deze toch zeer aparte bubbelsmaak. Als u in uw beperkte bubbel wil scoren met een originele cuvée tijdens de eindejaarsfeesten: doen!

Bewaarpotentieel: 1/5
Beleggingspotentieel: 2/5
Gastronomisch potentieel: 3/5

Bewaren tot: tot 2 jaar na aankoop

Drinken bij: aperitief, kalfszwezeriken, koninginnenhapje, kalfsblanquette, kip met look, oesters, comté, gravad lax

Kopen bij: Magnus Kwaliteitswijnen (Deurne, Kontich, Zaventem, Leuven), 03/326.55.33, www.magnuswijnen.be

Totaalscore: 15,5/20

wijn insider

Vietti

Vietti Arneis

Jaargang: 2019 • Appellatie: Roero Arneis • Land: Italië • Druivenblend: Arneis • Prijs/fles: 17,97 euro

Proefcomentaar: Soms vragen wijnfans zich af, zelfs overtuigde Italofielen, waarom deze witte Piemontese DOCG in een oceaan van rode cuvées zoveel appreciatie krijgt. Ik deel hun argwaan, want veel Arneis – een druif wiens doopnaam niet toevallig ‘kleine lastige’ betekent, wegens zo moeilijk te cultiveren dat het ras bijna uitgestorven was – blijkt in het glas inderdaad saai, overrijp, rustiek en schandalig overprijsd. Maar dat is buiten deze Vietti gerekend.

Intens bleekstrogeel met zilvergaasje over, kristalzuiver. Aroma’s van iris, haagdoorn, appelbloesem, amandelschilfers, limoenzeste, gekonfijte citroen, anijs en venkel, plus nog rijpende groene meloen. Vervolgens zalig vet en fruitgedreven in de mond, vooral met rijpe citrusvruchten (pompelmoes, bergamot, citroen), evenals witte en gele perzik en Cox-appel, medium qua body.

Gelukkig ook ‘unoaked‘, dus zonder eikopvoeding, zodat naast het beendroge basiskarakter ook de vinnige aciditeit perfect wordt bewaard. Bijna zilte, lange afdronk.

Deze combinatie van een hoge fruitfactor en maturiteit plus het ‘saline’ temperament, promoveert deze cuvée direct tot een ideale culinaire sparringpartner waarmee zelfs de zotste hobbykok aan de slag kan.

Bewaarpotentieel: 2/5
Beleggingspotentieel: 2/5
Gastronomisch potentieel: 4/5

Bewaren tot: tot eind 2023

Drinken bij: aperitief, Gentse waterzooi, zeevruchtensalade, Thai salad, gewokte scampi’s, oesters (natuur of gebakken), vitello tonato, gefrituurde vis, asperges, romige kazen, vegetarische terrines, kalfszwezerik

Kopen bij: Licata Vini (3590 Diepenbeek, maar leveringen in heel België). Tel: 011-22.20.37 Webshop: www.licata.be

Totaalscore: 17,5/20

Bodegas Morca, Flor de Goda Garnacha

bottle shot Flor de Goda

Jaargang: 2019 • Appellatie: Campo de Borja • Land: Spanje • Druivenblend: Garnacha • Prijs/fles: 11,65 euro

Proefcommentaar: Deze cuvée is het tweede Aragonese project van het nochtans in Murcia gevestigde wijnbedrijf Juan Gil Bodegas Familiares. In 2014 werd dit nieuwe domein opgestart in Borja, een stadje binnen de nog relatief onbekende appellatie, gelegen in de provincie Zaragoza. Ondertussen zijn de oorspronkelijke 30 hectare aanplant er al tot 120 hectare uitgegroeid.

Voor deze fles werden de Garnacha-druiven van kleine percelen met lage opbrengsten manueel geplukt om na hun fermentatie ongeveer zes maanden in Franse eiken vaten te logeren. De output blijkt een wijn die het uitbundige Garnacha-fruittemperament mooi tot in ons glas vertaalt.

Intens jeugdig paarsrood met dikke tranengordel. Fruitamusant boeket vol rode kersen, cassis, rode pruimen, zoete specerijen plus een lichte mokkatoets. Daarna vlezig qua smaak, maar tevens vurig én sappig, met vooral impressies van rijpe rode vruchten, bramen, zoethout, gemalen zwarte peper plus de nodige ondersteuning van cacao.

Een Garnacha, kortom, propvol fruitentertainment waarin noch het hout, noch de 15,5% alcohol doorwegen. Tip: wel niet warmer dan 14 à 15°C serveren.

Bewaarpotentieel: 1/5
Beleggingspotentieel: 1/5
Gastronomisch potentieel: 4/5

Bewaren tot: tot zomer 2022

Drinken bij: mixed grill, luxehamburgers, empanadas, stoofschotels, pepersteak, lamsbout, wild konijn, gemarineerde ribbetjes, eendenborst, cheddar

Kopen bij: Ad Bibendum (Sint-Truiden, Antwerpen, Gent), 011-26.27.00, 03-233.03.03 of 09-220.09.09. Web: www.adbibendum.net

Totaalscore: 16,5/20

wijn insider

Pierro, Cabernet sauvignon/Merlot L.T.Cf

Pierro-PROEFWERK L.T.Cf

Jaargang: 2012 • Appellatie: Margaret River • Land: Australië • Druivenblend: Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc • Prijs/fles: 30,10 euro

Proefcommentaar: Dit topdomein uit West-Australië lanceerde in wit en rood deze L.T.-reeks, wat staat voor ‘little touch of …’. In de rode variant gaat het om ‘Cf’, afkorting voor een snuifje van de druif Cabernet Franc, die de dominante Cabernet Sauvignon en Merlot komt versterken. Niet voor de show, want deze input injecteert duidelijk extra complexiteit in zowel boeket als structuur.

