‘De Aarde is rond.’ Fabrikant van verkiezingsapparatuur eist 2,7 miljard dollar van Fox News

Smartmatic, een Amerikaans bedrijf dat apparatuur leverde bij de voorbije Amerikaanse presidentsverkiezingen, eist 2,7 miljard dollar schadevergoeding van de conservatieve nieuwszender Fox News.  Volgens Smartmatic hebben verschillende nieuwsankers van de zender doelbewust valse informatie over de verkiezingen verspreid. Ze beweerden dat Smartmatic de machines had gemanipuleerd om stemmen die voor Trump bestemd waren aan Biden toe te wijzen.

In de dagen na de verkiezing van Joe Biden ging dat verhaal een eigen leven leiden. Naast Fox verspreidden nog twee andere zenders berichten in die zin.

‘Een totaal misprijzen voor de waarheid’

Ondanks dat het Eerste Amendement van de Grondwet van de Verenigde Staten Amerikanen de garantie geeft dat ze zowat alles mogen vertellen dat in hen opkomt, maakt de wet daarop één uitzondering. Men mag geen dingen zeggen ‘met een totaal misprijzen voor de waarheid’ (‘a reckless disregard for the truth‘). Daarmee worden verdachtmakingen bedoeld die zo ernstig zijn dat ze geverifieerd moeten worden. Iets wat in dit dossier nooit is gebeurd. 

‘De Aarde is rond’

Smartmatic klaagt naast Rudy Giuliani en Sidney Powell, die in de dagen na de verkiezingen optraden als advocaten voor Donald Trump, ook de bekende Fox-nieuwsankers Lou Dobbs, Maria Bartiromo en Jeanine Pirro aan. Powell en Giuliani werden vorige maand al aangeklaagd door Dominion, een andere fabrikant van verkiezingsapparatuur.

In een 285 pagina’s dik lang dossier verwijt Smartmatic voormelde mensen het publiek ervan te hebben willen overtuigen dat de presidentsverkiezingen van 2020 ‘bol stonden van fraude’. ‘De aarde is rond, twee plus twee is vier en Joe Biden en Kamala Harris wonnen de verkiezingen. Dat zijn onweerlegbare feiten’, luidt de intro. Dan: ’Maar de beklaagden hadden een schurk nodig. Vermits er geen was vonden ze er een uit. Iemand waarvan ze anderen konden overtuigen dat ie gehaat moest worden’.

Fox zegt in een reactie dat ze de volledige context zullen ophelderen waarin hun onderzoeks- en opiniejournalisten hun werk deden. ‘We zijn fier op de manier waarop we verslag uitbrachten over deze verkiezingen. We zullen dat tijdens deze zinloze rechtszaak voor de rechtbank verdedigen.’

De toon veranderde eind december

Dat Smartmatic en Dominion een eventuele rechtszaak (in de VS probeert men altijd tot een compromis te komen voor zo’n rechtszaak start) zullen winnen, lijdt weinig twijfel. Dat is ook de reden waarom Fox, maar ook de concurrerende zenders Newsmax en OAN eind december al hun toon veranderden. Ze gaven toe dat hun claims op ‘opinies’ waren gebaseerd en dus geen bewezen feiten waren.

De betrokken zenders zien de bui wel degelijk hangen. Eerder deze week probeerde een Trumpgetrouwe op Newsmax nog eens zijn samenzweringstheorie aan de man te praten. Op onderstaande video is te zien hoe hij onmiddellijk wordt onderbroken door een van beide presentators.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20