De 5 kenmerken van de slechte baas

Werken voor een slechte manager heeft één groot voordeel: een slecht voorbeeld toont je hoe het niet moet. Steve Pogorzelski, CEO van het online marketing bedrijf ClickFuel is dan ook dankbaar dat zulke mensen bestaan. Hij identificeerde tijdens zijn interview met Anne Fisher van CNN Money deze vijf kenmerken van slechte bazen:

  1. Overdreven risico-aversie. “Slechte bazen schuwen elk risico omdat ze bang zijn van mensen met betere ideeën,” aldus Pogorzelski. Een goede manager laat zijn beste werknemers risico’s nemen. Failure is the stepping stone to success!

  2. Bevelende en controlerende stijl. Een dergelijke stijl betekent dat “niemand meer doet dan absoluut nodig is omdat initiatief nemen bestraft wordt” en leidt tot een situatie waarin de beste teamleden vertrekken. Een typisch symptoom van een bevelcultuur is wanneer mensen verrast worden door hun jaarlijkse evaluaties. Goede bazen geven immers constant feedback.

  3. Anciënniteit en trouw worden meer beloond dan verdiensten. Een bedrijf waarin jaknikkers eerder worden gepromoveerd dan harde werkers wordt slecht geleid. “De beste bazen eisen trouw aan de klant en niet aan de baas,” meent Pogorzelski.

  4. Anekdotes zijn belangrijker dan analyse. Sommige bazen baseren hun beslissingen op anekdotische informatie en niet op harde data. “Gezien de hoeveelheid informatie die vandaag beschikbaar is, is er geen enkele reden meer – behalve incompetentie – om dat te doen,” aldus Pogorzelski.

  5. Management wordt beschouwd als een gebeurtenis, niet als een proces. Pogorzelski: “Slechte bazen beschouwen people management als een gebeurtenis en niet als een proces. Een evaluatie is een gebeurtenis, maar management vindt elke dag plaats.”

Meer