450 miljoen dollar voor een da Vinci die er misschien geen is

Een door Leonardo da Vinci geschilderd portret van Jezus Christus is woensdag bij een veiling in New York voor 450,3 miljoen dollar verkocht. Het is daarmee het duurste kunstwerk ooit . Wie ‘Salvator Mundi’ of ‘De Redder van de Wereld’ heeft gekocht werd door het veilinghuis Christie’s niet meegedeeld.

De waarde van het werk werd rond de 100 miljoen dollar geschat, maar kunstkenners en -handelaars schatten het werk veel hoger in. Da Vinci is een wereldmerk en er zijn minder dan 20 werken van zijn hand in omloop. ‘Salvator Mundi’ is nu ook nog het enige dat in privé-bezit komt.

Eerdere records zijn Pablo Picasso’s ‘Femmes d’Algiers‘ (Version O), dat 2 jaar geleden 179,4 miljoen dollar haalde en Amedeo Modigliani’s ‘Reclining Nude‘ dat voor 170,4 miljoen dollar werd geveild. In privé-verkopen zouden werken van Paul Cézanne en Paul Gauguin respectievelijk tussen de 250 en 300 miljoen dollar hebben opgebracht.

De monstersom die voor Leonardo da Vinci’s ‘Salvator Mundi’ werd neergeteld doet kunstkenner Lawrence Luhring in de New York Times besluiten dat er ’te veel geld in de wereld is’.

Niet echt?

Opmerkelijk genoeg blijven er ook vraagtekens rond de authenticiteit van ‘Salvator Mundi’. Specialisten zien er zeker niet de hand van de meester in. Het zou op zijn best ‘een beetje da Vinci bevatten en veel studiowerk’ en het is ook nog’s erg beschadigd. Anderen hebben dan weer grote twijfels omdat da Vinci nooit mensen op deze manier heeft geportretteerd.