Modigliani’s naaktschilderij haalt 170 miljoen dollar op veiling

Op een verkoop van het veilinghuis Christie’s in New York is het werk ‘Nu couche’ van de Italiaanse schilder Amedeo Modigliani verkocht voor een bedrag van 170 miljoen dollar. Daarmee kwam het werk van Modigliani dicht in de buurt van de absolute recordprijs die ooit op een veiling voor een kunstwerk is betaald.

In mei van dit jaar werd een recordbedrag van 179 miljoen dollar, eveneens bij Christie’s in New York, betaald voor het werk ‘Les femmes d’Alger’ van de Spaanse schilder Pablo Picasso. Het kunstwerk van Modigliani werd uiteindelijk toegewezen aan de Chinese miljardair Liu Yidian, die aan zijn aankoop wellicht een plek zal geven in zijn privémuseum in de Chinese stad Shanghai.

Nog nooit eerder werd zoveel geld geboden voor een werk van Amedeo Modigliani. Dat had volgens waarnemers onder meer te maken met het feit dat op de veiling zes verschillende partijen een grote interesse hadden laten blijken om het naaktschilderij te kunnen verwerven. Door het opbod tussen de kandidaat-bezitters kwam de uiteindelijke verkoopprijs dicht bij een absoluut recordniveau.

Verzamelaar

Het persoonlijke vermogen van Liu Yidian wordt geschat op een bedrag van 1,4 miljard dollar. Daarmee behoort hij tot de 250 rijkste inwoners van het land. De naam van Liu Yidian wordt ook vermeld in de lijst met de 1.500 rijkste bewoners van de wereld.

Liu Yidian staat aan het hoofd van de investeringsgroep Sunline. Hij was zijn professionele carrière nochtans begonnen als handtassenverkoper en taxichauffeur in Shanghai, maar kon tijdens de jaren tachtig en negentig van de voorbije eeuw profiteren van de veranderingen in de Chinese economie, die een hele groep superrijken heeft gecreëerd.

Liu Yidian is één van de grootste kunstverzamelaars van China. Drie jaar geleden opende hij een privémuseum, dat tot nu toe echter vooral een collectie traditionele Chinese kunst omvat. Met de verwerving van het schilderwerk van Modigliani moet het museum volgens de miljardair echter aan een nieuwe periode beginnen.

In de Italiaanse stad Livorno, waar Modigliani opgroeide, wordt ontgoocheld gereageerd op de verkoop. Filippo Nogarin, de burgemeester van Livorno, zegt tevergeefs de Italiaanse regering aangemaand te hebben om het werk te kopen. “De prijs die uiteindelijk voor het schilderij is betaald, bewijst de waarde van Modigliano voor de wereld,” merkt Nogarin op.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20