In ons glas drijft immers een wijn die je nauwelijks zijn acht jaar flessenleeftijd zou aangeven, want nog briljant robijnrode kleurkern met pas opstartende evolutie langs de randen, maar gulzig tranend tegen het glas door zijn 14,5% alcohol.

Wat volgt, is een boeket dat bijna klassiek ‘Bordelais’ geurt: beefy, cederkruidig, vol nootmuskaat- en kruidnagelimpressies, maar vooral ook rijpe rode en zwarte bosbessen (bramen!), pruimenjam en gedroogde Provençaalse kruiden.

Lekker vlezig daarna qua smaak, opnieuw met verse bramen, cassis en gekonfijte kersen, medium qua body, maar met een goed geïntegreerde eiktoets en versmolten tannines. Mooi rijp, maar ook ruim voldoende sappige, frisse zuren.

Veel Europese concurrenten hangen na acht jaar al in de touwen, maar deze cuvée behoudt zijn finesse. Ik vind hem nu verduiveld lekker om te ontkurken, maar hij kan beslist nog tegen een jaartje of twee à drie kelderlogement.

Bewaarpotentieel: 2/5
Beleggingspotentieel: 2/5
Gastronomisch potentieel: 4/5

Bewaren tot: tot eind 2022

Drinken bij: ribeyesteak, gemarineerde ribbetjes, geroosterd lamsvlees, duifje of kwartel, tomahawksteak, coq au vin, magret de canard, oude Gouda of Cheddar

Kopen bij: Ad Bibendum (Sint-Truiden, Antwerpen, Gent), 011-26.27.00, 03-233.03.03 of 09-220.09.09. Web: www.adbibendum.net

Totaalscore: 18/20

Carrément Rouge

Jaargang: 2018 • Appellatie: Bourgeuil • Land: Frankrijk • Druivenblend: Cabernet Franc • Prijs/BIB: 30 euro (3 liter)

Carrément Rouge BIB

Proefcommentaar: Optimistisch als we zijn, hopen we nog op warme nazomerse dagen, zodat deze Bag-in-Box (BIB) – heel esthetisch verpakt in een artistieke én ecovriendelijke kubus – lang zijn nut kan bewijzen.

Deze rode wijn (er bestaan ook versies in de andere kleuren) gebruikt het jongere druivenmateriaal van Château de Minière en beantwoordt 100% aan zijn slogan ‘Fresh & Fruity‘. Een Cabernet Franc die zijn meest fruitcharmant, maar zeker niet monotoon, karakter toont.

Jeugdig robijnrood met paarse glans, gevolgd door het zeer pure, prettige parfum van griottes, zwarte en rode aalbes, licht gekonfijte rode kers, peper en een wolkje zoethout. Lekker en fruitamusant tevens in de mond, met de kruidige ondertoon van deze variëteit, maar verder vooral impressies van amber, klein rood fruit plus een vleugje vlierbes, aangenaam sappig want voorzien van een prima fraîcheur.

De 14% alcohol hindert of stoort geen moment. Integendeel zelfs, we waren verwonderd dat het percentage zo ‘hoog’ bleek. Geen probleem dus om deze 3 liter – het equivalent van vier normale flessen – op te krijgen, want deze jonge, biologische wijn vloeit vlotjes binnen. Serveer hem wel iets kouder dan klassieke Cabernet Franc. Rond 14°C lijkt me best.

Bewaarpotentieel: 1/5
Beleggingspotentieel: 1/5
Gastronomisch potentieel: 3/5

Bewaren tot: tot 6 weken na opening

Drinken bij: kippensatés- of filet, rillettes, spaghetti bolognese, hamburgers, pizza quattro stagioni, kalfsfricassee, witte boudin, pâtés de campagne, jonge Comté

Kopen bij: voorlopig exclusief via de webshops van het domein, zie
https://www.chateaudeminiereshop.be/en/ of https://www.carrementwine.be/

Totaalscore: 16/20

wijn insider

Lunae, Etichetta Grigia

Lunae Vermentino

Jaargang: 2018 • Appellatie: Colli Di Luni • Land: Italië • Druivenblend: Vermentino • Prijs/fles: 16,63 euro

Proefcommentaar: (Na)zomer en Vermentino, ze zijn twee handen op één buik! Dit witte Italiaanse druivenras, dat sporadisch ook in Frankrijk voorkomt, zwermde geleidelijk uit richting Piemonte – waar het Favorita heet – en belandde via Toscane in Ligurië en Sardegna. Ook deze herkomstbenaming Coli di Luni is een buitenbeentje, want tegelijk het meest zuidelijke wijngebied in Ligurië en het meest noordelijke in Toscane.

