Cyberaanval legt West-Vlaamse weefmachinefabriek Picanol plat

De fabriek van weefmachineproducent Picanol in Ieper en de afdeling in China liggen grotendeels stil door een cyberaanval.

Dat meldt de regionale omroep Focus-WTV en het bedrijf bevestigt het nieuws. Onbekende cybercriminelen hebben de IT-systemen geblokkeerd en vragen Picanol om met hen contact op te nemen. De textielmachinemaker weigert dit evenwel en heeft de politie verwittigd.

‘We kregen deze ochtend melding van onze fabriek in China dat een aantal systemen daar plat liggen. Daarna kwam dezelfde melding uit Ieper’, zegt communicatiedirecteur Frederic Dryhoel van Picanol.

Ransomware

De cyberaanval doet denken aan de wekenlange cyberblokkade bij het luchtvaartbedrijf Asco in Zaventem vorig jaar. Ook toen ging het om wat experts ‘ransomware’ noemen. Daarbij blokkeren hackers de servers van een bedrijf als chantagemiddel om geld los te krijgen.

Op sommige afdelingen kan nog gewerkt worden, maar een groot deel van de productie ligt stil. Picanol weet nog niet wanneer de productie heropgestart zal worden, maar hoopt op morgen. Bij Asco duurde het weken vooraleer de situatie weer normaal werd.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20