Cyprus heeft beste waterkwaliteit van Europa; ook België scoort hoog

In de Europese Unie voldeed vorig jaar het zwemwater in 93 procent van de badplaatsen aan de vereiste minimale kwaliteitsnormen. De hoogste score werd opgetekend in Cyprus, gevolgd door Oostenrijk, Griekenland, Malta en Kroatië. Dat blijkt uit een studie van het Europees Milieuagentschap (EEA) en de Europese Commissie, gebaseerd op een onderzoek in 31 landen.

Op slechts 1,3 procent van alle onderzochte locaties werd een onvoldoende kwaliteit gemeten. Een aantal milieugroepen waarschuwt echter dat de resultaten van de studie niet de echte toestand van de Europese wateren weerspiegelen.

Hoog niveau

‘De kwaliteit van het zwemwater in Europa blijft op een hoog niveau’, betoogde Virginijus Sinkevičius, Europees commissaris voor Milieu, in een commentaar op de cijfers. ‘Dit is goed nieuws voor Europeanen die deze zomer stranden en badplaatsen bezoeken.’

Cyprus voert met een score van 100 procent de rangschikking aan, gevolgd door Oostenrijk (97,7 procent), Griekenland (97,1 procent), Malta (96,6 procent) en Kroatië (95,1 procent). Bij de grote vakantiebestemmingen behaalde Italië de hoogste kwaliteit (88,6 procent), gevolgd door Spanje (88,5 procent) en Frankrijk (77,5 procent).

In België liet 81,4 procent van de onderzochte locaties een uitstekende kwaliteit optekenen. Bovendien haalde 96,6 procent de minimumvereiste. Geen enkele keer werd ondermaatse kwaliteit gemeld. 

Het Verenigd Koninkrijk liet de slechtste prestatie van alle Europese landen optekenen. Slechts 17,2 procent van de onderzochte Britse locaties liet een uitstekende waterkwaliteit melden. Ook in Polen werd slechts een score van 22,1 procent geregistreerd.

In alle andere onderzochte landen haalde minstens 50 procent van de locaties een uitstekende waterkwaliteit. In vierentwintig landen werd een niveau van minstens 70 procent gemeld.

Droogte

‘De resultaten lijken goed, maar vormen geen weerslag van de reële kwaliteit van de Europese wateren’, beklemtoont de Surfrider Europe Foundation, een organisatie die ijvert voor de bescherming van de Europese zeeën, kusten en rivieren.

De organisatie wijst erop dat het rapport alleen rekening houdt met water dat officieel als een zwemlocatie staat geregistreerd. Andere recreatieve sites, bedoeld voor watersporten zoals kano of kajak, werden in de studie niet geanalyseerd.

De organisatie voegt eraan dat bovendien niet alle vervuilende factoren in rekening werden gebracht. Er werd onder meer geen rekening gehouden met vervuiling door plastic, algen of chemische stoffen.

De Surfrider Europe Foundation zegt dan ook dat de parameters voor de waterkwaliteit van het Europese zwemwater moeten worden aangepast.

Tevens wordt gewaarschuwd dat grotere droogtes in de toekomst een impact op de waterkwaliteit kan hebben. Door een gebrek aan neerslag zal immers het waterpeil in rivieren en meren dalen. ‘Daardoor kan de concentratie van vervuilende stoffen in het zwemwater toenemen en de waterkwaliteit doen afnemen’, luidt de waarschuwing.

(jvdh)

Meer