Zeker deze Vermentino, samengesteld met het fruit van 35 jaar oude druivelaars, is een topper. Hij beantwoordt in ieder geval aan een oude ‘wijsheid’ onder wijnmakers: ‘Vermentino moet de zee zien!’. De wijngaarden van deze cantina liggen immers aan de kust, dichtbij de befaamde marmergroeven van Carrara, en genieten van een uniek microklimaat, een mix van frisse bergwind afgewisseld met de zeebries.

De familie Bosoni haalt het maximum uit deze variëteit. Hun ‘grijs label’ oogt diep-strogeel met gouden gloed, kristalzuiver. Attractief parfum waarin oranjebloesem, gedroogde/versgeplukte abrikoosjes, meidoorn en bloedsinaasappel. Citrusfris qua smaak, mineraal en zelfs ‘saline’, propvol gele aalbes, witte perzik en roze pompelmoes en vooral gekenmerkt door een pico bello aciditeit. Beheerst qua alcohol (12,5%). Serveren op 8 à 10°C.

Bewaarpotentieel: 1/5
Beleggingspotentieel: 1/5
Gastronomisch potentieel: 4/5

Bewaren tot: tot eind 2022

Drinken bij: Poulet de Bresse, tonijnsashimi, carpaccio van zwaardvis, Thaise lenterolletjes, gegrilde dorade, kalfsrollade, romige kazen, vegetarische pizza, gevulde champignons, pasta met groentesaus

Kopen bij: Buonsenso (2630 Aartselaar, maar contacteer hen voor extra verdelers in heel België). Tel: 03-238.67.53. Web: http://buonsenso.be/

Totaalscore: 17,50/20

Alba de Domus, Cabernet Sauvignon

Alba de Domus, Cabernet Sauvignon

Jaargang: 2013 • Appellatie: Upper Maipo Valley • Land: Chili • Druivenblend: Cabernet Sauvignon, Petit Verdot, Merlot, Cabernet Franc • Prijs/fles: 24,45 euro

Proefcommentaar: Bij hopelijk nog veel ’tropische’ zomeravonden die volgen, mogen we wel eens een exotische cuvée ontkurken die bovendien perfect versmolten is.

Het huis Quebrada de Macul bottelde deze wijn wel volgens Bordeauxmodel, op basis van vooral 80-jaar oude Cabernet Sauvignon-stokken (75%), Petit Verdot (12%), Merlot (11%) en Cabernet Franc (2%), maar toch kan deze wijn zijn Chileense wortels niet wegstoppen.

Verrassend veel kleurintensiteit nog na zeven jaar, jeugdig fonkelend en gulzig tranend dankzij, onder andere, de 14,9% alcohol! Maar aromatisch hindert dit hoge alcoholgehalte helemaal niet, want we ruiken vooral gekonfijte rode en zwarte kersen, cassisbes, kruidig cederhout, Aziatische specerijen, vanille en agave.

Heel vlezig en sappig qua smaak met een sexy fluwelig fruittextuur, boordevol rijpe cassis, granaatappel, rode en zwarte drop, gesausde tabak, moerbeien, melkchocolade-impressies, maar ook de frisse toets van bloedsinaaszeste. Bovendien gedragen door zeer fijne, gepolijste tannines.

Een cuvée die nu inderdaad heerlijk piekt, maar toch nog reserves heeft. Serveer hem wel niet bloedheet. Probeer het kwik rond 16 à 17°C te houden.

Bewaarpotentieel: 1/5
Beleggingspotentieel: 2/5
Gastronomisch potentieel: 4/5

Bewaren tot: 2022

Drinken bij: Wagyu-beef, chili con carne, pasta carbonara, mediterrane stoofpotjes, gegrild lamsvlees, varkenswangetjes, lamstajine, met gehakt gevulde paprika’s, pulled pork, gemarineerde ribbetjes

Kopen bij: Ad Bibendum (Sint-Truiden, Gent, Antwerpen), Web: www.adbibendum.net, Tel: 011-26.27.00, 09-220.09.09 of 03-233.03.03

Totaalscore: 17/20

wijn insider

Noir 46

Noir 46

Jaargang: 2016 • Appellatie: Cahors • Land: Frankrijk • Druivenblend: Malbec • Prijs/fles: 5,99 euro

Proefcommentaar: Mea culpa, ik besef dat deze selectie afwijkt van mijn vorige proefverslagen, zowel qua prijskaartje (1/3 van de instapprijs die ik normaliter bespreek), verdeelcircuit (grootdistributie in plaats van detailhandel) en zelfs het feit dat deze cuvée drie maanden niet op vat maar eikstaafjes lagerde.

Wat dit laatste betreft: wanneer het gedoseerd gebeurt en de structuur van de wijn niet beschadigt – en vooral ook: wanneer het niet om een wijn van meer dan 15 euro gaat – heb ik persoonlijk niet echt moeite met deze techniek. Want tenslotte koop je dit product niet om jaren te kelderen, maar wel om de komende weken of maanden, onder andere, als no-nonsense BBQ-wijn te gebruiken.

