Dankzij de droogte in Europa gaan we mogelijk meer genbewerkte gewassen zien

De Europese landbouw heeft flink te lijden onder de extreme weersomstandigheden van de afgelopen weken. Het hete, droge klimaat heeft verschillende oogsten verwoest en gewassen laten verwelken. Satellietbeelden van de Europese satelliet Sentinel-2 laten grote uitgedroogde gebieden zien, waar normaal gesproken groene velden te zien zijn.

Als reactie op de recente grilligheden van het klimaat, beginnen sommige Europese politici zich te verzetten tegen Europese wetten die het moeilijk maken om genetisch gemodificeerde gewassen te planten.

“Nieuwe landbouwbiotechnologie kan experimenten opleveren voor meer droogte- en plaagresistente planten”, zei lid van het Europees Parlement Antonio Tajani tijdens een bijeenkomst. In Noord-Italië is de droogte zo ernstig dat rijstvelden opdrogen en boeren te maken krijgen met veel lagere oogsten dan normaal.

Ook de geliefde regionale specialiteiten, waaronder Franse kazen en Spaanse Jamón, lopen gevaar. Veel bekende streekproducten worden beschermd door een uniek EU-zegel, dat hun kwaliteit en traditionele karakter certificeert. 

Echter als gevolg van de vaker voorkomende extreme weersomstandigheden wordt de productiecyclus van verschillende producten verstoord, waardoor het voor voedselproducenten moeilijker wordt zich te houden aan de strikte, traditionele receptuur en procedures van bekende Europese streekproducten. Hierdoor loopt een industrie van meer dan 75 miljard euro gevaar.

Als de Europese droogte aanhoudt, hebben de boeren misschien behoefte aan aangepaste gewassen die bestand zijn tegen lange, droge zomers.

Genetisch gemodificeerde gewassen

Genetisch gemodificeerde gewassen worden gemaakt door genetisch materiaal van een ander organisme in het DNA van een plant te brengen. Meestal gaat het om een gen dat het gewas resistent maakt tegen insecten of herbiciden. In de Verenigde Staten is bijna 90 procent van de soja- en maïsvelden genetisch gemodificeerd. De strenge regels van de EU hebben er echter voor gezorgd dat slechts twee van dergelijke gewassen ooit zijn goedgekeurd binnen de unie. 

Genbewerking is een aparte en meer recente techniek, waarbij het genoom van een organisme rechtstreeks wordt bewerkt, in plaats van genen van een andere soort in te brengen. Verwacht werd dat deze techniek de strenge Europese regelgeving zou ontlopen, maar in 2018 oordeelde het Europese Hof van Justitie dat genbewerkte gewassen onder dezelfde regelgeving als genetisch gemodificeerde gewassen moeten vallen.

Europa verandert van standpunt

Er zijn nu echter tekenen dat het standpunt van de EU aan het veranderen is ten opzichte van genbewerking. Vorig jaar april werd een eerste studie gepubliceerd waarin werd gesuggereerd om de regels omtrent de modificatie van gewassen te versoepelen. 

“De studie heeft bevestigd dat NGT-producten (New Genomic Techniques red.) het potentieel hebben om bij te dragen tot duurzame agrovoedingssystemen, overeenkomstig de doelstellingen van de Europese Green Deal”, zo staat er te lezen. “Alle verdere beleidsmaatregelen moeten erop gericht zijn NGT-producten in staat te stellen bij te dragen tot duurzaamheid en tegelijkertijd tegemoet te komen aan bezwaren”.

Landbouwemissies

Dergelijke gewassen kunnen ook voordelen opleveren voor de landbouwemissies van de EU. Zo blijkt uit een studie van de Amerikaanse denktank Breakthrough Institute dat de introductie van gemodificeerde gewassen, kan leiden tot een vermindering van de uitstoot van broeikasgassen die overeenkomt met 7,5 procent. Dat komt voornamelijk doordat dit soort gewassen een hogere opbrengst hebben dan conventionele gewassen. 

Onderwijl zijn in Argentinië al droogtetolerante gewassen goedgekeurd. Het Argentijnse bedrijf Bioceres Crop Solutions gaat volgend jaar veldproeven uitvoeren en hoopt het daaropvolgende jaar al zijn nieuwe gewas te verkopen op de internationale markt. In Argentinië kijken landbouwers momenteel met vrees naar het aanstormende weerfenomeen genaamd La Niña, dat wordt gekenmerkt door droogtes op de grasvlaktes in het zuiden van Zuid-Amerika. 

Het land verwacht door de voorspelde droogte een verminderde graanoogst in het seizoen 2022-23. De graanbeurs van de Argentijnse stad Rosario voorspelt dat de graanproductie van het land dat seizoen zal dalen tot 19 miljoen ton, tegenover de 22,1 miljoen ton van het voorgaande seizoen. Met genetisch gemodificeerde tarwe hoopt men nu een antwoord te bieden op het toenemende droogteprobleem.

(as)

Meer