De baas van de onderwijsinspectie gaat weg met slaande deuren en een forse stamp naar minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA)

De baas van de onderwijsinspectie gaat weg met slaande deuren en een forse stamp naar minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA)
Vlaams minister van Onderwijs en Sport Ben Weyts (N-VA) – Laurie Dieffembacq/BELGA MAG/AFP via Getty Images

Inspecteur-generaal Lieven Viaene vertrekt met een paar kwade woorden over Weyts en diens onderwijsinspectiebeleid.

  • “De onafhankelijkheid van de Vlaamse onderwijsinspectie staat onder druk”. Met die forse verklaring slaat inspecteur-generaal Lieven Viaene de deur dicht. Die Vlaamse ambtenaar, van cd&v-signatuur, had al langer een conflict met Weyts, en had een negatieve evaluatie van hem gekregen. Finaal beslist hij zelf om op te stappen.
  • Maar niet zonder flink uit te halen naar Weyts. “De inspectie kon niet langer onafhankelijk vertellen wat ze zag. Sommige rapporten die we maakten, werden niet vrijgegeven. De communicatie van andere rapporten werd dan weer overgenomen. Als inspectie mogen we niet langer zélf persberichten opstellen en communiceren”, zo haalt hij aan, bij de VRT Radio.
  • Weyts reageerde daar zelf ook, en spreekt van “rancune”. “De lat in het onderwijs lag te laag en dat was ook het geval bij de inspectie. Vroeger vond men dat blijkbaar geen probleem, maar ik heb ingegrepen, omdat de lat hoger moest.” Dat er sprake is van inmenging in de onafhankelijkheid betwist hij, en geeft er zijn uitleg aan: “Zij moet het regeringsbeleid uitvoeren. Als ik dan hoor dat inspecteurs scholen op de vingers tikken omdat de lat te hoog wordt gelegd, dan grijp ik in. Dat heb ik ook gedaan toen de inspectie de goedkeuring gaf aan een school waar de kennis van het Nederlands bij de leerkrachten onvoldoende was.”
  • Alle andere partijen, ook in de meerderheid, reageren vernietigend.
    • “Ongeoorloofde politieke druk kan nooit de bedoeling zijn”, zegt cd&v’er Loes Vandromme. 
    • Open Vld’er Jean-Jacques De Gucht wil de commissie Onderwijs bijeen roepen, om Weyts “duidelijkheid te laten brengen”. 
    • Elisabeth Meuleman van Groen heeft het over “de jacht op ‘linkse’ leerkrachten, op kritische inspectie, rapporten achterhouden, persberichten wijzigen…” 
    • Bij Vooruit vraagt Hannelore Goeman: “Moeten we het normaal vinden dat de hoogstpersoonlijke mening van een minister het resultaat van een doorlichting bepaalt?”
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.