Achter dit label (46 verwijst naar het departement Lot waar de druiven groeien) schuilt trouwens het Vlaams gerunde Château Famaey, dat hier een privaat label uitdokterde samen met de experts van deze discountketen en pas eergisteren gelanceerd.

Verrassend amusant, transparant robijnrood fonkelend. Parfum van rijpe rode en blauwe bessen, gestoofde pruimen, gedroogde specerijen (kardemom!), een lichte aardse, zelfs lederen toets, en zelfs een wolkje vanille. In de mond sappig fruitgedreven met de pel van rode en blauwe pruimen, chocolade- en karamelimpressies en gemalen zwarte peper, medium qua body, met heel afgeronde, milde tannines. Helemaal drinkklaar en versmolten.

Mijn enige bemerking: waarom wordt dit gebotteld onder de appellatie Cahors? Dat zet misschien potentiële kopers op het verkeerde been, want dit lijkt me nu echt het schoolvoorbeeld van een ‘Vin de France’.

Bewaarpotentieel: 1/5
Beleggingspotentieel: 1/5
Gastronomisch potentieel: 3/5

Bewaren tot: binnen de 4 maanden drinken

Drinken bij: Vlaamse stoofcarbonades, spaghetti carbonara, chili con carne, steak met pepersaus, cheeseburgers, cannelloni met gehakt, cassoulet, pizza met salami of merguez, gegrilde lamskoteletjes, pulled pork

Kopen bij: Aldi (diverse verkooppunten)

Totaalscore: 15/20

Domaine La Pascerette des Vignes, Blanc

Domaine La Pascerette des Vignes, Blanc

Jaargang: 2018 • Appellatie: Mâcon Milly-Lamartine • Land: Frankrijk • Druivenblend: Chardonnay • Prijs/fles: 45 euro (3 liter!)

Proefcommentaar: Milly-Lamartine is een kleine appellatie in de Mâconnais, maar bezit wel een sterke reputatie als het om kwaliteitswijn gaat. Dat komt vooral omdat de wijngaarden er gemiddeld tussen de 290 en 380 meter boven de zeespiegel liggen en volop van de zon kunnen genieten.

Van de Vlaamse bag-in-boxspecialist die deze wijndozen altijd op het domein laat ‘bottelen’ – deze keer in een 3 liter-versie – krijgen we deze jongste oogst uit het tapkraantje, waarbij nog eens blijkt wat een sprong voorwaarts deze verpakkingsvorm inhoudelijk heeft gemaakt.

Want Céline Robergeoit-Cienki, een gediplomeerde ingenieur die sedert 2014 dit gemengde landbouwbedrijf in het dorpje Sologny runt – waarvan 5,8 ha wijngaard op een leem- en kalkterroir – produceerde effectief een prima mondvullende, eikloze Mâcon.

Parelmoer helder strogeel. Goed herkenbaar Chardonnayboeket, waarin onder andere conferencepeer, witte perzik, witte weidebloemen plus een lichte limoentoets, heel puur qua aroma’s.

Wat betreft smaak royaal rijpe peren en wit steenfruit, medium qua body en beslist beheerst qua alcohol (12,5%), maar tevens voorzien van een sappige fraîcheur plus een vleugje menthol. Mineraal finishend.

Een oerdegelijk Mâcon met méér pit en fruit dan de wat simpele bruine wijndoos visueel liet vermoeden.

Bewaarpotentieel: 1/5
Beleggingspotentieel: 1/5
Gastronomisch potentieel: 4/5

Bewaren tot: 3 à 6 weken na opening

Drinken bij: aperitief, snoekbaars, vistartaar, warme geitenkaasjes, vegetarische quiche, zeevruchtensalade, king crab, zalmforel, rivierkreeftjes, kalfsoester in roomsaus, ceviche van kabeljauw

Kopen bij: Château Bag in Box (3010 Leuven), Tel: 0475-60.21.54, Web: https://www.chateaubib.be/nl/webshop

Totaalscore: 16/20

wijn insider

Contratto, Millesimato Extra Brut

Contratto Extra Brut

Jaargang: 2011 • Appellatie: Metodo Classico • Land: Italië • Druivenblend: Pinot Nero, Chardonnay • Prijs/fles: 28,50 euro

Proefcommentaar: Nu het con brio zomert en zelfs de avonden lang zwoel blijven, stijgt ongetwijfeld bij velen ook de goesting naar sexy bubbels. En wie zich eens extra wil belonen omdat hij/zij zo braafjes de directieven en lockdown van de Veiligheidsraad heeft opgevolgd, mag dan wel eens dieper in de beurs tasten.

Zoals voor deze extra brut spumante mét oogstjaar van het Italiaanse huis dat als eerste in Italië mousserende wijnen volgens de ‘Metodo Classico’ produceerde. In 1919 al bottelden ze hun extra brut spumante volgens de klassieke methode à la Champagne, waarbij de belletjesstroom veroorzaakt wordt door een tweede gisting op fles.

Deze versie 2011, 80% Pinot Noir uit Oltrepò Pavese en 20% Chardonnay uit Piemonte. die 30 maanden in de kelders sur lies rustte, piekt nu perfect rijp en stijlvol.

