D-Day voor Nederlandse regering: val lijkt nabij na schandaal met toeslagen voor kinderopvang

De Nederlandse regering zit in slechte papieren. En dat op twee maanden voor de verkiezingen. Een schandaal uit 2013 nekt het kabinet-Rutte.

Op 17 maart trekt de Nederlandse kiezer naar de stembus, maar het lijkt erop dat die verkiezingen wel eens vervroegd kunnen worden. Vrijdag bespreekt de regering van Mark Rutte of het nodig is om op te stappen nadat nieuwe informatie over een schandaal met kinderopvangtoeslag uit 2013 naar buiten kwam.

De crisis is het gevolg van een lang onderzoek naar het handelen van de belastingdienst. In 2013 lekte uit dat een Bulgaarse bende misbruik had gemaakt van uitkeringen voor kinderopvang door in Nederland te komen wonen en met terugwerkende kracht tot 8.000 euro op te eisen. Eens ze dat hadden, verdwenen ze met de noorderzon. En omdat de belastingdienst toen eerst betaalde en pas later controleerde, waren ze al vertrokken tegen dat iemand de fraude ontdekte.

26.000 gezinnen onterecht beschuldigd

Nadat dat was uitgelekt, ging de belastingdienst in overdrive en probeerde hij al het verloren geld te recupereren. In zijn geweld beschuldigde de dienst 26.000 gezinnen onterecht van fraude, die dan ook tienduizenden euro’s moesten terugbetalen. Protesteren hielp niet en de gezinnen voelden zich ‘machteloos tegenover de machtige instituten’. Een parlementaire onderzoekscommissie publiceerde eind vorig jaar een rapport dat de regering, de belastingdienst en het parlement verweet dat ‘burgers niet de bescherming kregen die ze verdienden’.

De voorbije weken was er crisisoverleg binnen de Nederlandse regering en die leidt vandaag tot een hoogtepunt. Premier Rutte wil voorlopig nog niet reageren ‘omdat ik niet met de media kan praten voor de ministerraad dit besproken heeft’, maar hij sluit een val niet uit. Als een van de regeringspartners vindt dat een ontslag noodzakelijk is, stapt iedereen samen op, klinkt het.

Asscher

De oppositie legt Rutte alvast het vuur aan de schenen. Donderdag besliste socialistisch fractieleider Lodewijk Asscher, die volgens het rapport in de vorige regering-Rutte ‘verantwoordelijk was voor het ongekende onrecht’ als minister van Sociale Zaken, om zich niet langer verkiesbaar te stellen in maart.

Dat verhoogt de druk op Rutte om zijn derde regering niet tot het einde voort te zetten. Later op vrijdag komt de Nederlandse leider met een reactie op het rapport.

Lees ook:

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.