Daar is de Europese betaalapp: wat moet je weten?

KBC lanceert eind deze maand de Europese betaalapp Wero. De andere grootbanken zullen later dit jaar hetzelfde te doen. We laten ons licht schijnen over de internationale betaalapp.

Context: Wat is Wero?

  • Wero is een creatie van het European Payments Initiative (EPI), een koepelorganisatie van 16 banken. Zij willen met Wero de inwoners van de Europese Unie de mogelijkheid bieden om in eender welke lidstaat met dezelfde app te betalen. Dat is vandaag geen sinecure. Elk land gebruikt een eigen betaalsysteem. In België heb je bijvoorbeeld de betaalapp Payconiq by bancontact.
  • Om een Europese betaalapp te creëren heeft EPI onder meer Payconiq by Bancontact en de Nederlandse betaaloplossing iDeal ingelijfd.

In het nieuws: Het EPI start met de uitrol van Wero in België, Frankrijk en Duitsland. “De uitrol in die drie landen is een bewuste keuze. Ze zijn goed voor net geen 60 procent van de digitale betalingen in de Eurozone en klanten zijn al vertrouwd met betaalapps”, klinkt het.

  • Bedoeling is dat je dit jaar al via Wero betaalverzoeken kunt versturen naar gebruikers in Frankrijk en Duitsland. Vanaf volgend jaar moeten ook mobiel betalen en betalingen voor e-commerce mogelijk worden. Een jaar later moeten betalingen in fysieke winkels volgen.
  • In Duitsland kunnen de klanten van de Duitse banken Sparkassen, Volksbanken en Raiffeisenbanken sinds deze week de Europese betaalapp gebruiken.
  • KBC bijt in ons land de spits af door Wero eind deze maand te integreren in zijn app. De drie andere grootbanken volgen later dit jaar.

Maar: Kans is klein dat je binnenkort in elk Europees land zal kunnen betalen met Wero.

  • Het is de bedoeling om Wero in meer landen uit te rollen. Alleen is dat niet eenvoudig. EPI is immers al vier jaar bezig met een eengemaakte betaalapp. De Spaanse banken BBVA en Santander trokken zich terug uit de EPI-alliantie en begonnen samen met anderen een eigen betaalsysteem.
  • Dat systeem, Bizum, werkt sinds kort ook samen met een Italiaans en een Portugees betalingsbedrijf. Met andere woorden: in Zuid-Europa worden andere allianties gesmeed. Het lijkt er niet op dat er snel een allesoverkoepelend systeem komt.

Wat verandert er?

Details: Voor de klanten van de grootbanken verandert er niet veel.

  • Zoals je hierboven al kon lezen, wordt Wero geïntegreerd in de app van de grootbanken. Je hoeft dus geen andere app te installeren.
    • Om een betaling te kunnen doen, moeten zowel de verzender als de ontvanger een rekening hebben bij een van de partnerbanken van Wero.
  • KBC laat op zijn site ook weten dat je geen rekeningnummer nodig hebt om via Wero te betalen. “Maar om betalingen met Wero te kunnen ontvangen, moeten je contacten zich wel eerst registreren. Je contacten die zich hebben geregistreerd, herken je aan het Wero-logo voor hun telefoonnummer”, aldus de grootbank.
    • Net zoals Payconiq by Bancontact is het met Wero ook mogelijk om geld over te schrijven via een qr-code.
  • De grootbank hanteert dezelfde betaallimieten voor Wero als voor gewone betalingen met de mobiele app. Je kunt tot 500 euro per dag betalen. Het is mogelijk om dat plafond te verhogen tot 2.500 euro. Ga je boven het maximumbedrag dat je hebt ingesteld, dan krijg je de vraag om je volgende betaling met Wero te ondertekenen met je kaartlezer of itsme.

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn dagelijkse nieuwsbrief.


Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.