Hij start schitterend strogeel met vinnige belletjeskanaaltjes plus een boeket waarin bosbessen, acacia, amandelbiscuit, gebakken appelen en gegrilde hazelnoten. In de smaak romig én vineus ‘sec’ parelend tegelijk, medium qua body, vol impressies van rijpe conferencepeer, limoen en gele en witte perzik, tot diep in de lange, zelfs minerale afdronk.

Bewaarpotentieel: 1/5
Beleggingspotentieel: 2/5
Gastronomisch potentieel: 4/5

Bewaren tot: eind 2021

Drinken bij: aperitief, vegetarische quiche, zeevruchtensalade, king crab, oesters (natuur of gebakken), drumsticks en chickenwings, vitello tonnato

Kopen bij: Licata Vini (3590 Diepenbeek, maar leveringen in heel België). Tel: 011-22.20.37. Web: www.licata.be

Totaalscore: 17,5/20

Domaine Weinbach, Cuvée Theo

Domaine Weinbach, Cuvée Theo

Jaargang: 2018 • Appellatie: Alsace • Land: Frankrijk • Druivenblend: Riesling • Prijs/fles: 24,13 euro

Proefcommentaar: De familie Faller bottelt al vele oogsten deze ‘Cuvée Théo’ als hommage aan Théo Faller, die tot aan zijn dood in 1979 een van de meest gerespecteerde wijnmakers in de Elzas was.

Zoals meestal in deze regio gaat het om een monocépage, dus een cuvée van een solodruif, bovendien eindproduct van een biodynamisch vinificatieproces. Het druivenmateriaal komt grotendeels uit hun befaamde ‘Clos des Capucins’, sedert 1898 een exclusieve wijngaard van de familie, aangevuld met enkele percelen in Kientzheim.

In ons glas (be)landt een intens strogele cuvée, stralend als vloeibaar kristal. Heel fijn geparfumeerd: conferencepeer, witte weidebloemen, verse bergamot, zonder overacting en nog duidelijk puberend. Qua smaak valt de rijpe ondertoon op, vol impressies van acaciahoning, oranjebloesem, gemalen gember, gele perzik, abrikozenjam, peer plus gekonfijte limoen. Minerale afdronk.

Een wijn die duidelijk de komende jaren gaat openbloeien, maar culinair nu reeds veel aankan.

Bewaarpotentieel: 3/5
Beleggingspotentieel: 3/5
Gastronomisch potentieel: 4/5

Bewaren tot: eind 2026

Drinken bij: asperges, verse of warme geitenkaasjes, eendenlever, zeevruchtensalades, gegrilde tarbot, gepocheerde kabeljauw, zalm(forel), King Krab, vegetarische quiches, spicy food, Poulet de Bresse

Kopen bij: Young Charly (2170 Merksem). Tel: 03-644.00.94. Web: http://www.young-charly.com/

Totaalscore: 17/20

8AM Wijn Insider

Altaroses, Garnatxa Finca De Darmós

Altaroses, Garnatxa Finca De Darmós

Jaargang: 2017 • Appellatie: Montsant • Land: Spanje • Druivenblend: Garnacha • Prijs/fles: 15,83 euro

Proefcommentaar: Ook in rood serveren we deze week een (gecertificeerde) biodynamische wijn, want de broers Josep en Joan d’Anguera zweren bij een non-interventionistische werkwijze, inclusief het gebruik van autochtone gisten.

Het is wel een wijn die na ontkurking gaandeweg verbetert in het glas en zeker verrast door zijn eerder transparante lichtkersenrode kleur met reeds een bruin waterrandje.

Maar het parfum compenseert meteen deze kleursurprise: eerst heerlijk floraal (rode bloemen!), dan de expressieve aroma’s van kersencoulis, gojibes en bosaardbeitjes. Loepzuiver en vrij vlezig qua smaak, met opnieuw impressies van (bos)aardbeien, kersenlikeur, rode bessen en rode drop, lichtjes aards van toon maar gedragen door een verleidelijke sappigheid en fijne, versmolten tannines. Zoet floraal staartje.

Een ongefilterde en ongeklaarde cuvée zonder agressieve kantjes – zeker niet op houtgebied – die je snel naar het volgende glas laat snakken. Nog maar eens het bewijs dat Montsant, op papier en qua prijszetting het kleine broertje van buur Priorat, een appellatie is die veel in haar mars heeft.

Opgelet: liefst niet warmer dan 16°C schenken.

Bewaarpotentieel: 2/5
Beleggingspotentieel: 2/5
Gastronomisch potentieel: 4/5

Bewaren tot: eind 2022

Drinken bij: fazant, mediterrane stoofpotjes, blinde vinken, Mechelse koekoek, rode curry met kalfsvlees, kalfsrolletjes met pancetta, lamstajine, geroosterde lamsschouder, (gevulde) kalkoen, lamsbrochette

Kopen bij: La Buena Vida (2400 Mol, maar met verdelers in heel Vlaanderen). Tel: 014-45.13.03. Web: www.labuenavida.be

Totaalscore: 17/20

Delheim, Pinotage

Delheim Pinotage

Jaargang: 2016 • Appellatie: Stellenbosch • Land: Zuid-Afrika • Druivenblend: Pinotage • Prijs/fles: 16,98 euro

Proefcommentaar: Pinotage is en blijft de ‘heritage grape‘ van Zuid-Afrika, deze in 1925 uitgedokterde kruising tussen Pinot Noir en Cinsault.

