De bank van de toekomst: wat gaat er veranderen?

De bank- en financiële sector is niet immuun voor digitale en technologische transformatie. Zullen de betaalinnovaties die in China opkomen -zoals betalen via een selfie bijvoorbeeld- binnenkort gestandaardiseerd worden in het Westen? Brett King, auteur en futurist gespecialiseerd in betalingen en technologie, legt de wereld van morgen uit op het Mastercard Innovation Forum.

Wat is de ergste fout die een consument kan maken bij online bankieren? 

Een van de grootste fouten die we online allemaal maken is het hergebruiken van een wachtwoord. We gebruiken hetzelfde wachtwoord voor verschillende online services, of het nu gaat om webshops of om bankrekeningen. Eigenlijk is voor elke dienst een uniek en ingewikkeld wachtwoord nodig. Bij voorkeur kies je voor een wachtwoordzin of voor een tweetrapsauthenticatie, zoals biometrische authenticatie of authenticatie via een app of kleine gadget. Vertrouwen op simpele wachtwoorden is in 2021 niet genoeg.

Waarom bedekken sommige mensen de camera van hun laptop met tape?

Klinkt dat gek of is het zinvol? Keren Elazari bedekt zelf wél de webcam van haar laptop wanneer ze hem niet gebruikt. Natuurlijk kun je af en toe je webcam gebruiken, maar gebruik je die niet, dek de webcam dan af. Er zijn namelijk veel aanvalstechnieken waarmee een hacker je camera over zou kunnen nemen, zonder dat jij het in de gaten hebt. Dus gebruik je je webcam niet, bedek deze dan. Dit zorgt alvast voor een veiliger gevoel.

Kunnen cybercriminelen je bespioneren via je webcam?

Er zijn bepaalde criminelen die misbruik kunnen maken van een onbeveiligde computer. Ze zouden je camera of microfoon kunnen gebruiken om te proberen je gesprekken op te nemen. Wanneer ze deze gesprekken vastleggen, kunnen ze je met de verkregen informatie bedreigen. Natuurlijk zijn er ook criminelen die je bedreigen zonder dat ze over deze informatie beschikken. Ze gaan er gewoon vanuit dat je bang genoeg bent en hen misschien wel geld ervoor betaalt. Dus bescherm jezelf en bedek je camera met tape of plastic. Het is geen slechte gewoonte en je zorgt voor een extra gevoel van veiligheid.

Wat kunnen we als consumenten doen om onszelf te beschermen tegen hackers?

Tijdens COVID-19 hebben we allemaal geleerd hebben om persoonlijke hygiëne toe te passen,  maskers te dragen, vaak onze handen te wassen. Daarnaast hebben we ons laten vaccineren om onszelf en anderen te beschermen. Ook in de digitale wereld moeten we een immuunsysteem opbouwen. Daar zijn 3 manieren voor:

  • Zorg ervoor dat je een up-to-date besturingssysteem hebt op je apparaten, je telefoons en computers.
  • Gebruik wachtwoorden niet opnieuw, maar verzin steeds een nieuwe wachtwoord. Je mondmasker hergebruik je ook niet, dus doe dat ook niet met je wachtwoorden.
  • Klik niet op elke link en installeer niet zomaar alles wat je tegenkomt. Installeer alleen wat je nodig hebt en klik alleen op links die er legitiem uitzien. 

Wees dus voorzichtig en bescherm jezelf ook online. Blijf je graag op de hoogte van cybersecurity? Mastercard biedt inzichten. 

Meer
Mijn Volglijst

Evergrande krijgt hulp Chinese overheid - media

05/12/2021 19:13

(ABM FN-Dow Jones) Het noodlijdende Chinese vastgoedconcern Evergrande Group heeft de hulp ingeroepen van de Chinese overheid en ook gekregen. 

Volgens staatmediabedrijf Xinhua is er dit weekend een gesprek geweest tussen een provinciale overheid en de voorzitter van Evergrande en is besloten dat een werkgroep naar het bedrijf wordt gestuurd.

Lees meer...
Markten
Lees meer...
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20