DAZN Group neemt Eleven Sports over en krijgt zo rechten over Belgisch voetbal in handen

De uitzendrechten van de Jupiler Pro League zijn voortaan in handen van DAZN Group Limited. Dat komt door de overname van Eleven Sports. Het Britse sportmediabedrijf DAZN Group versterkt daarmee zijn positie op het vlak van streaming van sport. Eleven-topman Andrea Radrizzani zal, eens de deal rond is, toetreden tot het bestuur van DAZN.

DAZN Group is vooral bekend om zijn streamingservice DAZN, die ook wel eens de “Netflix voor sport” wordt genoemd. Het werd opgericht in 2016 met als doel om op lange termijn het grote ESPN uit te dagen. De voorbije jaren wist DAZN steeds meer rechten te verwerven. Zo bezit het de rechten over alle boksmatchen van wereldtoppers zoals Anthony Joshua, Canelo Álvarez en Gennady Golovkin. Daarnaast sloot het een deal met Bellator, de tweede grootste MMA-promotor na de UFC. Ook bezit het de rechten voor het uitzenden van MotoGP, PCD Darts, UFC, EuroLeague Basket, NBA, World Rally Championship en nog veel meer in diverse markten.

Aanvankelijk was DAZN enkel beschikbaar in een beperkt aantal landen, maar in maart 2020 lanceerde het zijn streamingplatform wereldwijd. Daarvoor sloot het op sommige plaatsen wel een deal met lokale sportnetwerken zoals Eurosport. Het beschikbare aanbod per land kan wel variëren.

Voetbal op DAZN

Ook op het voetbal richt DAZN zich al van het begin. Dat begon met het opkopen van de rechten op de Japanse J.League, maar is ondertussen al uitgebreid naar heel wat grote competities. Met de overname van Eleven Sports – voor een onbekend bedrag – versterkt het zijn positie nog meer.

Dat sportmediabedrijf had namelijk onder andere de rechten op de Belgische en Portugese voetbalwedstrijden in eigen land. Daarnaast helpt het door zijn vertegenwoordiging op de Taiwanese markt ook de positie van DAZN in Azië te versterken. Ook had het bedrijf heel wat rechten op vrouwenvoetbal wereldwijd. In totaal zond Eleven Sports jaarlijks 40.000 voetbalwedstrijden uit. Voor de Belgische voetbalfan verandert er voor alle duidelijkheid voorlopig niets.

“De overname vergroot de invloed van ons bedrijf. Het is een grote stap voorwaarts in onze missie om het toonaangevende wereldwijde sportplatform te zijn”, legt Shay Segev, CEO van de DAZN Group uit.

(lb)

Meer