Een variëteit die soms in onnozele wat oppervlakkige tutti frutti-wijnen resulteert, maar wie de rendementen weet te beperken en het ideale plukmoment kiest, komt toch vaak tot een lekker fruitgedreven output. Zoals deze Delheim, 15 maanden gerijpt op voor een kwart nieuwe Franse barriques, die werkelijk ‘delicious sexy‘ is van a tot z.

Nog geheel intacte, ondoorzichtige rode robijnkleur maar gulzig tranend. Lichtjes fumé aan de neus, maar verder met aroma’s van pruimencoulis, bramen, kruidnagel en mineralen. Vlezig qua smaak, vol impressies van drop, zwarte en rode bessen, wilde framboos, cranberries en gekonfijte kers, bovendien uitgerust met mooi alerte zuren. Deze cuvée is helemaal in balans, zonder houtvuist, finishend met een vleugje vanille en discrete kruidigheid.

Tip: serveer hem niet warmer dan 15 à 16°C, zodat de 14% alcohol aan de leiband blijft liggen.

Bewaarpotentieel: 3/5
Beleggingspotentieel: 2/5
Gastronomisch potentieel: 4/5

Bewaren tot: eind 2022

Drinken bij: Boeuf Bourguignon, parelhoen, (gerookte of gebraden) eendenborst, kwartel, filet pur met pepersaus, gevulde aubergines, lamsfilet of -zadel, moussaka, patrijs, hertenfilet

Kopen bij: Magnus Kwaliteitswijnen (Deurne, Kontich, Zaventem, Leuven), Tel: 03/326.55.33. Web: https://www.magnuswijnen.be/nl

Totaalscore: 17/20

8AM Wijn Insider

Capichera, Vign’Angena

capichera vermentino di gallura vignangena

Jaargang: 2018 • Appellatie: Vermentino Di Gallura • Land: Italië • Druivenblend: Vermentino • Prijs/fles: 32,79 euro

Proefcommentaar: Sardeense wijnen zijn nog altijd eerder uitzondering dan regel in onze kelders en glazen, maar deze 100% pure, in stainless steel opgevoede Vermentino – een cuvée die nog maar een vijftal jaar wordt geproduceerd – bewijst ons ongelijk.

Dit is namelijk een eersteklas foodwijn met veel temperament, gemaakt door een man die op dit eiland als een van de meest bekwame Vermentino-specialisten wordt beschouwd.

Eerst is er de kristalzuivere, strogele kleur met zijn gouden gloed. Daarna het heel expressieve parfum dat we al van ver ruiken, propvol perzik(bloesem), rijpe perziken en abrikozen, oranjebloesem, meidoorn en Pink Lady-appel.

In de mond domineert echter vooral de citrus (bergamot en passievruchten), groene meloen, conferencepeer, verse lychees plus een fijne mineraliteit en levendige aciditeit. Indrukken die alsmaar verder ontwikkelen in het glas als de wijn een tijdje ‘open staat’.

Serveer deze kanjer zeker niet te frigokoud. Start liever rond de 9 à 10°C.

Bewaarpotentieel: 3/5
Beleggingspotentieel: 3/5
Gastronomisch potentieel: 3/5

Bewaren tot: eind 2024

Drinken bij: king crab, Mechelse koekoek, gevulde kalkoen, kalfsrollade, vissoep, pasta al vongole, paella met zeevruchten, kip & konijn, gegrilde zeevis, sole à la Normande, inktvis à la plancha, vegetarische quiches

Kopen bij: Buonsenso (Aartselaar, maar met tientallen extra verdelers in heel België). Tel: 03/238.67.53. Web: https://buonsenso.be/

Totaalscore: 17,5/20

Quinta de Couselo, Turonia

Quinta de Couselo, Turonia

Jaargang: 2018 • Appellatie: Rías Baixas • Land: Spanje • Druivenblend: Albariño • Prijs/fles: 12,49 euro

Proefcommentaar: De Rías Baixas zijn een reeks van vier inhammen gelegen aan de zuidwestelijke kust van Galicië die in 1988 hun beschermde appellatie kregen. Het is de heimat voor de Albariño-druif die hier maximaal profiteert van het Atlantisch zeeklimaat, om zo rijpe rondeur aan frisheid te koppelen.

Intens goudgeel, glashelder. Rijp georiënteerd boeket van abrikozenpuree, wilde perziken, mango (hars), verse gember en gekonfijte citroen; een duidelijk resultaat van vier maanden ‘sur lies’ (rijping op de droesem) en oudere druivelaars (30 jaar+). Al deze geurcomponenten keren weer in de smaak, aangevuld met impressies van gele pruimpjes, taxusbes en gele aalbes, sappig én mollig qua textuur met een kruidig staartje (salie).

Charmante foodwijn waarvan de halve fles zelfs dagen na ontkurking nog vief bleef. Eigenlijk het perfecte compromis voor wijndrinkers die de Sauvignon blanc soms iets té zesty en strak vinden of de Chardonnay te romig en te vet. Albariño combineert beide.

