De belangrijkste figuur in het wereldwijde kapitalisme is niet Elon Musk, maar Yu Qun Zeng, in het Westen beter bekend als Robin Zeng. Dat schrijft journalist Federico Fubini in de Italiaanse krant Corriere della Sera. Zeng is de oprichter, voorzitter en belangrijkste aandeelhouder van Contemporary Amperex Technology Ltd (CATL). Dat bedrijf controleert meer dan een derde van de wereldmarkt voor elektrische batterijen.
De essentie. De bij het grote publiek weinig bekende Zeng is met zijn bedrijf de belangrijkste leverancier van batterijen voor grote spelers zoals Ford en BMW, maar ook Tesla.
Europees handelsoverschot is afkomstig uit segment auto’s dat straks geen waarde meer heeft
- Fubini merkt op dat het Europese handelsoverschot in auto’s uitsluitend voortkomt uit het krimpende segment van brandstofgedreven auto’s, die geen waarde meer hebben in de snelgroeiende elektrische auto-business.
- Op vlak van e-auto’s loopt Europa achter, want volgens het Internationaal Energieagentschap (IEA) bedroegen de wereldwijde uitgaven voor de aankoop van elektrische auto’s vorig jaar bijna 500 miljard dollar. Dat was een stijging van 50 procent ten opzichte van 2021. Dit jaar zal deze groei waarschijnlijk nog groter zijn.
- Auto’s met lithiumbatterijen vertegenwoordigen nu de meerderheid van de verkochte modellen in Europa. Op die markt heeft de EU een handelstekort.
- Bijna de helft van de bijna dertig miljoen modellen die nu in omloop zijn, bevinden zich in China. Ongeacht wat de Europese richtlijnen zeggen, zullen nieuwe auto’s met alleen een benzinemotor of dieselmotor – waarop Europese automakers blijven focussen – over een paar jaar zeldzaam zijn.
Technologische achterstand van Europa lijkt een gelopen race
De autosector vertegenwoordigt in de EU nog steeds 8,4 procent van de totale industrie, maar we staan voor een revolutie die niet alleen op vlak van technologie en industrie impact heeft. Ze heeft ook invloed op de handelsstromen van Europa en confronteert ons met ons lot als geavanceerde samenleving, schrijft Fubini.
- Toch lijkt de technologische achterstand van Europa een gelopen race:
- Van de 10 grootste fabrikanten van elektrische batterijen – een kerncomponent van elektrische auto’s – zijn er 6 Chinees, 3 Zuid-Koreaans en 1 Japans.
- Europa heeft ook geen vertegenwoordiger meer in ’s werelds top 10 van digitale bedrijven (SAP staat nu op nummer 11).
- Verder is kunstmatige intelligentie (AI) grotendeels een duopolie tussen de VS en China.
Europa was vroeger de beste op het gebied van machinebouw, elektriciteit en chemicaliën.
- Deze sectoren blijven voor jobs zorgen, maar de grote winsten worden nu elders gemaakt. Het maakt niet uit waar de elektrische batterijen gemaakt worden, wel wie ze maakt.
- In werkelijkheid hebben alle belangrijke landen in West-Europa terrein verloren in de afgelopen twintig jaar. Opkomende economieën in Oost-Azië, zoals Singapore, Taiwan of Zuid-Korea, en juist die in Midden- en Oost-Europa zijn in opkomst. (as)