De Amerikaansee chipproducent Nvidia is het slachtoffer geworden van een cyberaanval. Het bedrijf heeft onder meer aan het persagentschap Reuters laten weten dat het een onderzoek is gestart. Er is op dit moment geen sprake van een link met het militaire conflict in Oekraïne.
Nvidia is momenteel zeer karig met de informatie die het deelt over de cyberaanval. “We onderzoeken een incident. Onze zakelijke en commerciële activiteiten gaan ongestoord door. We zijn nog bezig met het evalueren van de aard en omvang van het incident en hebben op dit moment geen aanvullende informatie”, laat woordvoerder Hector Marinez weten in een geschreven persverklaring.
Omvangrijke cyberaanval
Een werknemer van de chipgigant geeft aan de Telegraph wel enkele details prijs. Volgens hem gaat het om een omvangrijke cyberaanval waarbij interne systemen twee dagen lang volledig gecompromitteerd zouden zijn. Interne e-mail- en ontwikkelaarssystemen zouden de laatste dagen regelmatig offline geweest zijn.
De timing van de cyberaanval is op z’n minst opvallend. Die is er namelijk gekomen nadat de Verenigde Staten sancties hadden aangekondigd tegen Rusland. Het Westen reageerde namelijk geshockt op de Russische invasie van Oekraïne. Met onder meer economische sancties proberen de EU en VS de Russische president Vladimir Poetin onder druk te zetten om de aanval te staken, momenteel zonder resultaat.
Tot nu toe is er weliswaar geen bewijs dat er een link is tussen de cyberaanval op Nvidia en wat er zich afspeelt in Oost-Europa. De Amerikaanse internetwaakhond CISA heeft de bedrijven in de VS vrijdag hoe dan ook opgeroepen om waakzaam te zijn voor een cyberaanval. “Elke organisatie, groot en klein, moet voorbereid zijn op ontwrichtende cyberactiviteiten”, luidde de waarschuwing. Rusland heeft de afgelopen weken al meermaals Oekraiënse (overheids)sites platgelegd.
En Europa?
Volgens deskundigen is het zeker niet uitgesloten dat Russische hackers Europese doelwitten in het vizier nemen. “Maar we weten ook dat Rusland virtuele wapens in zijn la heeft die tot nu toe niet zijn ingezet. Kunnen ze met een druk op de knop het licht in heel Europa uitdoen? Vermoedelijk wel, die kans is vrij groot”, liet Kenneth Lasoen, die bij Instituut Clingendael gespecialiseerd is in cyberoorlog, eerder deze week weten.
Miguel De Bruycker, directeur van Centrum voor Cybersecurity België, zei de afgelopen dagen in verschillende Belgische media dat er in ons land momenteel geen concrete dreiging van cyberaanvallen is. “De geopolitieke spanningen leiden tot een verhoogde cyberdreiging, maar we zien op dit moment geen concrete dreigingen of aanvallen”, zei hij donderdag in een interview met Trends.
Hij voegde er wel aan toe dat het nooit is uitgesloten dat er iets gebeurt. “Het is daarom zeer belangrijk dat alle bedrijven en organisaties in België vandaag hun interne noodplannen bekijken, zodat ze weten hoe ze cyberincidenten zullen aanpakken”, aldus De Bruyckere.
(fjc)