Bewaarpotentieel: 3/5
Beleggingspotentieel: 3/5
Gastronomisch potentieel: 4/5

Bewaren tot: eind 2021

Drinken bij: gemengde zeevruchtenplateau, gegrilde vis, pasta al vongole, kalfsmedaillon, varkenskotelet, gegrilde paprika’s, quiches

Kopen bij: Nirvino (2550 Kontich). Tel: 0478-53.33.89. Web: https://nirvino.be.

Totaalscore: 17/20

8AM Wijn Insider

Terredora Di Paolo

Terredora Di Paolo

Jaargang: 2018 • Appellatie: Fiano Di Avellino • Land: Italië • Druivenblend: Fiano • Prijs/fles: 17,95 euro

Proefcommentaar: Het blijft ons vaak verbazen hoe tegenwoordig uit het toch warme Campania zo’n hyperfrisse, citruszesty en zelfs mineraal onderbouwde witte cuvées komen. Het lijkt gelukkig alsof men er niet langer de zware, plompe alcoholbommen van weleer wil of kan maken.

Deze wijn start immers met een superglanzende, kristalzuivere strogele kleur. Pittig en fris parfum vol limoen, bergamot en conferencepeer plus een toets van brem, leisteen en hazelnoten. Idem in de mond: krijtig, strak maar elegant, met impressies van gekonfijte citroen, limoen, Reinette-appel en rijp wit steenfruit, medium qua body, uitlopend in een aangenaam zesty, zelfs lichtjes zilte finish.

Wijn met veel structuur én charme, waarbij de 13% alcohol uitsluitend voor extra mondvulling zorgt, niet voor opdringerige peperigheid.

Bewaarpotentieel: 3/5
Beleggingspotentieel: 2/5
Gastronomisch potentieel: 4/5

Bewaren tot: eind 2020

Drinken bij: aperitief/tapas, oesters, sashimi/sushi, sint-jakobsvruchten, kreeft in eigen nat, risotto of paella met zeevruchten, gewokte scampi’s, Aziatische visgerechten

Kopen bij: Buonsenso (2630 Aartselaar, maar 20-tal verdelers in Vlaanderen en Brussel). Tel: 03-238.67.53. Web: http://buonsenso.be/

Totaalscore: 17,5/20

Verget, Lieu (inter)dit

Verget, Lieu (inter)dit

Jaargang: 2017 • Appellatie: Saint-Véran • Land: Frankrijk • Druivenblend: Chardonnay • Prijs/fles: 24,95 euro

Proefcommentaar: Saint-Véran, een van de zuidelijkste appellaties die tot de Bourgogne wordt gerekend, brengt vaak banale, saaie cuvées voort. Maar dat is buiten Guffens gerekend, de Limburger die 40 jaar geleden zijn wijnavontuur in Frankrijk begon en daar nu tot de ‘Groten’ behoort. Met zijn handelshuis Verget verwierf hij naam, faam én kapitaal. 

Deze cuvée is ‘speciaal’, want alhoewel het druivenmateriaal vooral uit een wijngaard in de heel prestigieuze (en dure) appellatie Côte Rôtie komt, mag hij officieel van het kadaster deze oude benaming niet op het etiket afdrukken. Vandaar de woordspeling ‘lieu (inter)dit‘.

In ons glas belandt een echte atleet, bijna ongezien in deze herkomstbenaming. Na de schitterende strogele kleur, die gulzig traant door de 14% alcohol, volgt een fijn parfum van hazelnotenpasta, gekonfijte citroen, witte peper, appelbloesem en kamperfoelie. In de mond een prima balans tussen het rijpe citrusfruit (limoen, bergamot, pompelmoes), perzik, noisette en de toasty maar beheerste eiktoets. Krijtige afdronk. Dynamische zuren. Een spannende wijn die nog mooi zal evolueren. In deze fase misschien best een uurtje of twee vooraf decanteren.

Bewaarpotentieel: 4/5
Beleggingspotentieel: 4/5
Gastronomisch potentieel: 4/5

Bewaren tot: zeker 2027

Drinken bij: gegrilde tong, sole normande, kreeft à l’Armoricaine of thermidor, boudin blanc, blanquette de veau, vitello tonato, risotto met sint-jakobsschelpen

Kopen bij: Christiaens Wijnhuis (Tongeren), maar met tientallen verdelers in geheel België, zie https://www.christiaens-wijnhuis.be/. Tel: 012/23.17.42, mail: winkel@christiaens-wijnhuis.be

Totaalscore: 17,5/20

8AM Wijn Insider

Domaine Guffens-Heynen, Sur La Roche

Domaine Guffens-Heynen, Sur La Roche

Jaargang: 2017 • Appellatie: Mâconergisson • Land: Frankrijk • Druivenblend: Chardonnay • Prijs/fles: 20,90 euro

Proefcommentaar: Een andere cuvée uit de stal van supertalent Guffens, maar ditmaal gevinifieerd en gebotteld door Eric Forest, reeds de achtste generatie van deze familie die in Vergisson wijnstokken cultiveert. Deze specifieke percelen zijn gelegen op de steenrijke hellingen aan de voet van de rots van Vergisson, waarvan het fruit tot 15 maanden in eiken vaten mocht aanrijpen.

