Het record dat het veilinghuis Christie’s met de verkoop van het schilderij Salvator Mundi heeft kunnen melden, heeft een nieuwe golf van interesse op gang gebracht voor het oeuvre van de Italiaanse kunstenaar Leonardo da Vinci.
Dat zegt David Sanderson, kunstverslaggever van de Britse krant The Times. Salvator Mundi werd bij Christie’s in New York voor een bedrag van 450 miljoen dollar aan een onbekende partij verkocht. Vooraf was geraamd dat het werk mogelijk 100 miljoen dollar zou kunnen opbrengen. Een eventuele verkoop van een volgend werk van da Vinci zal volgens experts minstens 1 miljard dollar opbrengen. “Er zijn in totaal slechts twintig schilderijen van Leonardo da Vinci bekend,” benadrukt David Sanderson. “Het merendeel van die werken behoort echter tot het patrimonium van de grootste musea van de wereld. Salvator Mundi was daarop een zeldzame uitzondering.” “Verder zijn immers nog slechts twee andere werken van de Italiaanse schilder privaat bezit. Beide schilderijen hebben de Madonna met het Spinnewiel als onderwerp. Indien één van deze twee werken op een veiling terecht zou komen, zou volgens kunstdealer Philip Mould met een verkoopprijs van minstens 1 miljard dollar rekening gehouden moeten worden.”
Mona Lisa
“De Madonna heeft op het gebied van compositie grotere ambities dan Salvator Mundi,” betoogt Mould, presentator van het Britse televisieprogramma Fake of Fortune. “Bovendien is de Madonna ook iets minder religieus getint. Belangrijk is echter dat deze werken ook in een betere conditie verkeren dan de Salvator Mundi.” Eén van de twee werken is in bezit van de Duke of Buccleuch, de grootste grondbezitter van Schotland. Nadat het schilderij bijna vijftien jaar geleden was gestolen en later teruggevonden, besliste hij het werk in bruikleen te geven aan de National Galleries Scotland. De eigenaar van het andere werk is onbekend. Gewag wordt gemaakt van een Amerikaanse privécollectie. De twee schilderijen hebben, net zoals vele andere werken van da Vinci, een complexe geschiedenis. “Lange tijd werd aangenomen dat er slechts één authentieke versie was,” zegt David Sanderson. “Het andere werk zou een getrouwe kopie zijn geweest.” Aangenomen wordt dat leerlingen van da Vinci nog tientallen andere versies hebben gemaakt. Onderzoek van Martin Kemp, kunsthistoricus aan de University of Oxford, toonde aan de hand van onder meer infrarode belichting en radiologie echter zes jaar geleden in beide werken de persoonlijke stijl van da Vinci aan.” Volgens Philip Mould kan de Madonna met het Spinnewiel de vergelijking met de Mona Lisa perfect doorstaan, wat een waarde van 1 miljard dollar zou verantwoorden. (mah)