Dalende houtprijzen aanwijzing van een gezond economisch herstel?

De houtprijzen kenden de voorbije maanden een sterke groei, maar aan die periode lijkt een einde te zijn gekomen. Terwijl de vraag op de markt is afgenomen, zijn de voorraden opnieuw opgelopen. Daarmee zijn de voorwaarden voor een prijsdaling vervuld, maar sommige waarnemers zien hierin een teken dat de economie opnieuw aan een herstelperiode is begonnen.

“Hout behoorde op een gegeven moment tot de best presterende grondstoffen van de wereld”, merkt het persbureau Bloomberg op. “Onder invloed van de pandemie steeg immers de vraag naar hout, terwijl de productie op een lager niveau diende terug te schakelen. Dat fenomeen deed meteen ook de vrees voor inflatie toenemen.”

Algemene trend

“De prijsstijgingen die de grondstof sinds begin dit jaar liet optekenen, zijn nu echter ongedaan gemaakt. Het huidige prijsniveau bevindt zich 0,6 procent onder het niveau van het begin van dit jaar. Daarmee laat de sector de eerste negatieve jaarhelft optekenen sinds het midden van het voorbije decennium.”

De houtprijzen voor levering in september daalden op de Chicago Mercantile Exchange met 5,6 procent tot 712,90 dollar per duizend bordvoet. Dat is een groot verschil met de piekprijs van 1.730 dollar die ooit werd opgetekend. Tijdens de maand juni lieten die futures een daling met meer dan 40 procent optekenen. Dat was de grootste daling sinds de jaren zeventig van de voorbije eeuw.

“De daling van de houtprijzen is een bevestiging van een algemene trend die ook bij vele andere grondstoffen kon worden gemeld”, voert Bloomberg aan. “Hiermee lijkt er minder gevaar dat een stijgende inflatie het economisch herstel zou vertragen.

“Tijdens de lockdowns beslisten vele huishoudens tot een renovatie van de woning”, verklaart Greg Kuta, topman van Westline Capital Strategies, het fenomeen. “Dat deed de vraag naar hout sterk toenemen. Tegelijkertijd worstelde de sector door de impact van de coronacrisis met aanvoerproblemen. Daardoor stegen de prijzen.”

Traditioneel

“De grote golf renovaties is echter voorbij, waardoor opnieuw grotere voorraden op de markt beschikbaar zijn. Dat heeft bijgedragen tot de lagere prijzen op de markt”, benadrukte Kuta. “De markt blijkt zelfs meer dan driehonderd gelijktijdige bosbranden en blokkades van treinwagons in de grote productieregio van British Columbia in West-Canada te hebben opgevangen.”

De analisten wijzen er wel op dat de houtprijs nog altijd op historisch hoge niveaus staat. Sinds de jaren negentig van de voorbije eeuw is hout immers meestal tegen een prijs tussen 200 dollar en 400 dollar per duizend bordvoet verhandeld. Superieure houtprijzen dreigen ook de kost van de woningbouw op een hoog niveau te handhaven.

Sommige analisten beklemtonen dat de zomerperiode traditioneel voor een tijdelijke prijsdaling op de houtmarkt zorgt. Volgens hen mag tegen het herfstseizoen opnieuw een prijsstijging tot mogelijk meer dan 800 dollar per bordvoet worden verwacht. De volgende lente zal volgens hen wellicht het niveau van de voorbije maanden worden geëvenaard.

(tb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20