Een cuvée die nog duidelijk in de knop zit en na uren zuurstofhappen geleidelijk ook in het glas groeit, dus ook onze score zal binnen 1 à 2 jaar vermoedelijk een stuk hoger liggen.

Puur mediumgeel en glanzend qua kleur. Aromatisch vooral citrus: citroenmelisse, citroengras, gekonfijte groene citroen, bergamot en de kruidig toets van nootmuskaat. Hyperfris in de mond, met ditmaal de garriguekruidigheid van tijm en jeneverbes, met in het hart sappig rijp wit steenfruit (vooral perzik) en de frisheid van pomelo en roze pompelmoes. Finish met impressies van silex en vuursteen.

Bewaarpotentieel: 3/5
Beleggingspotentieel: 3/5
Gastronomisch potentieel: 4/5

Bewaren tot: 2024

Drinken bij: rijke gemengde salades, Zeeuwse oesters natuur of gebakken, king crab, pasta’s met vis in romige saus, kreeft thermidor, wilde of gerookte zalm, kip ballotine

Kopen bij: Christiaens Wijnhuis (Tongeren), maar met tientallen verdelers in geheel België, zie https://www.christiaens-wijnhuis.be/. Tel: 012/23.17.42, mail: winkel@christiaens-wijnhuis.be

Totaalscore: 16,5/20

Artuke, Finca de los Locos

Artuke Finca de los Locos

Jaargang: 2017 • Appellatie: Rioja • Land: Spanje • Druivenblend: Tempranillo (80%), Graciano (20%) • Prijs/fles: 23,11 euro

Proefcommentaar: Vergeet eventjes al uw referentiepunten naar Rioja en biodynamisch. En proef dan onbevooroordeeld deze cuvée, gemaakt door de broers Arturo en Kike Artuke, die samen met een aantal andere koppigaards de klassieke Riojastijl willen veranderen. Het was hun grootvader die dit boven de 500 meter gelegen perceel – doopnaam vertaald: het landgoed van de gekken – met zijn stug en stenig terroir decennia geleden kocht, wat hem hoongelach van de ‘goegemeente’ opleverde, maar anno 2019 benijdt iedereen deze cool climate wijngaard.

Deze specifieke wijn, 16 maanden gelagerd op grote eiken foeders, zet de focus radicaal op ‘elegantie’ en op een fruitfabriek, niet op een houtzagerij. Intens granaatrood, briljant, gul tranend. Zwart/rood fruit en zeker na een uurtje in de decanter impressies van griottes, kersen, munt, tijm en een minerale toets. Alles keert weer in de mond, mooi samengeknoopt, sappig en vooral voorzien van een levendige aciditeit, boordevol rijpe moerbei, kers, wilde framboos en rode drop. Kruidig-minerale finish na het elegante fruitfestival in de mond.

Bewaarpotentieel: 4/5
Beleggingspotentieel: 3/5
Gastronomisch potentieel: 4/5

Bewaren tot: 2026

Drinken bij: lamscarré- of bout, struisvogelsteak, filet pur, Wagyu- of aged vlees, patrijs, hertenfilet en rijpe korstkazen

Kopen bij: La Buena Vida (Mol), maar met verdelers in geheel België zie https://www.labuenavida.be/. Tel: 014/45.13.03. Mail: info@labuenavida.be

Totaalscore: 17/20

Studio by Miraval Rosé

Studio by Miraval

Jaargang: 2018 Appellatie: Méditerranée Land: Frankrijk Druivenblend: Cinsault, grenache, rolle, tibouren Prijs/fles: 9,99 euro

Proefcommentaar: Miraval is het zwaar gehypete domein van het ex-glamourechtpaar Brad Pitt en Angelina Jolie, ondertussen gescheiden maar hun naam nog altijd koppelend aan dit landgoed. Ondertussen is het de familie Perrin, klasbakken achter onder andere de top-Châteauneuf-du-Pape Château de Beaucastel, die de huisstijl en productie overnam.

Deze ‘Studio’, verwijzend naar het muzikale verleden van Miraval dat ooit als studio fungeerde waar Sting, The Cure en Pink Floyd platen opnamen, is het kleine broertje van de twee tot drie keer zo dure Château Miraval Rosé. Klein, maar wel met het correcte DNA.

Uiterst bleekroze, parelmoer, bijna de kleur van een witte cru. Het parfum van witte bloemen (iris, hyacint, rozen), daarachter watermeloen, rode appel en wilde aardbei/framboos. Heel veel klein rood pitfruit in de mond (aalbes, kers, aardbei), opnieuw pink lady en rode appel, maar eveneens roze pompelmoes en tangerine die specifiek zorgen voor een aangename, bijna zilte sappigheid. Een prima maaltijdrosé.

Bewaarpotentieel: 1/5
Beleggingspotentieel: 1/5
Gastronomisch potentieel: 4/5

Bewaren tot: zomer 2020

Drinken bij: aperitief en fingerfood, scampi’s uit de wok, tijgergamba’s à la plancha, gegrilde zeebarbeel, bouillabaisse, vegetarische groententerrine, zalmtartaar, ceviche van kabeljauw of zwaardvis

Kopen bij: Spar Retail Group en Colruyt (diverse verkooppunten)

Totaalscore: 16/20

8AM Wijn Insider
Meer